Buna ziua.
Povestea e putin mai mare ..... varianta simplificata suna cam asa:
La data de 27 mai2009 seara starea mea de sanatate s-a degradat in asa fel incat nu am putut merge la serviciu, iar in urma sfatului doctorului am stat imobilizat la pat pana in data de 30 mai(am trimis o instiintare catre firma prin fax prin care informam ca starea mea de sanatate nu imi permite sa merg la serviciu). In data de 1 iunie am mers la serviciu si am prezentat actele pentru concediul medical si am solicitat salariul cuvenit pentru luna mai(in CIM este prevazut ca salariul se acorda in intervalul 27-30 ale lunii in curs) si raspunsul a fost ca nu pot sa imi acorde salariul pe luna mai pana cand nu se lamuresc care e neregula cu concediul medical. Am venit la serviciu si a doua zi hotarat sa imi dau demisia daca nu imi este inmanat salariul. Cu o rea vointa vizibila mi s-a comunicat ca nu mi se va acorda salariul pana cand nu se va primi raspuns la contestatia pe care o sa o depuna la concediul medical prezentat de catre mine. Am considerat ca imi sunt incalcate drepturile legale si am scris o cerere de demisie bazata pe art 79, alin.8 sin codul muncii, dar pe care angajatorul a refuzat sa o primeasca si sa o inregistreze. In acest moment am fost rugat sa parasesc sediul firmei,ceea ce am si facut. Am mers la un fax si am trimis demisia prin fax, dupa care am mers la sediul ITM unde am depus o sesizare. A doua zi am trimis prin posta cu confirmare de primire demisia mea. In data de 16 iunie am primit pe card 468 Ron reprezentand salariul pe luna MAI fara zilele de concediu medical si fara contravaloarea zilelor de concediu medical neefectuate pe care le-am primit in data de 02.07.2009. In data de 30 iunie s-a intocmit decizia de incetare a CIM in baza art. 61 lit.a) din Codul Muncii in baza unui presupus Referat intocmit in data de 01.06.2009 si a unui proces verbal de cercetare disciplinara intocmit in data de 29.06.2009 , decizie pe care am contestat-o la Tribunalul Bucuresti in termen. La primul termen s-a depus din partea angajatorului o cerere de amanare pt angajare avocat. La al doilea termen a fost depusa o intampinare de catre partea adversa si a fost acordat un termen pentru a-mi putea face o aparare. Mentionez ca partea adversa sustine ca din data de 01.06.2009 mi-a fost suspendat CIM, dar eu nu am luat la cunostiinta de niciunul din actele intocmite de angajator.
Mai mentionez faptul ca scrisoarea prin care am trimis demisia catre angajator s-a intors inapoi cu mentiunea ca destinatarul refuza primirea, fapt care este inscriptionat si datat pe scrisoare de doua ori.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
-decizia de incepere a cercetarii disciplinare si suspendarea CIM nu trebuia sa imi fie si mie adusa la cunostiinta si implicit sa contina si semnatura mea?
-in ce termen se poate inregistra la ITM aceasta decizie?
-faptul ca cercetarea disciplinara s-a facut pentru niste presupuse fapte care s-ar fi petrecut cu 3 luni inaintea declansarii procesului de cercetare disciplinara nu atrage dupa sine nulitatea deciziei de concediere?
- referatul de cercetare disciplinara nu ar trebui sa contina atat intrebarile ce au fost adresate sau de unde au fost trase concluziile finale, cat si semnatura mea?
Va multumesc anticipat.
Concediere disciplinara abuziva
Inteleg din toata aceasta poveste ca societatea la care lucrati insista sa va desfaca disciplinar CIM, eventual sa va ceara daune, ori sa se puna la adapost de o actiune pentru daune introdusa de dumneavoastra.. altfel nu vad de tine cu dintii de aceasta procedura si nu-si face cruce si multumeste domnului ca v-ati depus demisia. Referitor la intrebarile dumneavoastra:
1. Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima faza a actiunii disciplinare. Persoana abilitata sa aplice sanctiunea, dupa sesizarea din oficiu sau facuta de o alta persoana, va cerceta fapta, va asculta persoana care se prezumă ca fiind vinovata si va verifica apărările acesteia. Aceasta obligatie, prevazuta de art.267 alin.1 din Codul muncii, asigura dreptul la aparare al salariatului, care pe aceasta cale isi poate sustine nevinovatia cu privire la fapta care i se atribuie si arata toate imprejurarile cu legatura cauzala. In vederea desfasurarii cercetarii prealabile, salariatul va fi convocat in scris, precizându-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Din acest moment salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere celui care conduce cercetarea prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare. Totodata, salariatul are dreptul de a fi asistat, la cererea sa de catre un reprezentant al sindicatului din care face parte.
