cum se poate face?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
dusterXXX

cum se poate face?

Post by dusterXXX » 15 Oct 2009, 11:36

pe scurt:

A este parte vatamata intr-un dosar in care B este inculpat.
B detine o societate, sa-i zicem (B).
(B) a avut si probabil mai are procese civile cu societatile (C), (D), etc.
din unele dosare in care au fost judecate litigii purtate intre (B) vs. (C), (B) vs. (D), etc., A are nevoie de unele inscrisuri atestand diverse plati a onorariilor avocatiale, taxe de timbru, cautiuni, etc, inscrisuri care sa ateste miscarea de bani intre (B) si alte sc. (C, D, etc), pentru a le folosi in dosarul penal A vs. B.

acuma, dupa acest scurt expozeu, intrebarea mea este ce poate face A pentru a obtine inscrisuri din dosare in care nu a fost parte, dar care il incrimineaza pe B:

1. cere instantelor civile ce au judecat litigii intre (B) si ceilalti sa-i permita studierea dosarelor, motivandu-si cererea in mod adecvat;
2. cere procurorului sa se uite el in dosarele mentionate si sa scoata eventuale probe;
3. cere instantei penale sa dispuna conexarea a 2-3 cauze civile la dosarul penal, deoarece de acolo ar reiesi probe care l-ar incrimina pe B;

ce poate face A? sa le faca pe toate? spuneti-mi voi, ...

dusterXXX

Post by dusterXXX » 15 Oct 2009, 16:29

mâine trebuie să fac ceva în sensul celor expuse, ...
vă mulţumesc.

kynes

Post by kynes » 15 Oct 2009, 17:20

Din moment ce cauzele se judeca in sedinta publica, si inscrisurile din dosare sun, in principiu, accesibile publicului. Trebuie sa justificati un interes legitim in studierea si copierea unor acte din dosar, pe care inteleg ca il aveti (trebuie insa sa-l si dovediti, eventual cu un certificat de grefa din dosarul penal). Puteti merge la arhiva civila si sa faceti o cerere de studiere si copiere acte din dosarele respective, justificandu-va interesul. Ar trebui sa vi se permita.
Merge si cu procurorul, daca va fi dispus sa faca el acest efort.
Daca dosarele civile sunt solutionate definitiv si irevocabil, instanta ar putea dispune atasarea lor, in interesul cauzei penale.
Conexarea nu este posibila intre o cauza cvila si una penala.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 15 Oct 2009, 17:37

mersi, kynes! aşteptam răspunsul tău.
interes legitim am şi îl şi pot dovedi; înainte de a merge la arhivă, nu trebuie să fac o cerere către preşedintele instanţei? nu de alta, dar la arhivă, cum poate arhivarul să zică "da", deşi eu nu am fost parte în dosar? acesta zice da, dacă vede că o parte din dosar vrea să citească un dosar în care e implicată, nu? dar de vede că un terţ vrea să studieze un dosar, în care el nu este parte, va zice probabil "pas". de aceea ziceam de o hârtie (în prealabil) înaintată preşedintelui instanţei civile. prin hârtia aprobată de şeful, arhivarul nu poate zice nu, mă gândesc.

- aceeaşi chestiune, dacă voi intra în criză de timp, o voi încerca şi cu procurorul, căruia planific să-i supun atenţiei nişte dosare civile în care să se uite un pic, ...

- dosarele civile sunt soluţionate irevocabil, deci nu se pune problema că aş influenţa în vreun fel o eventuală decizie.

- şi da, ataşarea dosarelor civile este termenul corect, nu conexarea lor cu cel penal, mea culpa!

mersi încă o dată. mă pun să nasc cererile către preşedinţii de instanţe.

ignite

Post by ignite » 16 Oct 2009, 17:37

o cerere către preşedintele instanţei

dusterXXX

Post by dusterXXX » 18 Oct 2009, 17:18

sunt 2 cereri către 2 preşedinţi diferiţi (Judecătorie şi respectiv Tribunal).
mulţumesc pentru sfaturi.

darkblack

Post by darkblack » 04 Nov 2009, 19:12

Dar ca sa scapi tu de nervi tociti prin arhive, nu e mai simplu sa invederezi aceasta problema judecatorului din dosarul penal si sa dispuna el atasarea dosarelor civile respective?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 05 Nov 2009, 09:09

aşa voi face.

Post Reply