Amenda penala neplatita inseamna inchisoare?

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
giulya_04

Amenda penala neplatita inseamna inchisoare?

Post by giulya_04 » 10 Jan 2010, 20:41

Buna seara! Am urmatorul caz pentru care rog cateva opinii specializate: o persoana a primit o amenda pentru trafic de tigari la vama cu Ungaria in luna februarie 2009(aplicata de autoritatile vamale maghiare). Dupa cateva luni a primit in Romania o instiintare ca trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata la o posta din Ungaria - a fost platita. In luna august 2009 a primit de la Administratia Financiara din orasul de domiciliu o somatie de plata a amenzii care avea 2 exemplare textul in maghiara si traducerea, insa codul numeric este gresit, in schimb toate celelalte date sunt corecte. Mentionez ca aceasta persoana a avut intentia de a infiinta un srl si cand a mers la Institutiile financiare din oras pentru a verifica existenta amenzii nu aparea in baza lor de date.
Intrebarile sunt urmatoarele:
1. Ce se intampla in cazul in care aceasta amenda daca nu este platita?(am citit ca in termen de 5 ani se prescrie daca nu mai savarseste astfel de fapte)
2. Daca persoana nu are bunuri (in o eventuala executare silita) ce se intampla?sau daca face vanzarea autovehiculului, de exemplu, unei alte persoane din familie, este legal?
Rog raspunsuri urgente si alte sfaturi care se impun in asemenea situatie.
Va multumesc anticipat!

wittmann

Re: Amenda penala neplatita=Inchisoare?

Post by wittmann » 11 Jan 2010, 09:57

Pai mai intai zi clar: e amenda penala, contraventionala sau e vorba de cheltuieli de judecata?

giulya_04

Post by giulya_04 » 11 Jan 2010, 10:36

Amenda este penala fiind vorba de contrabanda cu tigari, se pare ca a avut loc un proces in Ungaria in urma caruia a primit acasa un fel de chitanta cu suma de plata a cheltuielilor de judecata (o suma mica echivalentul a 10 Euro). Ca dupa vreo 4 luni sa vina acea scrisoare de la Administratia Financiara ca are de platit amenda.

johei

Post by johei » 11 Jan 2010, 17:56

Pai... fiind vorba de o amenda penala data de unguri cred ca se aplica dreptul procedural maghiar.. inclusiv in privinta prescrierii.

Post Reply