Lipsa marfa din paleti.

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
damirves

Lipsa marfa din paleti.

Post by damirves » 17 Apr 2010, 14:53

Daca se popate va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Sant angajata la un depozit in functia de gestionar (preiau marfa pe acte cu semnatura mea si scot marfa pe semnatura mea).Produsul care intra in depozit, respectiv produs finit, intra in depozit pe palet euro, care este infoliat de catre producator cu folie mata alba, in care daca sant lipsuri pe unul din randurile cu produs (baxuri) eu ca gestionara nu am cum sa vad in interiorul paletului, din cauza culorii foliei care nu permite vizibilitatea in interiorul paletului. In cazul acesta cand paletii respectivi se intorc la producator si se constata ca sant lipsuri de pe randuriel de la baza paletului in sus pana la mijloc iar folia este intacta. Cum pot eu, ca gestionar, sa ma justific in fata clientului ca paletii respectivi au venit cu lipsuri direct de la producator? Mentionez ca depozitul in care lucrez nu beneficiaza de un sistem de camere de supraveghere, nici de utilaje care pot determina greutatea fiecarui palet. Noi ca angajati ai depozitului nu manipulam marfa ca unitate (ca baxuri) ci doar ca palet, adica noi nu facem altceva decat descarcam marfa din TIR-uri cu utilaje, o depozitam pe podeaua depozitului dupa care la cererea clientului o incarcam pe TIR si o trimitem inapoi la producator. Cum ma pot eu justifica impreuna cu colegii mei, fata de angajator, ca nu am produs noi lipsurile din interiorul paletiilor? Mentionez ca in urma ultimului inventar facut la sfarsitul lunii impreuna cu firma contractoare nu s-au constatat lipsuri, dar, dupa 14 zile de la inventar, paletii s-au verificat la firma contractoare, (s-au desfacut toti paletii bax cu bax) unde s-au gasit lipsuri in interiorul paletiilor (toate lipsurile care erau se vedea clar ca era acelasi mod de operare). Mentionez ca la manipularea paletiilor, folia, era intacta.
As dori sa stiu ce pot sa fac,cum pot eu sa-mi justific nevinovatia cand nu avem camere de supraveghere,iar noi receptionam marfa orbeste din cauza foliei?
Poate sa ne retina din salar paguba???
Daca nu se poate dovedi ca noi santem vinovatii prin probe de amprente, care sant masurile pe care poate sa le i-a angajatorul fata de noi ca gestionari?

angel

Re: Lipsa marfa din paleti.

Post by angel » 17 Apr 2010, 23:10

Acum mai depinde si de ce scrie exact in fisa postului ca trebuie sa faceti Dvs ca gestionari...daca scrie ca Dvs trebuie sa desafceti foliile si sa numarati bax cu bax, dupa care sa reanfoliati paletii si sa-i incarcati in TIR-ul cumparatorului...sunteti buni de plata...insa ma indoiesc sa existe o astfel de clauza,intrucat inteleg ca DVs nu aveti nici macar practic cum sa efectuati aceasta operatiune...intrucat n-aveti conditiile necesare...
in lumina celor aratate de DVs, lipsa de gestiune se datoreaza practic producatorului, n-are cum fi o lipsa in gestiune la DVS, atat timp cat acea marfa nu v-a intrat...mai depinde insa, si ce scrie in pv-urile sau facturile sau avizele de insotire a marfii...scrie cantitatea in baxuri, kg sau paletii ca si bucata...

DevilMean

Post by DevilMean » 18 Apr 2010, 03:40

Cantarirea nu ajuta, paletul poate fi ud si devine mai greu, iar cand ajunge la producator se poate usca si devine mai usor, de aici iesind lipsa daca e sa o luam cu "greutate".
Acelas lucru se poate intampla si invers.

