CIM desfacut dupa codul muncii vechi,judecat in prezent.

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
giov13

CIM desfacut dupa codul muncii vechi,judecat in prezent.

Post by giov13 » 15 Oct 2009, 08:23

Sper sa fi nimerit bine.Este prima data când postez.
Problema mea este urmatoarea.În anul 2001mi s-a desfacut CIM conform art.130 lit.e – necorespundere profesionala(codul muncii vechi).Am dat unitatea în judecata; dar litigiul a fost oprit din cauza unui proces penal în care am fost achitata;,proces care s-a încheiat în anul 2008.În anul 2009 s-a repus pe rol litigiu de munca; iar curtea de apel a hotarît ca litigiu sa fie judecat la judecatorie si nu la tribunal.La începutul lunii s-a dat pronuntarea, instanta anuland decizia de desfacere,dispunând reâncadrarea,plata unei despagubiri egale cu diferenta dintre salariul mediu realizat anterior desfacerii CIM si drepturile salariale realizate între timp precum si plata cheltuielilor de judecata( solutia a fost data dupa codul muncii vechi).
Sunt nemultumita ca eu am cerut plata despagubirilor banesti integrale si reactualizate la data executarii.Acum astept comunicarea hotarârii pt.a face recurs.Întrebarile mele sunt:
- ce posibilitate am sa obtin plata despagubirilor banesti integrale si reactualizate la data executarii-în baza carui text de lege?
- cine stabileste sumele datorate si în caz de reactualizare în functie de ce se reactualizeaza?
- la prima instanata n-am cerut daune morale, mai am posibilitatea s-o fac în recurs
si ce sanse am sa le obtin?
Cu mii de multumiri în asteptarea raspunsurilor.

utzu

Post by utzu » 15 Oct 2009, 16:38

pana veti primi un raspuns din partea unui coleg mai experimentat, imi permit sa va raspund (sub rezerva semnaturii) urmatoarele:

1. Instanta a dispus plata unei despagubiri egale cu diferenta dintre salariul mediu realizat anterior desfacerii CIM si drepturile salariale realizate între 2001 - 2009, in baza art 136(2) Legea 10/72, in mod gresit (consider eu), intrucat de la data de 1 martie 2003 a intrat in vigoare (intre altele) si art. 78(1) L53/2003 care spune ca: "În cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, instanţa va dispune anularea ei şi va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul." Asadar sanse de a obtine integral salariile indexate, actualizate si majorate incepand cu 2001, nu aveti (ceea ce nu va impiedica totusi sa le cereti :grin: ). In recurs trebuie sa solicitati ca acestea sa fie calculate conform codului actual de la momentul intrarii lui in vigoare.
2. Sumele datorate le stabileste instanta. Actualizarea, indexarea si majorarea la care se refera 78(1) au in vedere dobanda legala, rata inflatiei (nu o puteti afla de pe site-ul BNR, intrucat se pare ca e secret de stat si aveti nevoie de certificat ORNISS) si majorarile salariului de care in mod normal ar fi trebuit sa beneficiati daca v-ati fi pastrat in tot acest timp locul de munca. Odata stabilita aceasta suma prin hot, actualizarea ei pana la momentul executarii hotarii se va face de catre executor in baza 371^2 C.P.C.
Desi drepturile conferite de 78(1) din Codul actual par mult mai intinse decat cele prevazute in varianta comunista, trebuie sa stiti, ca in acest din urma caz, instanta nu avea dreptul (desi in practica de dupa 89 s-au vazut multe) sa aprecieze asupra sumei datorate angajatului, ci pur si simplu proceda la o suita de operatii aritmetice in baza carora fixa suma datorata de angajator. In baza noului cod, desi se vorbeste despre indexari, actualizari si majorari, instanta, in functie de atitudinea pe care a avut-o angajatul pe parcursul perioadei pentru care a solicitat aceste sume, poate dispune reducerea drastica a acestor sume (spre exemplu daca in mod rau-voitor ati determinat amanarea judecatii), mai ales cand perioada pentru care se acorda despagubirile este una indelungata.
Spun asta, pentru a avea in vedere posibilitatea ca in urma recalcularii in baza art 78(1)CM sa obtineti mai putin decat in baza 136 L10/72 (veti avea dreptul, chiar si asa la suma mai mare conform non reformatio in peius). Avand in vedere ca vorbiti totusi de un proces penal in care ati fost achitata, nu cred ca veti obtine mai putin.
3. Nu puteti cere daune morale in recurs, desi ati inceput procesul in fond in 2001, insa puteti cere direct in civil pentru ce nu este prescris. Insa in functie de motivul pentru care ati fost achitata si pozitia/atitudinea pe care a avut-o angajatorul in acest proces penal, puteti cere separat daune morale si pentru concediere (mai exact pentru ce ati suferit ulterior concedierii, evitand astfel exceptia prescriptiei :grin: :grin: :grin: ). Avocatul dumneavoastra mai mult ca sigur va sti cum "s-o dea pe dupa visin", pentru ca sa nu va fie respins acest capat de cerere (mai ales daca ati fost achitata pt 10a,b,c Cp.p.)

Sper sa nu gresesc insa banuiesc ca ati fost bugetara, achitata pe 10b^1 pentru fals in declaratii (sau inselaciune daca ati produs vreo paguba). Am dreptate? :grin:

giov13

Post by giov13 » 20 Oct 2009, 13:54

Multumesc mult pentru precizari.Sper sa se tina cont in recurs de art.78 din Codul Muncii actual.Am fost salariata la o unitate cu capital privat iar, achitarea in penal a fost in temeiul dispozitiilor art.10 lit.d

Post Reply