Succesiune dupa divort
Succesiune dupa divort
In primul rand buna ziua, am si eu o mica speta.
Sotul cumpara un apartament, face imprumut la banca, primi 2 ani plateste singur ratele, apoi se insoara, si plateste cu sotia impreuna din veniturile casei ratele timp de 28 de ani, Sotul decedeaza si lasa prin testament ap. sotiei. Sotul avea 2 frati, mostenitori rezervadari iar la succesiune acestia au obtin jumatate din ap, considerandu-se ca ap. este bun propriu al sotului. Sotia nu are chitante,
Ce actiune poate introduce sotia pt a recupera echivalentul in bani a celor 28 de ani in care au platit impreuna?
Sotul cumpara un apartament, face imprumut la banca, primi 2 ani plateste singur ratele, apoi se insoara, si plateste cu sotia impreuna din veniturile casei ratele timp de 28 de ani, Sotul decedeaza si lasa prin testament ap. sotiei. Sotul avea 2 frati, mostenitori rezervadari iar la succesiune acestia au obtin jumatate din ap, considerandu-se ca ap. este bun propriu al sotului. Sotia nu are chitante,
Ce actiune poate introduce sotia pt a recupera echivalentul in bani a celor 28 de ani in care au platit impreuna?
Re: Succesiune dupa divort
frati nu sunt mostenitori rezervatari. doar descendenti, parinti si sotul supravietuitor.
apartamentul trebuie sa ii revina in intregime sotiei.
apartamentul trebuie sa ii revina in intregime sotiei.
Dar in conditiile in care frati au obt deja jumatatea de ap. ?
tu esti sigur ca la succesiune s-a aratat testamentul?
(caci pe mostenirea legala...imparteala descrisa de tine are logica...sotul vine in concurs cu colateralii privilegiati -frati...si primeste jumatate).
s-a gasit ulterior?
(caci pe mostenirea legala...imparteala descrisa de tine are logica...sotul vine in concurs cu colateralii privilegiati -frati...si primeste jumatate).
s-a gasit ulterior?
Poate ca nu m-am exprimat corect, sa detaliez, in speta mea, frati sunt mostenitori rezervatari, sau intra sub aceasta "protectie" deoarece ei defapt mostenesc un parinte decedat. Automat parintii fiind mostenitori rezervatari, urmatorii care mostenesc parintii sunt copii.
Revenind la ceea ce am intrebat in primul post, ce actiune putem face? Facem o actiune de creanta, bun.........
Ideea este spre ex daca apartamentul sa evaluat la suma x la valoarea actuala, se aplica dr de creanta la suma la zi(adica cat s-a achitat) sau la val din pretul de piata actual, in conditiile in care sotia are de plata sulta la val de piata.
Bun intrebari ar mai fi, ca spre exemplu, daca sotia trb sa aiba chitante? deoarece platile sau facut prin proprire pe salariul sotului respectiv pensia acestuia?
Si daca termenul este prescris sau nu?!? Din punctul meu de vedere dreptul s-a nascut odata cu partajul. iulie08. am dreptate?
O zi buna!
Revenind la ceea ce am intrebat in primul post, ce actiune putem face? Facem o actiune de creanta, bun.........
Ideea este spre ex daca apartamentul sa evaluat la suma x la valoarea actuala, se aplica dr de creanta la suma la zi(adica cat s-a achitat) sau la val din pretul de piata actual, in conditiile in care sotia are de plata sulta la val de piata.
Bun intrebari ar mai fi, ca spre exemplu, daca sotia trb sa aiba chitante? deoarece platile sau facut prin proprire pe salariul sotului respectiv pensia acestuia?
Si daca termenul este prescris sau nu?!? Din punctul meu de vedere dreptul s-a nascut odata cu partajul. iulie08. am dreptate?
O zi buna!
parinti nu pot veni la mostenire decat in nume propriu. ei nu pot fi reprezentati.novicele wrote:Poate ca nu m-am exprimat corect, sa detaliez, in speta mea, frati sunt mostenitori rezervatari, sau intra sub aceasta "protectie" deoarece ei defapt mostenesc un parinte decedat. Automat parintii fiind mostenitori rezervatari, urmatorii care mostenesc parintii sunt copii.
Toate bune si frumoase pana aici.novicele wrote:Sotul cumpara un apartament, face imprumut la banca, primi 2 ani plateste singur ratele, apoi se insoara, si plateste cu sotia impreuna din veniturile casei ratele timp de 28 de ani,
Sotul decedeaza si lasa prin testament ap. sotiei.
