In cursul anului 2002, societatea noastra (operator portuar) a fost instiintata de catre Consiliul Local Constanta, ca incepand cu anul urmator se va plati o taxa anuala pentru cresterea gradului de siguranta si liniste in derularea activitatilor economice, taxa stabilita in sarcina agentior economici prin H.C.L.M 540/2002. Taxa privea pe toti agentii economici care detin sau au in folosinta suprafete construite mai mari de 100 mp. Urmare acestei adrese, Organizatia patronala la care suntem afiliati a inaintat in cursul lunii decembrie 2002 un raspuns in care preciza pozitia agentilor economici din Portul Cta, cu privire la aceasta taxa. ( taxa ar fi nelegala, iar agentii economici care isi desfasoara activitatea in Portul Cta detin terenuri doar in virtutea contractelor de inchiriere incheiate cu Adm. Portului Cta, terenul din port fiind proprietate publica tinand de Min. Transporturilor, APC-ul avand oricum obligatia de a asigura paza si securitatea perimetrului in discutie)
Societatea noastra nu a achitat taxa nici in anul 2003 si nici in 2004, iar Consiliul local nu a mai emis nici o somatie in acest sens.
In cursul lunii ianuarie 2005, intentionand sa intabulam mijloacele fixe detinute in proprietate de societatea noastra, ne-am adresat Serviciului public de impozite, taxe si alte venituri ale bugetului local din cadrul Cons. local, pentru eliberarea unui certificat fiscal din care sa reiasa valoarea de impozitare a acestor bunuri si faptul ca am achitat impozitul cuvenit pt. acestea. Desi am achitat taxa aferenta eliberarii acestui certificat si am depus formularele necesare, ni s-a cerut si viza biroului Taxe speciale, din cadrul aceleiasi autoritati.
Acest serviciu a refuzat sa ne dea viza sa, motivand ca nu am achitat aceasta taxa pe anii 2003-2004 si nu am depus " Declaratia pentru incasarea taxelor speciale - Taxa privind cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice" in care trebuie sa specificam tipul de activitate desfasurata, suprafata desfasurata pe care o detinem/folosim si taxa pe care o datoram conform categoriei in care ne incadram ( in functie de zona si supafata detinuta taxa este diferentiata) pentru a ni se cuantifica debitele neachitate. Ni s-a mai pus in vedere ca daca nu depunem aceste declaratii riscam sa fim amendati si nu ni se va putea elibera nici certificatul solicitat. Daca insa vom depune declaratia mentionata, dar nu vom achita taxa de liniste si siguranta, certificatul fiscal ni se va elibera cu mentiunea "cu debite".
1. Echivaleaza depunerea acestei " Declaratii pentru incasarea taxelor speciale - Taxa privind cresterea gradului de liniste si siguranta in derularea activitatilor economice" cu recunoasterea debitului si implicit cu legalitatea acestei taxe?
2. Este acesta un refuz din partea unei autoritati publice de a mi se elibera un act la care sunt indreptatit, ce poate fi atacat in contencios administrativ, in conditiile in care nu am un refuz scris si nu mi s-a primit si inregistrat cererea de eliberare a certificatului fiscal?
3. Daca depunem aceasta declaratie si mi se elibereaza certificatul cu mentiunea "cu debite" imi va fi el acceptat in aceasta forma la intabularea bunurilor?
Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu mult interes orice opinie sau sugestie din partea dvs. cu privire la problema cu care ne confruntam.
C. Raluca
urgent
personal apreciez ca este un refuz clar, in special un abuz de putere ceci trebuiau sa-ti primeasca cererea si sa-ti dea in scris motivul refuzului.
Incat te sfatuiesc sa o depui cu posta recomandata insa dureaza sa astpti 30 zile sa-ti raspunda si apoi sa faci procedura prealabila si sa ii ataci
Ai putea sa incerci sa te apuci sa le faci o procedura prealabila in care sa le ataci refuzul explicit de a-ti primi actele in vederea eliberarii certificatului fiscal si mai vezi ce se intampla
Incat te sfatuiesc sa o depui cu posta recomandata insa dureaza sa astpti 30 zile sa-ti raspunda si apoi sa faci procedura prealabila si sa ii ataci
Ai putea sa incerci sa te apuci sa le faci o procedura prealabila in care sa le ataci refuzul explicit de a-ti primi actele in vederea eliberarii certificatului fiscal si mai vezi ce se intampla
Declaratia nu vreau nici eu sa o depun. Nu stiu daca depunerea ei echivaleaza cu o recunoastere propriu zisa a debitelor, dar in cuprinsul ei ( este un formular tipizat) trebuie sa trecem toate datele noastre de identificare si taxa pe care urmeaza sa o platim, conform categoriilor din tabelul pe care mi l-au dat si in care sunt inscrise taxele in functie de specificul activitatii economice si suprafetei detinute.
Dupa depunerea declaratiei urmeaza ei sa-mi comunice taxa pe care o am de achitat.
Cat despre hotararea Cons, loc. care stabileste aceasta taxa, am informatii ca ea a fost deja atacata de vreo 100 de societati din Cta, si procesul este aproape de sfarsit cu sanse mari de castig.
Dupa depunerea declaratiei urmeaza ei sa-mi comunice taxa pe care o am de achitat.
Cat despre hotararea Cons, loc. care stabileste aceasta taxa, am informatii ca ea a fost deja atacata de vreo 100 de societati din Cta, si procesul este aproape de sfarsit cu sanse mari de castig.
Daca in termen de 30 zile nu primesti un raspuns oficial sau nu ti se va emite actul respectiv poti sa deschizi o actiune la instanta de contecios administrativ. noua lege a contenciosului administrativ a fost adoptata in 2004, avand nr. 554. nu cred ca depunerea declaratiei presupune recunoasterea debitului. obligatia exista intemeiul acelei HCL daca societatea indeplineste conditiile stipulate acolo. in mod normal nu prea ai cum sa nu platesti acele impozite si taxe deoarece HCL daca este data in conformitate cu legea este obligatorie pt toate subiectele de drept din raza localitatii respective. daca va fi desfiintata ca nelegala atunci nu mai sunteti obligati sa platiti acele taxe. instanata de judecata daca va anula acea hotarare se va pronunta si asupra situatiei taxelor deja achitate, probabil prevazand returnarea lor. concluzia este ca sunt obligati sa iti emita certificatul respectiv chiar daca apar mentiunea cu debite sau sa iti raspunda in 30 zile cu un refuz oficial. in aceasta situatie mergi pe contencios administrativ respectand procedura prevazuta acolo. cat priveste taxa respectiva exista obligatia de plata si curg penalitatile....daca aveti noroc si se anuleaza hotararea CL atunci ati scapat...daca nu, veti fi obligati sa platiti...OG pentru executarea creantelor bugetare...asta e!
Va multumesc pt. raspunsuri.
Cred ca o sa trimit cerea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, si din acel moment astept 30 de zile si apoi fac procedura prealabila si o atac in contencios. Problema este ca ne tine in loc dosarul de intabulare, in baza caruia urma sa obtinem apoi un credit bancar.
Salutari si multe succese,
C. Raluca
Cred ca o sa trimit cerea prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire, si din acel moment astept 30 de zile si apoi fac procedura prealabila si o atac in contencios. Problema este ca ne tine in loc dosarul de intabulare, in baza caruia urma sa obtinem apoi un credit bancar.
Salutari si multe succese,
C. Raluca