Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati, daca se poate cu niste raspunsuri intr-o problema.
Sotul meu s-a nascut si a crescut intr-un sat din Dambovita.
Parintii sai au divortat cand el avea 5-6 ani, mama mutandu-se la Bucuresti, iar el ramanad acolo, impreuna cu tatal lui(care a castigat custodia) si cu bunicii din partea tatalui.
In urma cu 3 ani tatal sau a decedat, iar bunica in urma cu 2.
Deci in casa batraneasca a mai ramas acum doar bunicul.Mentionez ca aceasta casa a fost construita de bunica si bunic, deci este pe numele amandorura, iar succesiunea dupa bunica nu s-a facut inca.Asadar, unicul mostenitor in momentul de fata ar fi sotul meu..nepotul batranului( dupa moartea bunicului, evident).
Acum apare si problema: bunicul vrea sa faca act de vanzare-cumparare unor vecini, motivand ca acestia sunt singurii care il mai ajuta, sotul meu mergand mai rar la tara, din motive obictive.
Intrebarea mea este: poate face asta in lipsa sotului meu, fara succesiune? Ce am putea face in aceasta situatie?
V-as fi recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati.
Va multumesc
Act vanzare-cumparare pt.vecini
Re: Act vanzare-cumparare pt.vecini
Trebuie sa deschideti succesiunea dupa bunica, fie la un notar din circumscriptia locului unde a decedat, fie in justitie, la judecatoria respectiva.
Bunicului dvs. ii revine cota de 1/4 din cota de 1/2 a bunicii.
Sotului dvs. ii revine cota de 3/4 din cota de 1/2 a bunicii.
Deci bunicul nu are dreptul sa instraineze intregul imobil in cazul in care se dezbate succesiunea dupa bunica, putand cel mult sa instraineze doar partea din imobil care o stapaneste cu titlu de proprietar si, asupra careia poate sa-si exercite toate drepturile, inclusiv cel de instrainare, acest lucru fiind posibil doar dupa iesirea din indiviziunea dreptului de proprietate cu sotul dvs., fie printr-un act de partaj voluntar, la notar, fie in instanta, prin partaj judiciar.

Bunicului dvs. ii revine cota de 1/4 din cota de 1/2 a bunicii.
Sotului dvs. ii revine cota de 3/4 din cota de 1/2 a bunicii.
Deci bunicul nu are dreptul sa instraineze intregul imobil in cazul in care se dezbate succesiunea dupa bunica, putand cel mult sa instraineze doar partea din imobil care o stapaneste cu titlu de proprietar si, asupra careia poate sa-si exercite toate drepturile, inclusiv cel de instrainare, acest lucru fiind posibil doar dupa iesirea din indiviziunea dreptului de proprietate cu sotul dvs., fie printr-un act de partaj voluntar, la notar, fie in instanta, prin partaj judiciar.

Va multumesc pt.raspuns.
Sa inteleg ca in momentul de fata, cel mai indicat ar fi sa nu facem succesiune dupa bunica, astfel incat batranul sa nu poata instraina partea ce i se cuvine.Iar dupa decesul sau, sotul sau ar fi unic mostenitor, nu?
Totusi, se poate face o succesiune "fictiva" sa spunem, in lipsa sotului meu, prin care atat bunicul cat si martorii sa declare ca nu mai existe mostenitori, pt. a putea decide singur asupra imobilului?
Sau, un testament, ori un alt act care sa ii indreptateasca pe vecini la acel imobil?
Multumesc.
Sa inteleg ca in momentul de fata, cel mai indicat ar fi sa nu facem succesiune dupa bunica, astfel incat batranul sa nu poata instraina partea ce i se cuvine.Iar dupa decesul sau, sotul sau ar fi unic mostenitor, nu?
Totusi, se poate face o succesiune "fictiva" sa spunem, in lipsa sotului meu, prin care atat bunicul cat si martorii sa declare ca nu mai existe mostenitori, pt. a putea decide singur asupra imobilului?
Sau, un testament, ori un alt act care sa ii indreptateasca pe vecini la acel imobil?
Multumesc.
Care parte nu este clara.vulpacris wrote: Trebuie sa deschideti succesiunea dupa bunica, fie la un notar din circumscriptia locului unde a decedat, fie in justitie, la judecatoria respectiva.
TREBUIE sa deschideti succesiunea dupa bunica
In cel mai rau caz, sa mearga sotul si sa declare, IN SCRIS, la notarul in circumscriptia caruia a decedat bunica, faptul ca accepta, pur si simplu, succesiunea dupa aceasta, ca sa evitati ca bunicul sa dezbata succesiunea fara sotul dvs..