Nu stiu de ce acceptati sa fie infoliati cu material mat, la mine la fabrica spre exemplu, paletul euro indiferent ce contine, sarma de cupru, cutii cu magneti, vin infoliate cu folie transparenta.
Bineinteles, nu este destul cat sa fie vizibila, dar totul sta la baza unui contract.
Insa noi daca constatam lipsa unei cutii sau probleme de calitate, le refuzam categoric.

@angel chiar daca ei ar fi desfacut folia si ar fi reinfoliat-o la loc, nu este o problema, acea folie o gasesti la toate supermarketurile, este folia stretch dar mai groasa, insa pe acelas principiu.
Acelas lucru il poate face si producatorul.
Eu as face altfel, as incheia un contract cu ei, si reinfolierea sa se faca la primirea comenzii.

Acea unitate in care lucrezi tu, este prost pregatita, nu e logic ca tu, gestionara fiind, sa gestionezi un palet ca palet.
Ar insemna ca eu sa iti trimit tie un palet cu baterii, dar doar partea de deasupra sa fie produsul, restul de dedesubt sa fie caramizi.
Nu as accepta asa ceva, propuneti sa desfaceti paletul in prezenta unui sef si sa faceti inventarierea acestuia.
Colega mea are dreptate, daca pe factura de primire scrie unitatea respectivului produs (palet,baxuri,cutii) voi trebuie sa faceti constatarea acelei unitati.
Si asta se face in timp ce se descarca marfa din TIR in fata soferului, altfel va treziti ca ati sustras-o. Daca se constata lipsa, se intocmeste un proces verbal de constatare cu semnaturile celor care au participat la inventariere inclusiv a soferului care a adus comanda.
La voi, inventarul poate fi corect dar ca unitate de palet, ci nu ca unitate de produs.
Nu este vina voastra, este din cauza fisei postului, plus ca se stie ca soferii de TIR mai si fura daca afla cum se face gestiunea.

angel

Post by angel » 18 Apr 2010, 12:22

Sorry Devil, insa eu mi-am exprimat opinia strict juridica, insa n-am nici cea mai vaga idee cum se procedeaza practic in astfel de situatii, cum habar n-am cum e treaba cu aceasta folie despre care zici ca se gaseste in comert...practic n-am intrat niciodata intr-o fabrica, cel mult intr-un hipermarket,asadar...de acolo mi-am facut o idee cum arata acesti paleti...

@Damireves:ati primit un raspuns de la o persoana avizata in speta DVS, atat juridic,cat si practic...

DevilMean

Post by DevilMean » 18 Apr 2010, 22:50

angel, exprimarea ta este buna, doar ca cel care a intrebat e posibil sa nu o inteleaga.

Dar imi sustin ideea ca aici firma are probleme cu inventarierea.
Daca pe factura scrie Gume orbit - 500 de bucati, acele 500 de bucati pot fi ca unitate de cutie sau unitate de pachet. Mai scrie si la unele x cutii a cate x bucati in fiecare.
Problema intervine daca deschizi acea cutie, nu si paletul.
Doar atunci poti sa spui ca ai sustras acea bucata ( daca ar fi vorba ).
Daca insa produsul (cutia) este corecta ca numar, atunci inventarierea a fost facuta corect la primire, mai departe nu se pune problema.
Firma poate doar sa ceara reinfolierea, si eliberarea unui inventar ca in urma operatiunii cantitatea prevazuta in palet este conforma cu factura, sau ma rog, primirea de la distribuitor.

Sunt cam ambiguu mai sus. Luam exemplul de mai jos.

Firma primeste un palet de baxuri de pui.
Se constata ca in acel palet se afla numarul de baxuri.
Se reface infolierea cu alta folie.
Se elibereaza daca este necesar un raport de inventar, in care se specifica, conformitatea numarului de baxuri.

Doar asa se poate vedea daca firma de la care se comanda marfa a primit in conformitate cu factura, iar in cazul in care se returneaza inapoi, se va face acelas lucru.

Post Reply