Ref. Daune solicitate de angajator

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
leo2003

Ref. Daune solicitate de angajator

Post by leo2003 » 27 Apr 2010, 08:32

Povestea este urmatoarea:
In institutul unde lucrez s-au organizat examene pentru gradul profesional de Cercetator Stiintific. Dupa luarea exeamenului, conducerea institutului a luat decizia de a ma incadra ca cercetator stiintific numai daca semnez un contract de munca pe perioada nedeterminata prin care ma oblig sa nu plec din institut o perioada minima de 3 ani. Daca vreau sa plec din institut inainte de aceasta perioada, conducerea institutului imi solicita daune materiale de de 10.000 euro.
Mentionez ca institutul nu a organizat cursuri de pregatire de niciun fel.
In aceasta situatie sunt toti tinerii angajati ca ingineri si care au promovat examenul de cercetator stiintific.
Va rog sa-mi raspundeti daca o astfel de decizie este legala.

DevilMean

Re: Ref. Daune solicitate de angajator

Post by DevilMean » 27 Apr 2010, 15:22

Poate firma nu a oferit cursurile, dar ai luat examenele.
Daunele care le percep ei nu sunt ilegale, poate tu esti un cercetator stralucit iar ei daca te pierd pana la sfarsitul termenului, inseamna 10.000 euro paguba pentru ei.
Caci mintea ta e scumpa.
Poti alege sa nu semnezi contractul, dar asta nu inseamna ca poti ramane in continuare, vei ramane pana la expirarea vechiului contract.

leo2003

Post by leo2003 » 28 Apr 2010, 06:28

DevilMean wrote: Daunele pe :-D care le percep ei nu sunt ilegale...
Hmmm... :???: Eu intrebam in baza carui temei legal sunt solicitate aceste daune. Concret - lege, articol, paragraf. Caci altfel, peste 3 ani, ma pune sa-mi vand casa daca mai vreau sa lucrez in institut. :mrgreen:
Intre timp am luat legatura cu un jurist specializat in dreptul muncii.
Clauza este ilegala si abuziva. :bere:

DevilMean

Post by DevilMean » 28 Apr 2010, 20:14

Ok, juristul tau trebuie sa se mai documenteze.
Exista 4 clauze specifice ale unui loc de munca: de confidentialitate, de neconcurenta, de formare profesionala si de mobilitate.

Si acum urmeaza:

Art. 194. - (1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

(2) In cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

Apoi:

Art. 12. - (1) Contractul individual de munca se incheie pe durata nedeterminata.

Insa masura nu este ilegala, este abuziva, intrucat Codul Muncii se aplica conform Uniunii Europene, mai ca iti vine sa nu fii in UE nu?

Dar, sunt sigur ca in acel act aditional la CIM este stipulat tot, ca ai participat la cursuri de formare profesionala si ca ai prestat munca in timpul cursurilor.
De aici reiese ca le datorezi suma de 10.000 de euro daune.
Dar depinde ce clauza cuprinde acea dauna, ti-am spus, sunt 4 clauze specifice.
Nu inseamna neaparat ca are legatura cu formarea profesionala, ar putea sa aiba legatura si cu confidentialitatea.
Trebuie sa citesti acel CIM.

leo2003

Post by leo2003 » 29 Apr 2010, 06:49

DevilMean wrote:Dar, sunt sigur ca in acel act aditional la CIM este stipulat tot, ca ai participat la cursuri de formare profesionala si ca ai prestat munca in timpul cursurilor.
Repet: Institutul nu a organizat niciun fel de cursuri de formare profesionala.
In CIM nu exista niciun fel de alte clauze de clauze de tipul celor de mai sus.
Directorul vrea ca angajatul pe functia de CS sa scrie cu mana lui proprie, "de buna voie si nesilit de nimeni" :-D ca nu va parasi institutul timp de 3 ani. Apoi semneaza si el.

Multumesc oricum pentru raspunsurile prompte.

DevilMean

Post by DevilMean » 29 Apr 2010, 21:05

Pai stai putin, tu te iei dupa ureche?
Daca vine X si spune ca ala o sa vrea sa ceara daune etc etc etc.
Clauzele sunt clar specificate in contract, iar angajatorul daca va schimba sau inlocui anumite punte din contract va trebui sa va anunte.
N-ai cum sa semnezi azi un contract care pare ok ca apoi sa te trezesti ca nu ai facut bine.
E ca si cum as veni la tine sa-mi dau un teren de x mp pe x bani, semnam anteocontractul, totul ok iar apoi vii si-mi spui ca mai trebuie sa-ti dau bani.
Ma rog... exemplul de mai sus e cam stupid, dar ma intelegi tu.
In orice caz, 3 ani trec relativ repede, dar crede-ma, asemenea daune trebuie stipulate in CIM, iar daca nu, atunci sa faca gura cat vor ei.
Totusi, examenul ala care spui ca l-ai dat, ca urmare a unor cursuri (chiar daca nu le-ai facut) va trebui sa apara ca act aditional la contract.
E cam sucita treaba cu firmele astea.
Legea daunelor este una abuziva, cel putin dpdv al formarii profesionale, dar nu imi pare anormal dpdv confidentialitate sau concurenta neloiala.

leo2003

Post by leo2003 » 30 Apr 2010, 06:40

Examenul de CS nu a fost dat ca urmare a unor cursuri de pregatire (facute sau nu). El a fost sustinut si luat ca urmare a pregatirii si acumularilor fiecaruia dintre candidati.
In urma unor reglementari privind organizarea institutelor nationale de cercetare, acestea organizeaza concursuri pentru trecerea personalului cu studii superioare neatestate (ingineri)
in categoria personalului atestat pentru cercetare (CS).
Repet - CIM nu prevede niciun fel de clauza. Directorul nu vrea sa semneze CIM-ul decat daca scri tu, cu mana ta, ce-si doreste el. Altfel ramai inginer neatestat, dar, practic, faci aceeasi treaba. Numai ca, in aceste conditii, CIM-ul nu va fi semnat de nimeni (ramanem simplii ingineri ca doar nu este o rusine), iar conducerea este pusa intr-o oarecare dilema, fiind in avantajul institutului sa aiba cit mai mult personal atestat (CS).

DevilMean

Post by DevilMean » 30 Apr 2010, 23:58

In cazul asta, angajatorul nu vrea decat sa se asigure ca nu-si pierde cercetatorii.
Nu stiu ce sa spun.
Eu zic sa faci in felul urmator, faci cum face el, iti dicteaza ce vrea, tu scrii (daca spui ca un CIM are nevoie de completari ulterioare) dar la final iei decizia daca vrei sa-l semnezi sau nu.

E simplu?

Post Reply