executare-imobil-clauza de intretinere

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
RaZOr

executare-imobil-clauza de intretinere

Post by RaZOr » 19 Dec 2008, 18:11

Salut,
Se poate executa silit un imobil dobandit de catre debitor prin ctr. de vanz-cumparare cu clauza de intretinere?
Sau se poate ataca rezilierea acestui contract pe motiv ca acest imobil este la executare silita, reziliere care a fost ceruta de catre persoana intretinuta (binenteles cand a aflat ca a fost pusa ipoteca pe casa de catre creditor)?

multumesc.

ursu

Post by ursu » 19 Dec 2008, 19:18

Da, se poate executa silit.
Prin contractul de vanzare-cumparare, comparatorul si-a asumat obligatia personala de intretinere insa a dobandit dispozitia - nuda proprietate asupra imobilului.
Practic, acest drept de intretinere nu are nimic in comun cu dreptul real de proprietate pe care debitorul din speta ta il are in patrimoniu.
Acest debitor detinea la momentul instituirii ipotecii nuda proprietate asupra imobilului ipotecat, avand drept de dispozitie asupra imobilului.

Stiu ca existenta unui drept de abitatie (uneori cumulat cu existenta unui drept de intretinere) nu i-ar fi permis proprietarului imobilului sa constituie vreo ipoteca conventionala (daca vorbim totusi despre ipoteca conventionala!) pe imobil. Adica, daca debitorul din prezenta speta a dorit sa faca un imprumut la banca si a dorit sa garanteze cu acest imobil, banca , pentru a putea ipoteca acest imobil, ar fi trebuit sa obtina inclusiv semnatura abitantului din acel imobil.

Daca vorbim despre o ipoteca legala...cam rau, ca se poate institui inclusiv cu aceste drepturi (de abitatie si clauza de intretinere), deoarece ipoteca legala nu afecteaza posesia si folosinta imobilului, aflate in alte maini, deoarece ipoteca legala instituie dreptul de urmarire in mainile oricui s-ar afla si fara preferinta in fata oricui, la indestularea din valoarea imobilului ipotecat, fara a afecta in vreun fel abitatia constituita.

Despre ce fel de ipoteca este vorba?

RaZOr

Post by RaZOr » 19 Dec 2008, 19:55

Este vorba de un credit negarantat luat de la o institutie bancara, intrat in executare silita, imobilul a fost depistat pe urma prin adresele de la primarie, si s-a inscris somatia asupra lui.

ursu

Post by ursu » 19 Dec 2008, 22:48

Foarte rau!
Imobilul poate fi executat silit.

ignite

Post by ignite » 29 Dec 2008, 20:25

sunt de acord cu ce a scris URSU.

tOTUSI, PARTILE CONTRACTULUI DE INTRETINERE AR PUTEA "SIMULA" IN PROCESUL INTENTAT DE CREDITORUL INTRETINERII IMPOTRIVA DEBITORULUI. ADICA SE POATE OBTINE O HOTARARE JUDECATOREASCA PRIN CARE IMOBILUL SA SE INTOARCA IN PATRIMONIUL CREDITORULUI PENTRU NEEXECUTAREA INTRETINERII.

PRACTIC, PARTILE DIN ACEST PROCES, "ARANJEAZA" PROBELE SI ALTE CHESTIUNI, ASTFEL INCAT SA REIASA FAPTUL CA NU A FOST PRESTATA INTRETINEREA SI ASTFEL PROCESUL ESTE CASTIGAT DE CATRE CREDITORUL INTRETINERII.

SE POATE INTOCMI SI UN ACT SECRET CARE SA ARATE CARE ESTE SITUATIA REALA INTRE PARTILE CONTRACTULUI DE INTRETINERE.

PROBLEMA ESTE: IN CE RAPORTURI SE AFLA PARTILE CONTRACTULUI DE INTRETINERE? SE INTELEG PRECUM FRATII SAU NU. DACA NU...TREABA NU IESE...SAU POATE IESI...DACA SE NEGOCIAZA CU MULT CAP...CEVA CONTRA CEVA.

IN PLUS, ESTE NECESAR UN AVOCAT STAPAN PE SIMULATIA ACTULUI JURIDIC CIVIL SI PE CIVIL. DAR NU ORICE CIVILIST.

DAR, HOTARAREA PRIN CARE SE PRONUNTA REZILIEREA POATE FI ATACATA CU O ACTIUNE IN SIMULATIE.
CHSTIUNE CAM GREU DE CASTIGAT DE CATRE BANCA.

simplu_eu

Re: executare-imobil-clauza de intretinere

Post by simplu_eu » 08 Mar 2010, 09:35

Am o problema similara.Pot fi executat silit pe un imobil cu clauza de intretinere si abitatie dar nu datorita unei ipoteci ci datorita unei hotarari judecatoresti prin care mi se stabileste o creanta fata de terticonstructori ai unei camere pe aceasta proprietate prin acord tacit cu intretinutii?Instanta a stabilit gresit”si numai pot demonstra acum” ca acordul tacit a existat cu intretinatorii uzufructuari care nu au pastrat proprietatea nuda?
Ce mai pt face acum?Ne-am gandit la varianta cu rezilierea contractului...dar ar fi mai grav,intretinutii devin direct proprietari prin anularea contractului:Tertii constructori sunt sora si fostul cumnat(au divortat).In procesul de partaj aflat pe rol au castigat acest drept de creanta :250 mil fiecare.Intretinutii(parintii mei),sora mea si cu mine suntem speriati ca putem fi executati silit pe acest imobil(asa ne ameninta fostul cumnat).Daca hotararea judecatoreasca ce urmeaza sa apara in forma scrisa,cat de curand,nu precizeaza ca dreptul de retentie este doar pe bunurile dobandite de proprietar...in plus fata de nuda proprietate nu-i asa ca suntem in f mare pericol?????

Ce putem face?

Ce putem cere la recurs?

Dar la contestatia la executare?

MII DE MULTUMIRI!!!

Post Reply