Co-proprietate cu probleme

Vesti de interes.
Post Reply
mirela777

Co-proprietate cu probleme

Post by mirela777 » 07 Jan 2010, 13:26

Dragilor, nu degeaba are romanul proverbe cu "lucrul amestecat...".
Va spun pe scurt problema mea si v-as fi extrem de recunoscatoare pentru un sfat.
In anul 2007 mama mea a dobandit 1/6 dintr-un teren bine plasat in capitala, retrocedat pe Legea 10, dupa 10 ani de alergatura pe la Primarie (a mea in exclusivitate). Restul de 5/6 se afla in posesia altor "rude" din provincie, din care unul detine 4/6 si celalalt tot 1/6.
Pentru a face succesiunea dupa decesul mamei, survenit in 2008, notariatul mi-a solicitat cadastrul proprietatii, asa cum de altfel se prevede in Decizia de punere in posesie emisa de Primarie. Problema e ca cel care detine majoritatea proprietatii (teren + o constructie) nu numai ca nu s-a implicat in nici un fel in demersurile de pe parcursul celor 10 ani (...), dar acum refuza sa faca acest cadastru. Casa (in posesia lui exclusiva) de pe teren este locuita si "ii este frica sa intre acolo".
Cred ca ma intelegeti ca dupa experienta (trista) a celor 10 ani, dupa care mi s-a spus ca "ce mare lucru am facut c-am scos o hartie?!", nu mai doresc sa ma expun la alta alergatura, cheltuiala si stres, eu detinand 1/6 din proprietate, numai teren.
Asadar, va rog mult sa ma sfatuiti cum ar trebui sa procedez pentru a face totusi acest cadastru, de care am nevoie pentru succesiune.
Orice parere este binevenita si va multumesc anticipat.

vulpacris

Re: Co-proprietate cu probleme

Post by vulpacris » 07 Jan 2010, 16:02

Cereti notarului sa va elibereze un certificat de mostenitor dupa mama dvs. cu privire la restul bunurilor acesteia, urmand ca pentru acest imobil sa solicitati, ulterior actiunilor din justitie cu privire la acesta, emiterea unui certificat de mostenitor suplimentar.

Formulati o actiune in justitie cu privire la succesiunea dupa mama, prin care sa fiti constatata succesoarea acesteia cu privire la acest imobil si pentru iesirea din indiviziunea imobilului, in contradictoriu cu rudele dvs., in care solicitati efectuarea expertizei tehnice judiciare de specialitate cadastrala.

Motivati actiunea in justitie prin refuzul celorlalti coproprietari de a efectua expertiza si documentatia cadastrala si inscrierea imobilului in cartea funciara, motiv pentru care actiunea in succesiunea mamei dvs. cu privire la acest imobil, un interes legitim si un drept constitutional garantat, dreptul la mostenire, este obstaculata de drept.

mirela777

Re: Co-proprietate cu probleme

Post by mirela777 » 07 Jan 2010, 16:19

Multumesc mult pentru raspunsul prompt si avizat.
Asa voi proceda, dar voi avea nevoie de un avocat, care sa ma sprijine in formularea actiunii si ulterior in instanta. Imi puteti recomanda pe cineva?

Post Reply