Mi-e foarte clar ca avem 2 variante:
1. Sa nu facem succesiunea, caz in care poate fi facuta in lipsa sotului meu...deci batranul poate vinde fara acordul sau.
2.Sa facem succesiunea, caz in care , din nou, batranul poate vinde fara acordul sotului meu, partea din proprietate care ii corespunde.
Din pacate, nicio varianta nu e acceptabila.Ideea e ca acea proprietate i se cuvine in totalitate sotului meu( deocamdata cel putin din punct de vedere moral), avand in vedere ca trait si a muncit acolo jumatate din viata, si-a inmormantat tatal si bunica si a suportat toate cheltuielile aferente inmormantarilor si pomenilor....Ar fi inuman ca acum sa imparta, chiar si o mica parte din casa, cu niste straini.Acesta este motivul pt.care am cerut aici o parere avizata, pt.a putea alege varianta optima astfel incat sa nu piarda nimic din casa batraneasca....
Multumesc
1. Sa nu facem succesiunea, caz in care poate fi facuta in lipsa sotului meu...deci batranul poate vinde fara acordul sau.
2.Sa facem succesiunea, caz in care , din nou, batranul poate vinde fara acordul sotului meu, partea din proprietate care ii corespunde.
Din pacate, nicio varianta nu e acceptabila.Ideea e ca acea proprietate i se cuvine in totalitate sotului meu( deocamdata cel putin din punct de vedere moral), avand in vedere ca trait si a muncit acolo jumatate din viata, si-a inmormantat tatal si bunica si a suportat toate cheltuielile aferente inmormantarilor si pomenilor....Ar fi inuman ca acum sa imparta, chiar si o mica parte din casa, cu niste straini.Acesta este motivul pt.care am cerut aici o parere avizata, pt.a putea alege varianta optima astfel incat sa nu piarda nimic din casa batraneasca....
Multumesc
Din spusele dvs., atat din punct de vedere material, cat si moral, casa ii apartine bunicului, ca el a construit-o si, deocamdata, pana cand moare, este proprietarul acesteia, si poate sa faca ce vrea el cu ea.cristina wrote:Mentionez ca aceasta casa a fost construita de bunica si bunic,
Daca sotul dvs. vrea sa-i revina lui aceasta casa integral, atunci, sa mearga sa aibe grija de bunicul lui sau, sa plateasca pe cineva, acum la batranete, asa cum a avut grija si bunicul lui de el, atunci cand era copil.
Daca bunicul are nevoie de ajutor, si altcineva i-l ofera, este normal ca bunicul sa se recompeseze intr-un fel fata de aceasta persoana straina si, deoarece nu are cum altfel, sa dispuna de bunurile lui asa cum vrea el, daruindu-le persoanei respective.

Mai mult de o data la 2-3 saptamani chiar ne este imposibil sa ajungem la el, din motive lesne de inteles (serviciu, copii, etc).Atunci cand sotul meu i-a propus sa vorbesca cu cineva din sat sa il ajute ( contra cost, desigur), a refuzat categoric, argumentand ca el nu vrea pe nimeni in casa lui, ca doar acesti vecini il ajuta benevol ( in sensul ca mai trec pe la el din cand in cand-sa nu va ganditi ca cine stie ce ajutor ii ofera, intrucat el isi gateste singur, isi spala si isi face curat).Sotul meu cand ajunge la el merge incarcat cu de toate, ii lasa si bani...deci chiar nu e vorba de neglijenta.
Totusi el e nemultumit si se simte mai obligat fata de straini (doar pt.ca vin la el mai des decat noi), decat de propriul nepot...care i-a fost alaturi cea mai mare parte din viata...Mie personal mi se pare rea-vointa...dar cu batranii e mai greu sa te intelegi...
Sincer, din punct de vedere legal nu stiu cum se va rezolva aceasta situatie...
Totusi el e nemultumit si se simte mai obligat fata de straini (doar pt.ca vin la el mai des decat noi), decat de propriul nepot...care i-a fost alaturi cea mai mare parte din viata...Mie personal mi se pare rea-vointa...dar cu batranii e mai greu sa te intelegi...
Sincer, din punct de vedere legal nu stiu cum se va rezolva aceasta situatie...
buna ziua.
nu stiu ce vi se pare neclar in aceasta speta , colegul vulpacris v-a dat informatii mai mult decat suficiente !!
asa cum v-a recomandat si dansul, indicat ar fi ca sotul dvs. sa se adreseze unui notar si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii dupa bunica.
in acest fel , bunicul nu va putea dezbate succesiunea "omitand "sa-l includa si pe sotul dvs.
dupa dezbaterea succesiunii , puteti sa faceti un act de intretinere cu bunicul pt a evita o eventuala instrainare a cotei sale parti din imobilul respectiv .
nu stiu ce vi se pare neclar in aceasta speta , colegul vulpacris v-a dat informatii mai mult decat suficiente !!
asa cum v-a recomandat si dansul, indicat ar fi ca sotul dvs. sa se adreseze unui notar si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii dupa bunica.
in acest fel , bunicul nu va putea dezbate succesiunea "omitand "sa-l includa si pe sotul dvs.
dupa dezbaterea succesiunii , puteti sa faceti un act de intretinere cu bunicul pt a evita o eventuala instrainare a cotei sale parti din imobilul respectiv .