Sotul avea 2 frati, mostenitori rezervadari iar la succesiune acestia au obtin jumatate din ap, considerandu-se ca ap. este bun propriu al sotului.
Bine, fratii au venit la mostenire conform art. 1 lit. c) din L. nr. 319/1944, impreuna cu sotul supravietuitor.
Prima intrebarea este: Cum a avut loc succesiunea, la notar, sau la judecatorie ?
A doua intrebare este: Daca s-a constatat nulitatea sau a fost redus testamentul prin hotarare judecatoreasca, ce scrie in aceasta cu privire la sustinerile sotiei referitor la plata acestor rate la creditul bancar prin care a fost achitat apartamentul, ca trebuie sa fi scris judecatorul ceva ?
A treia intrebare: Ne spui si noua ce scrie, pentru ca sa putem sa-ti dam un raspuns la ce fel de actiune trebuie sa faci ?
Raspunde la intrebarile puse de mine, si vedem mai departe, ca altfel stii singur toate amanuntele, si nu te putem ajuta asa.Sotia nu are chitante,

vulpita testamentul nu putea fi redus. calitatea de mostenitor rezervatar este limitativ si expres prev de lege. fratii nu sunt mostenitori rezervatari.
(si desi nu are nicio legatura din cauza calitatii de most. rezervatar prev numai pt parinti si descendenti...... parinti oricum nu pot fi reprezentati).
(si desi nu are nicio legatura din cauza calitatii de most. rezervatar prev numai pt parinti si descendenti...... parinti oricum nu pot fi reprezentati).
@Vulpacris
Succesiunea a fost deschisa de sotie la judecatorie, aceasta hotarand ca apartamentul sa ramana pe numele sotiei, iar frati sa primeasca sulta jumatate din valoarea apartamentului, valoarea pret la piata actuala.
Testamentul s-a facut la notar, referitor la modatalitatea de achitare a ratelor nu s-a facut nici o precizare.
@Agenda
In momentul decesului sotului, parintii sotului traiau (mostenitorii rezervatari), incepe procesul, unul din parintii sotului decedeaza, si in locul lui apar copiii, fratii sotului.
Succesiunea a fost deschisa de sotie la judecatorie, aceasta hotarand ca apartamentul sa ramana pe numele sotiei, iar frati sa primeasca sulta jumatate din valoarea apartamentului, valoarea pret la piata actuala.
Testamentul s-a facut la notar, referitor la modatalitatea de achitare a ratelor nu s-a facut nici o precizare.
@Agenda
In momentul decesului sotului, parintii sotului traiau (mostenitorii rezervatari), incepe procesul, unul din parintii sotului decedeaza, si in locul lui apar copiii, fratii sotului.
Asa este mai bine.novicele wrote:Revenind la ceea ce am intrebat in primul post, ce actiune putem face? Facem o actiune de creanta, bun.........
O zi buna!

Fratii au o creanta de incasat respectiv, sulta pe care trebuie sa o primeasca.
Inteleg ca vreti sa reduceti cuantumul acesteia cu dreptul de creanta pe care pretinde sotia ca-l are.
Cam greu de dovedit.
Asta deoarece apartamentul a fost cumparat de sot inaintea casatoriei, printr-un credit bancar, contractat, in mod logic, tot inainte de casatorie, pe numele lui.
Ar trebui sa obtineti informatii de la banca, cu privire la cat din acest credit a fost achitat pana la data casatoriei, si cat a fost achitat in timpul casatoriei.
Cum veniturile sotilor sunt considerate bunuri comune, chiar daca ratele au fost retinute, dupa data casatoriei, pe statul de plata al sotului, se considera ca aceasta a reprezentat o diminuare a veniturilor aduse in gospodarie, si aportul sotiei la achitarea acestor rate este de jumatate din cuantumul acestora.
Deci:
1. -trebuie sa aflati cat la suta din credit a fost achitat pana la data casatoriei;
2. -sa raportati procentul achitat in timpul casatoriei la pretul actualizat al apartamentului;
3. -sa impartiti rezultatul obtinut la 2 ca sa aflati creanta pe care o are sotia de recuperat, si pentru care o sa deschida actiunea.
Ca exemplu, procentul achitat inainte de casatorie a fost de 7%, iar cel achitat dupa casatorie a fost de 93%.
Valoarea actualizata este de 50.000 Euro.
