Salutare tuturor.
La data de 20 noiembrie 2009 a intrat in vigoare o noua lege privind comercializarea produselor alimentare. Am constat mai multe lipsuri si neclaritati, insa ma opresc la art.9, 10 referitoare la penalitati.
Art. 9
In cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a unei obligatii contractuale de catre una dintre parti, acestea pot stabili in contract plata unor penalitati de catre partea in culpa, egale pentru parti, cuantumul acestora fiind negociat la data incheierii contractului.
Art. 10
In cazul in care plata nu se efectueaza la termenul stabilit, debitorul este pus in intarziere fara nicio alta formalitate si plateste de la acel termen o penalitate zilnica egala cu dublul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, calculata la suma datorata.
Intrebare: Ce penalitati pot stipula in contract? cf art.9 sau 10?
PS.Mentionez ca la art.11 se preveede o amenda de50.000-100.000lei pt incalcarea art.10.
Legea 321/2009
Re: Legea 321/2009
eu nu asa interpretez..
art. 10 se referera la neplata
art. 9 se refera la "alte obligatii contractuale"..
so..
cand e vorba de neachitare la termen se aplica art. 10 cand e vorba de alte chestiuni . e vorba de art. 9
art. 10 se referera la neplata
art. 9 se refera la "alte obligatii contractuale"..
so..
cand e vorba de neachitare la termen se aplica art. 10 cand e vorba de alte chestiuni . e vorba de art. 9
Bun pana aici.
Acum, eu ca furnizor pot insera in contract o clauza penala conform art.9, iar conform art.10 pot stabili penalitati de intarziere infime-conform BNR.
Corect? La ce ar trebui sa se refere clauza penala, daca nu la penalitati?
Acum, eu ca furnizor pot insera in contract o clauza penala conform art.9, iar conform art.10 pot stabili penalitati de intarziere infime-conform BNR.
Corect? La ce ar trebui sa se refere clauza penala, daca nu la penalitati?
nu e corect
legea e foarte clara, zac io..
art. 10 prevede clar.. daca debitorul nu plateste.. penalitatile sunt de..
acu art. 9 .. se refera la alte obligatii contractuale.. printre care si la obligatiile furnizorului.. e totusi un contract cu obligatii reciproce,
si tu furnizor poti sa platesti penalitati daca nu livrezi la termenul stabilit, nu respecti standardele de calitate, nu livrezi marfa ceruta, etc..
si nu stiu ce ai cu "penalitatile infime de la BNR".. daca nu era contract semnat se aplica dobanda de referinta.. acu macar e dublul dobanzii..

legea e foarte clara, zac io..
art. 10 prevede clar.. daca debitorul nu plateste.. penalitatile sunt de..
acu art. 9 .. se refera la alte obligatii contractuale.. printre care si la obligatiile furnizorului.. e totusi un contract cu obligatii reciproce,
si tu furnizor poti sa platesti penalitati daca nu livrezi la termenul stabilit, nu respecti standardele de calitate, nu livrezi marfa ceruta, etc..
si nu stiu ce ai cu "penalitatile infime de la BNR".. daca nu era contract semnat se aplica dobanda de referinta.. acu macar e dublul dobanzii..
pentru Kinga :)
Dobanda BNR este de 10 % pe an, dublu-20%. Inainte aveam penalitati de 0,5-1% pe zi, 15-30% /luna.
Ideea care ma nelineste este urmatoarea: cu penalitatile cele vechi reuseam sa-mi sperii debitorii si sa-i fac sa achite in timp util; acum, penalitatile astea nu o sa-i mai sperie, chiar o sa ma roage sa le calculez penalitati.
Vreau sa obtin mai multe de la aceste contracte, sa am un alt factor de presiune asupra debitorilor.
Cred ca ma intelegi...mersi oricum pentru raspunsuri.
Dobanda BNR este de 10 % pe an, dublu-20%. Inainte aveam penalitati de 0,5-1% pe zi, 15-30% /luna.
Ideea care ma nelineste este urmatoarea: cu penalitatile cele vechi reuseam sa-mi sperii debitorii si sa-i fac sa achite in timp util; acum, penalitatile astea nu o sa-i mai sperie, chiar o sa ma roage sa le calculez penalitati.
Vreau sa obtin mai multe de la aceste contracte, sa am un alt factor de presiune asupra debitorilor.
Cred ca ma intelegi...mersi oricum pentru raspunsuri.
multam , dar chiar stiam cat este dobanda
inteleg ce spui cu penalitatile.. si eu am in contracte 0,15-0,5% nu am exagerat cu 1% ca e camata curata
poti sa iei alte masuri..
solicita fila CEC, BO in alb drept garantie..
insereaza clauza de fidejusiune in contract.. adminul solidar cu firma.. fara beneficiul de diviziune si discutiune..
insereaza diferenta de curs valutar..
unde legea nu dispune.. dispunem noi..

inteleg ce spui cu penalitatile.. si eu am in contracte 0,15-0,5% nu am exagerat cu 1% ca e camata curata

poti sa iei alte masuri..
solicita fila CEC, BO in alb drept garantie..
insereaza clauza de fidejusiune in contract.. adminul solidar cu firma.. fara beneficiul de diviziune si discutiune..
insereaza diferenta de curs valutar..
unde legea nu dispune.. dispunem noi..