Poate fi contestat c v-c cu uzufruct viager?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
mihaielutza

Poate fi contestat c v-c cu uzufruct viager?

Post by mihaielutza » 31 Jan 2010, 22:15

Soacra mea a facut un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager fiicei sale; sotului meu i-a dat acu 6 ani niste bani din care si-a achizitionat o cam.de caminin, dif dintre locuinta lasata cumnatei mele si cea cumparata pe numele
sotului la acea vreme era de 3000 lei. In urma cu ceva timp soacra mea a decedat iar cumnata mea a intrat in posesia de drept a locuintei, ceea ce nu ne convine noua este ca ea a primit locuinta gata mobilata si acu ca s-a vazut cu sacii in caruta nu vrea sa mai contribuie cu nimic la cele necesare pomenirii. Intrebarea mea este daca putem contesta cumva aceasta tranzactie, mentionez ca la data incheierii tranzactiei soacra mea era pensionata pe caz de boala mintala.Va rog sa-mi dati un raspuns, nu vreau ca ea sa-si bata joc de ceea ce soacra mea a adunat timp de 20 de ani.

GIGI1

Re: Poate fi contestat c v-c cu uzufruct viager?

Post by GIGI1 » 31 Jan 2010, 22:35

Contractul despre care vorbesti nu este contract de vinzare cumparare si este un contract de intretinere cu drept de uzufruct, in care scrie foarte clar ca
Intretinatorul sa obliga sa asigure cheltuielile de inmormintare si pomenile crestinesti
Din punct de vedere legal dv nu aveti obligatia sa asigurati plata acestor pomeni
dar daca vreti puteti face acest lucru urmind apoi sa faceti dovada in instanta ca sotul dv a suportat cheltuiala iar obligatia era a cumnatei dv

mihaielutza

Post by mihaielutza » 01 Feb 2010, 10:37

In contract nu scrie de aceste obligatii si pur si simplu ca a achizitionat locuinta contra sumei de 7500 lei.Noi stim ca nu s-au dat acesti bani si soacramea a zis fara sa specifice nicaieri ca fica sa sa se ocupe de inmormantare...acu ea ne-a solicitat si noua sa ne ocupam; din pct de vedere crestin nu este nicio problema sa contribuim si noi, ca este si mama noastra, dar avand in vedere ca ea a primit mai multe, acu se da cotitului si isi face bagaju sa plece in Italia, impreuna cu fiusu de 8 ani crescut de soacramea de la varsta de 8 luni.

razman

Post by razman » 01 Feb 2010, 11:18

Contractul de vanzare-cumparare catre un descendent, care constituie in patrimoniul vanzatorului un drept viager, este considerat o donatie deghizata, iar mostenitorii rezervatari care nu au consimtit expres la aceasta tranzactie pot cere reductiunea.
Astfel, potrivit ART. 845 C.Civil ,, Valoarea bunurilor înstrăinate unui succesibil în linie dreapta, cu sarcina unei rendite viagere sau cu rezerva de uzufruct va fi socotită în porţiunea disponibilă şi excedentele, de este, se va trece în masa succesiunii. Imputatia şi raportul nu pot fi cerute de succesibilul în linie dreapta care a consimţit la aceste înstrăinări.''

vulpacris

Post by vulpacris » 01 Feb 2010, 12:19

@GIGI1
Vezi ca esti in confuzie totala. Citeste despre contracte.

@ razman

La momentul respectiv stiau de contract si au fost de acord cu el si, ai omis sa citesti si partea ca i-a dat si baiatului o suma de bani cu care acesta si-a cumparat si el o locuinta, despre care stia si blamata "fiica" si care a fost si ea de acord, deci s-ar putea aplica si invers, nu crezi ?! :-D :bere:

Cred ca mai repede se aplica art.794 si urm. Cod civil, numai ca s-a facut sub alta forma, mama impartindu-si averea celor doi copii, acestia fiind de acord la acel moment cu modul de impartire.
Nu vezi din postare ce a declansat actiunea !? Faptul ca "nerecunoscatoarea" fiica vinde acest apartament pentru a se muta in Italia, si scumpa de cumnatica parca ar vrea si ea sa mai ia niste banisori, pe motiv de pomenire si cinstire a mamei-soacre. :crizaderas:

@ mihaelutza

Si cum isi bate joc ?

Cat timp a trait soacra dvs. nu ati avut curajul sa afirmati ca aceasta era incapabila, si sa contestati contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct incheiat de aceasta cu cumnata dvs., dar acum parca ati vrea si o parte din acest apartament si veniti cu motivatia stupida ca aceasta nu contribuie cu nimic la "pomenirea" soacrei.

Nu credeti ca acesta este un fapt personal al cumnatei dvs., de a-si aminti in ce mod vrea ea de mama ei, care probabil nu include si obiceiuri habotnice cu care nu este de acord, sau aveti inca soacra pe masa din apartament si cumnata nu vrea sa achite cheltuielile de inmormantare ?!

Daca dvs. credeti, nu puteti sa obligati si pe altineva sa creada, pentru a respecta obiceiul de "pomenire" al mortului si sa cheltuiasca sume de bani in acest scop.

Puteti, bineinteles, sa atacati acel contract de vanzare-cumparare, dar procedand astfel, nu numai ca nu cinstiti memoria, si nu respectati vointa, soacrei dvs., asa cum pretindeti in mod fals ca o faceti dar, chiar o blamati pe soacra dvs. si o manjiti cu acuzatia ca era nebuna si ca nu avea capacitatea mentala necesara pentru a deosebi ceea ce-i face bine, de ceea ce-i face rau, atunci cand a incheiat acest contract cu cumnata dvs..

Dar, va intreb si eu, ca omul prost, :sad: daca la data tranzactiei, cu care nu mai sunteti de acord acum, era nebuna, acum 6 ani cand i-a dat sotului dvs. banii, cum era, sau atunci isi revenise si stia ce face !? :roll:

:cafea:

razman

Post by razman » 01 Feb 2010, 14:49

Da vulpe, este precum zici :vin:
Raspunsul meu era la prima postare a mihaelutzei legat de posibilitatea reductiunii, apoi in proces, functie de cat e de luminata onorata, se poate da aplica si invers cu interogatoriu, marturii si altele...... o fost pregatit in word....ca nu stiu de ce drac nu ma loga.....apoi nani....in the morning...cafă....apoi, printre altele...citeaza... copy-paste..... sterge citatul..... :grin: ca berbecu, fara sa ma mai uit la soacre, italieni s.a....pricepi tu deci.

:bere:

Post Reply