Avem 50.000 x 93% = 46.500 si 46.500 : 2 = 23.250 Euro
Cum, raportat la valoarea de 50.000 euro, aleasa ca exemplu, sotia trebuie sa achite o sulta de 25.000 euro, ar rezulta:
25.000 - 23.250 = 1.750.
Deci suma de 1.750 euro ar trebui sa o plateasca sotia ca si sulta.
Dar, o sa fie greu, sa castige acum, si chiar sa-i fie admisa cererea, deoarece nu a cerut asta la succesiune si hotararea din 2008 are putere de lucru judecat.
Puteti sa incercati, daca faceti rost si de dovezi de la banca si poate gasiti si statele de plata ale sotului, in arhive, ca fara probe sigur ca o sa fie respinsa actiunea.

Procentajul ar fi urmatorul inainte de casatorie sotul a achitat 18%, in timpul casatoriei s-a achitat diferenta 82%. Cum se facea inainte credit la Cec , si cum am zis mai sus a fost pusa poprire, etc
Valoarea la zi a ap dupa expertiza 99.000€, sotia are de dat sulta din aceasta valoare de 99.000€, 41%.
Da dar la fel de bine se poate spune : bine s-a achitat din salariul si pensia sotului, dar in urma achitarii prin poprire ,venitul meu ca si sotia se ducea pe intretinere si mancare ,etc, deci fara dar si poate, nu se poate dovedi ca sotul a achitat si apartamentul si intretinere si mancare etc. Si asa cum ratele sunt bun comun, nu mi se pare normal ca intr-o casnicie , sa se tina evidenta unor chitante, si sa zicem: luna asta ai achitat tu, pune chitanta la tine, luna asta achit eu pun chitanta in dosarul meu, ca se intampla ceva sa dovedim.
Prin casatorie se anuleaza aceste lucruri morale......
Valoarea la zi a ap dupa expertiza 99.000€, sotia are de dat sulta din aceasta valoare de 99.000€, 41%.
Da dar la fel de bine se poate spune : bine s-a achitat din salariul si pensia sotului, dar in urma achitarii prin poprire ,venitul meu ca si sotia se ducea pe intretinere si mancare ,etc, deci fara dar si poate, nu se poate dovedi ca sotul a achitat si apartamentul si intretinere si mancare etc. Si asa cum ratele sunt bun comun, nu mi se pare normal ca intr-o casnicie , sa se tina evidenta unor chitante, si sa zicem: luna asta ai achitat tu, pune chitanta la tine, luna asta achit eu pun chitanta in dosarul meu, ca se intampla ceva sa dovedim.
Prin casatorie se anuleaza aceste lucruri morale......
@vulpacris, imi poti arata un model de actiune, care sa ma ajute cu aceast drept de creanta?
O zi buna!
O zi buna!
Hi!
Am urmarit si eu acest subiect interesant.
Am insa unele mici observatii:
1) Subiectul trebuie intitulat mai degraba "succesiune dupa deces" in loc de divort;
2) @vulpacris a pus foarte bine problema in postul din 02martie2010, chiar si cu exemple numerice, dar am si eu un comentariu:
Dreptul de creanta da posibilitatea sotiei sa recupereze jumatate din suma de bani achitata de-a lungul anilor de casatorie impreuna cu sotul, eventual actualizata cu rata inflatiei, dar nu da dreptul la un procentaj din valoarea apartamentului, adica din valoarea lui de piata.
Aici, desigur se face o mare nedreptate sotiei care plateste sulta raportat la val. de circulatie, dar primeste creanta raportat la sumele achitate le rate, deci o valoare net inferioara!...
Cum s-ar putea indeparta acest inconvenient?
Am urmarit si eu acest subiect interesant.
Am insa unele mici observatii:
1) Subiectul trebuie intitulat mai degraba "succesiune dupa deces" in loc de divort;
2) @vulpacris a pus foarte bine problema in postul din 02martie2010, chiar si cu exemple numerice, dar am si eu un comentariu:
Dreptul de creanta da posibilitatea sotiei sa recupereze jumatate din suma de bani achitata de-a lungul anilor de casatorie impreuna cu sotul, eventual actualizata cu rata inflatiei, dar nu da dreptul la un procentaj din valoarea apartamentului, adica din valoarea lui de piata.
Aici, desigur se face o mare nedreptate sotiei care plateste sulta raportat la val. de circulatie, dar primeste creanta raportat la sumele achitate le rate, deci o valoare net inferioara!...
Cum s-ar putea indeparta acest inconvenient?