Dupa o lecturare succinta a OG 92/2003 (Codul de procedura fiscala), am observat ca inspectia fiscala cade in competenta exclusiva a ANAF si a compartimentelor de specialitate a autoritatilor administratiei publice locale.
Care este rolul inspectiei fiscale? Este acela de a se descoperi nereguli, contraventii si infractiuni.
Atunci, politia economica nu cumva se amesteca in treaba organelor fiscale? Nu ar fi normal ca organele de cercetare, sub supravegherea procurorului sa ancheteze agentii economici in urma sesizarii de catre organe fiscale?
Spun acestea pentru ca, in practica, desi agentul economic scapa de controale, se trezeste cu o alta cercetare "din oficiu".
Competenta evaziune fiscala
Noutati : prin Legea nr. 158/2006 s-a introdus art. 200^1 la Codul de procedura fiscala
"Art. 200^1 Constatarea faptelor ce pot constitui infractiuni
Constatarea faptelor ce pot constitui infractiuni in conditiile art. 296^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este de competenta organului fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Garzii Financiare."
"Art. 200^1 Constatarea faptelor ce pot constitui infractiuni
Constatarea faptelor ce pot constitui infractiuni in conditiile art. 296^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, este de competenta organului fiscal din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si a Garzii Financiare."
Organele fiscale de care spui,nu prea se inghesuie sa constate infractiunii,in primul rind nu se pune rau cu agentul economic care este o sursa buna de muls si in al doilea rind nu se complica,constatarea de infractiuni implica verificari amanuntite si incrucisate si atunci agentul fiscale alege calea de mijloc amenda si toata lumea e multumita.
Cit priveste politia aceasta nu are competenta de constatare,dar se sesizeaza din oficiu,merge cu basculanta ridica actele,studiaza actele, descopera nereguli si apoi anunta organul fiscal care raspunde la anumite intrebari ale politiei,procesul verbal fiind actul constatare a infractiunii.
Cu respect
Cit priveste politia aceasta nu are competenta de constatare,dar se sesizeaza din oficiu,merge cu basculanta ridica actele,studiaza actele, descopera nereguli si apoi anunta organul fiscal care raspunde la anumite intrebari ale politiei,procesul verbal fiind actul constatare a infractiunii.
Cu respect
Multumiri pentru raspuns, Comisare.comisar wrote:Cit priveste politia aceasta nu are competenta de constatare,dar se sesizeaza din oficiu,merge cu basculanta ridica actele,studiaza actele, descopera nereguli si apoi anunta organul fiscal care raspunde la anumite intrebari ale politiei,procesul verbal fiind actul constatare a infractiunii.
Cu respect
Totusi, caratul acesta cu basculanta al actelor nu este practic o inspectie fiscala care cade in competenta exclusiva a organelor fiscale?
Stiu ce se intampla pe plaiurile mioritice in fapt, dar ma intrebam de ce mai exista inspectii fiscale, cu drepturi si obligatii (de ex. anuntarea agentului economic din timp, sprijinirea acestuia cu informatii etc), daca tot vine cineva si face practic inca o inspectie fiscala?
Ma mai gandesc acum si la o paralela intre constatarea infractiunilor urmata de sesizarea organelor de cercetare si sesizarea din oficiu a organelor de cercetare.
Eu cred ca vointa legiuitorului a fost ca organele de cercetare sa fie sesizate numai de cineva care face o inspectie minutioasa (facem abstractie de ce se intampla in practica). Si asta pentru a nu fi tracasati agentii economici de fituicile anonime ale unor "bine-voitori".
Respecte.
Re: Competenta evaziune fiscala
Am si eu o intrebare. Este legala sesizarea organelor fiscale de catre organele de urmarire penala in vederea efectuarii de inspectii fiscale?
Speta: Popescu a facut plangere penala fata de o persoana X administator la SC. Organele de urmarire penala au solicitat organelor fiscale realizarea unor controale.
In urma controlului garzii financiare s-a facut solicitarea realizarii Inspectiei Fiscale care a dus la emiterea unui Raport de inspectie Fiscala si a unei Decizii de Impunere care este executorie desi umarirea penala nu s-afinalizat.
Speta: Popescu a facut plangere penala fata de o persoana X administator la SC. Organele de urmarire penala au solicitat organelor fiscale realizarea unor controale.
In urma controlului garzii financiare s-a facut solicitarea realizarii Inspectiei Fiscale care a dus la emiterea unui Raport de inspectie Fiscala si a unei Decizii de Impunere care este executorie desi umarirea penala nu s-afinalizat.
Ce legatura are up cu..decizia de impunere? Asta o puteai ataca in contencios.
Pentru ce este urmarit penal administratorul x ?
Pentru ce este urmarit penal administratorul x ?
Pentru evaziune fiscala. Si tocmai asta e problema. Cat timp up nu s-a terminat nu e normal ca decizia de impunere(actul prin care s-a stabilit presupusupusul prejudiciu) sa fie pusa in executare. mai mult ca in urma finalizarii urmaririi penale si poate si a actiunii penale prejudiciul poate se va diminua. Mai mult ca in prisma art. 94 alin 4 din codul de procedura fiscala sunt interzise inspectiile fiscale si controalele in urma sesizarilor organelir de urmarire penala. Asa dar eu consider ca stabilirea prejudiciului de catre organele de urmrire penala se face pe baza expertizei nu pe baza deciziei de impunere. CORECT?