Lucrez intr-un magazin care are 2intrari/iesiri aflate in capete opuse, case de marcat sunt doar intr-o parte, dar dupa ce clientul achizitioneaza un produs are dreptul sa foloseasca oricare din iesiri, doar ca inainte de a parasi unitatea i se cere bonul fiscal. Unul din clienti a refuzat sa il prezinte agentului de paza si a chemat politia sustinand ca este retinut impotriva vointei lui, acestia au venit, dar l-au amendat motivand ca plangerea lui nu era justificata si i-au cerut sa prezinte bonul. Clientul a mers ulterior la protectia consumatorului si a depus o plangere pentru faptul ca nu era afisat niciunde ca are obligatia sa prezinte bonul fiscal, era afisat doar ca are obligatia de a-l pastra pana la iesirea din unitate. Cei de la OPC s-au prezentat la magazin si au sustinut ca nu aveam dreptul sa-i cerem clientului prezentarea bonului fiscal, plangerea este inca curs de solutionare.
Intrebarea mea este: care parte are dreptate din punct de vedere legal? nu am gasit nici un articol legal care sa justifice plangerea clientului, dar poate nu am stiut cum sa caut.
plangere OPC
Re: plangere OPC
uuouuuuuuuu! daca eram eu...ceream banii inapoi si nu mai calcam in magazinul ala! pai cu ce drept ceri tu bonul fiscal la iesire?! si ma si retii?! privare de libertate?! incredibil!
nici macar nu era afisat! cat tupeu!
nici macar nu era afisat! cat tupeu!
Nu mi se pare corect ceea ce spui, daca ar fi asa at ar insemna ca orice persoana poate sa intre in magazin sa ia un produs si sa iasa fara sa il plateasca deoarece conform spuselor tale nimeni nu are dreptul sa-i ceara documente care sa ateste ca a achizitionat produsul respectiv. Si in plus de ce se mai specifica in lege ca are obligatia de a pastra bonul pana la iesirea din unitate? pt ce trebuie sa il pastreze?
nu ti se pare corect? mie nu mi se pare corect ca nu ati actionat in conformitate cu legea.
uite ce spune ordonanta de urgenta 28/1999
Art. 9. - (1) Clienţii vor solicita şi vor păstra bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în vederea prezentării lor la un eventual control, pentru justificarea provenienţei acestora.
(2) Utilizatorii sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil anunţuri de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia acestora de a respecta dispoziţiile prevăzute la alin. (1).
eu daca as fi vazut nu as fi intrat de la inceput in magazin...
si personal eu pastrez anumite bonuri pt a putea reclama eventualele vicii ale produselor si pt garantii
uite ce spune ordonanta de urgenta 28/1999
Art. 9. - (1) Clienţii vor solicita şi vor păstra bonurile fiscale asupra lor până la părăsirea unităţii de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor în vederea prezentării lor la un eventual control, pentru justificarea provenienţei acestora.
(2) Utilizatorii sunt obligaţi să afişeze la loc vizibil anunţuri de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia acestora de a respecta dispoziţiile prevăzute la alin. (1).
eu daca as fi vazut nu as fi intrat de la inceput in magazin...
si personal eu pastrez anumite bonuri pt a putea reclama eventualele vicii ale produselor si pt garantii
era afisat doar ca nu erau trecute prevederile articolului asa cum ai scris ci era ceva de genul
" clientul are obligatia de a pastra bonul fiscal pana la iesirea din unitate, conform.....etc"
" clientul are obligatia de a pastra bonul fiscal pana la iesirea din unitate, conform.....etc"
daca nu ati afisat si partea ca trebuie sa il prezinte in cazul in care i se solicita inseamna ca nu ati respectat legea in totalitate si se poate aplica si amenda