Buna,
Mama a trait in concubinaj si din martie , eu fiica, am luat-o la noi datorita faptului ca s-a imbolnavit (prob. psihice-gr. de handicap) iar concubinul nu avea grija de ea (statea prin birturi), ea plecand repetat de la el, la locuinta ei , pe care eu am inceput din aprilie, sa o reamenajez ( nu avea apa calda, caldura) pt. a-i oferi mamei conditii decente de trai.Banii cu care am amenajat locuinta erau din contul ei personal din CEC, stransi in decurs de cativa ani, per. in care a locuit la el, dar in care a contribuit la cheltuieli si ea(extrase de cont).Suntem chemati la interogatoriu : eu, mama si sotul meu , in calitate de parati, in proces cu concubinul, pentru fond-pretentii.El solicita jumatate din suma pe care o avea mama in contul personal,in martie.Mentionez ca eu nu am de unde sa stiu daca nu cumva si el are in contul sau personal, bani stransi, ca si mama.
Subliniez ca impreuna nu au amenajat nici la el, nici la ea, nu au cumparat nimic impreuna, dar se cunosc de vre-o douazeci de ani si sta la el de vre-o 6 ani.Eu locuiesc in acelasi bloc cu concubinul si bineinteles ca mergeam pe la ei aproape in fiecare zi , ducandu-le uneori si cate ceva.Are sanse reale acest domn? Daca da, in ce constau ele ?De ce am fost citati si eu si sotul?
Va multumesc anticipat !
cocubinaj-pretentii si fata de ginere si fiica ei
cererea lui este o aberatie, juridic vorbind, nefiind casatoriti fiecare cu bunurile proprii, evetual poate cere chirie sau mai stiu eu ce pt ca a locuit la el dar in nici un caz banii din contul ei personal. dvs. si sotul nu aveti nici o legatura.....nici mama dvs nu prea are, cereti respingerea ca inadmisibil, nelegal si netemeinic.....nu are baza juridica sa ceara asa ceva.
Facand opinie separata si contradictorie fata de antecesorul respondent, eu as sfatui-o pe mama dvs. sa nu ia à la légère acest proces. Regimul bunurilor dobandite in timpul casatoriei sau al concubinajului este aproape acelasi. Adica, in ambele cazuri, se impart in functie de contributia proprie avuta de parteneri la dobandirea lor. O exceptie este aceea ca numai in cazul sotilor opereaza prezumtia de comunitate a bunurilor, fiind considerati, de drept, ca sunt proprietari devalmasi ai bunurilor dobandite in timpul casatoriei, in timp ce, concubinii, sunt nevoiti sa faca, pe langa dovada contributiei proprii la dobandirea fiecarui bun in parte si proba intentiei lor de a-l achizitiona in comun, in calitate de coproprietar.
In legatura cu ultima intrebare, cea referitoare la motivul citarii dvs. si a sotului in proces, presupun ca spezele amenajarii locuintei au fost achitate in numele dvs si ati fost citati pentru ca hotararea instantei sa va fie opozabila.
In legatura cu ultima intrebare, cea referitoare la motivul citarii dvs. si a sotului in proces, presupun ca spezele amenajarii locuintei au fost achitate in numele dvs si ati fost citati pentru ca hotararea instantei sa va fie opozabila.
Inteleg ca in litigiu sunt doar banii din contul mamei. Deci, ce bunuri in comun? In contul mamei sunt banii mamei. Punct.
Deci concubinul ar trebui sa dovedeasca ceva de genul ca si-a depus si el banii personali in contul concubinei, sau ca a existat o intelegere intre ei (un contract) potrivit careia concubinul suporta din veniturile sale cheltuielile traiului in comun iar concubina economisea pentru amandoi, intr-un cont deschis pe numele ei. Mi se pare greu de probat asa ceva.
Evident, e importanta si sursa banilor din contul mamei, precum si nivelul veniturilor concubinilor in perioada traiului in comun.
In ce va priveste pe dvs. si pe sot, nu aveti nicio treaba, nu aveti calitate procesuala pasiva in cauza.
Ideea cu opozabilitatea e stupida si lipsita de orice temei. Inteleg ca dvs. locuiti in locuinta proprietatea mamei. Chiar daca imbunatatirea acestei locuinte s-a facut cu banii din contul in litigiu si chiar daca concubinul ar dovedi ca acolo erau si banii lui, el ar avea un drept de creanta impotriva mamei, in proportia sumei ce i-ar fi apartinut lui si care ar fi fost folosita la amenajarea locuintei mamei, impotriva dvs. neavand insa niciun drept.
Deci concubinul ar trebui sa dovedeasca ceva de genul ca si-a depus si el banii personali in contul concubinei, sau ca a existat o intelegere intre ei (un contract) potrivit careia concubinul suporta din veniturile sale cheltuielile traiului in comun iar concubina economisea pentru amandoi, intr-un cont deschis pe numele ei. Mi se pare greu de probat asa ceva.
Evident, e importanta si sursa banilor din contul mamei, precum si nivelul veniturilor concubinilor in perioada traiului in comun.
In ce va priveste pe dvs. si pe sot, nu aveti nicio treaba, nu aveti calitate procesuala pasiva in cauza.
Ideea cu opozabilitatea e stupida si lipsita de orice temei. Inteleg ca dvs. locuiti in locuinta proprietatea mamei. Chiar daca imbunatatirea acestei locuinte s-a facut cu banii din contul in litigiu si chiar daca concubinul ar dovedi ca acolo erau si banii lui, el ar avea un drept de creanta impotriva mamei, in proportia sumei ce i-ar fi apartinut lui si care ar fi fost folosita la amenajarea locuintei mamei, impotriva dvs. neavand insa niciun drept.