
Consilierul juridic este membru al Colegiului Consilierilor Juridici si este angajat al unei institutii publice.
Conform statutului:
"Art. 6. - Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat si ale celorlalte entitati interesate in conformitate cu Constitutia si cu legile tarii.
Art. 7. - Relatia profesionala dintre consilierul juridic si beneficiarul serviciilor sale se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, confidentialitate si independenta opiniilor profesionale.
Art. 8. - In activitatea sa, consilierul juridic asigura:
- consultanta, asistenta si reprezentarea autoritatii sau a institutiei publice ori a persoanei juridice in favoarea careia exercita profesia, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana ori straina;
- avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic in conditiile legii".
"Art. 13. a) In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta, consilierul juridic este obligat sa pastreze secretul profesional privitor la cauza ce i-a fost incredintata, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege".
"Art. 40. Indatoririle consilierului juridic
(1) Consilierul juridic apara drepturile si interesele legitime ale institutiei, persoanei juridice, autoritatii sau entitatii pentru care exercita profesia, asigura consultanta si reprezentare juridica, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic emise de acestea.
(2) Consilierul juridic acorda consultanta, opinia sa fiind consultativa.
Consilierul juridic formuleaza punctul sau de vedere potrivit prevederilor legale si a crezului sau profesional.
Consilierul juridic manifesta independenta in relatia cu organele de conducere ale persoanei juridice unde exercita profesia, precum si cu orice alte persoane din cadrul acesteia; punctul de vedere formulat de catre consilierul juridic in legatura cu aspectul juridic al unei situatii nu poate fi schimbat sau modificat de catre nici o persoana, consilierul juridic mentinandu-si opinia legala formulata initial, indiferent de imprejurari.
In exercitarea profesiei, consilierul juridic nu poate fi supus nici unei presiuni din partea persoanei juridice unde isi exercita profesia sau din partea oricarei alte persoane juridice de drept public ori privat.
Consilierul juridic, in exercitarea profesiei, se supune numai Constitutiei, legii, statutului profesiei si regulilor eticii profesionale."
Bun, dupa ce v-am dat de citit


Consilierul juridic angajatul unei institutii publice, atunci cand are cunostinta de savarsirea unei infractiuni de catre conducatorii institutiei respective, "a persoanei juridice in favoarea careia exercita profesia" si care aduce o atingere patrimoniala si raspunderea civila si penala a persoanei juridice daca este lasata sa fie savarsita, ce atitudine este obligat sa adopte:
1) sa se supuna in continuare ordinelor acestor conducatori si sa reprezinte in instanta ca si fiind legitime pretentiile institutiei publice, desi are cunostinta ca in fapt aceste interese sunt doar ale conducatorilor si sunt urmarea savarsirii infractiunilor.
2) sa-si decline competenta si sa-i lase pe conducatorii institutiei sa se descurce singuri;
3) sa informeze organele de cercetare penala despre savarsirea infractiunilor care aduc atingere patrimoniala si atrag raspunderea civila si penala "a persoanei juridice in favoarea careia exercita profesia"
Ma puteti ajuta si pe mine, ca am o speta in care s-a constatat savarsirea infractiunii de tulburare de posesie, si consilierii vin ca brazii si continua sa o tina cu "NU" desi atitutdinea lor o sa atraga o paguba si mai mare institutiilor publice pe care le reprezinta, iar ei, in fapt, ii apara pe conducatorii institutiilor, care au savarsit infractiunile prin abuz de putere, si nu institutiile in sine ?

P.S. Da razman, o sa dau si masa mare, dar o invit si pe serafim (pls)