2. Decizia de suspendare a CIM trebuie sa fie comunicata ITM in 5 zile de la perfectare(L130/99 art.2alin.2lit.a) sub sanctiunea unei amenzi contraventionale cuprinsa intre 3000 si 6000 lei (art7), desi nu vad cu ce va incalzeste pe dumneavoastra o astfel de abatere, cat timp sustineti ca v-ati depus demisia.
3.Nu inteleg care sunt abaterile sav cu 3 luni in urma (desi banuiesc ca sunt esentiale in toata aceasta poveste). art 268 (1) CMuncii: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta (presupusul referat!) despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca vorbim despre absente, angajatorul e in termen, dar daca e vorba de altceva, este decazut din dreptul de a sanctiona disciplinar angajatul (daca nu probeaza ca a aflat de abateri dupa ce ati inceput sa absentati - in dreptul muncii sarcina probei cade asura angajatorului).
4. Intrebari adresate cui? Ati participat la cercetare? Inteleg ca nu.. Vor sustine probabil ca v-au comunicat convocarea, nu v-ati prezentat, si au actionat in baza art 267(3) CM. decizia de sanctionare trebuie sa respecte art.268 CM.
NU STIU DE CE, DAR PRESIMT CA STIATI TOATE ACESTE LUCRURI!
Daca nu doriti sa le cereti daune, nu trebuie sa va faceti probleme intrucat v-ati depus demisia iar conform 79(2) CM aveti scrisoarea refuzata plus martori (banuiesc). Cu extrasul de cont puteti dovedi neindeplinirea la termen a obligatiei de plata a salariului. Sincer, intreaga poveste nu ma face decat sa sper ca nu va voi avea angajat la mine in firma.
1. Cercetarea abaterii disciplinare constituie prima faza a actiunii disciplinare. Persoana abilitata sa aplice sanctiunea, dupa sesizarea din oficiu sau facuta de o alta persoana, va cerceta fapta, va asculta persoana care se prezumă ca fiind vinovata si va verifica apărările acesteia. Aceasta obligatie, prevazuta de art.267 alin.1 din Codul muncii, asigura dreptul la aparare al salariatului, care pe aceasta cale isi poate sustine nevinovatia cu privire la fapta care i se atribuie si arata toate imprejurarile cu legatura cauzala. In vederea desfasurarii cercetarii prealabile, salariatul va fi convocat in scris, precizându-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Din acest moment salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere celui care conduce cercetarea prealabila toate probele si motivatiile pe care le considera necesare. Totodata, salariatul are dreptul de a fi asistat, la cererea sa de catre un reprezentant al sindicatului din care face parte.
2. Decizia de suspendare a CIM trebuie sa fie comunicata ITM in 5 zile de la perfectare(L130/99 art.2alin.2lit.a) sub sanctiunea unei amenzi contraventionale cuprinsa intre 3000 si 6000 lei (art7), desi nu vad cu ce va incalzeste pe dumneavoastra o astfel de abatere, cat timp sustineti ca v-ati depus demisia.
3.Nu inteleg care sunt abaterile sav cu 3 luni in urma (desi banuiesc ca sunt esentiale in toata aceasta poveste). art 268 (1) CMuncii: Angajatorul dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie emisa in forma scrisa, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta (presupusul referat!) despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii faptei. Daca vorbim despre absente, angajatorul e in termen, dar daca e vorba de altceva, este decazut din dreptul de a sanctiona disciplinar angajatul (daca nu probeaza ca a aflat de abateri dupa ce ati inceput sa absentati - in dreptul muncii sarcina probei cade asura angajatorului).
4. Intrebari adresate cui? Ati participat la cercetare? Inteleg ca nu.. Vor sustine probabil ca v-au comunicat convocarea, nu v-ati prezentat, si au actionat in baza art 267(3) CM. decizia de sanctionare trebuie sa respecte art.268 CM.
NU STIU DE CE, DAR PRESIMT CA STIATI TOATE ACESTE LUCRURI!
Daca nu doriti sa le cereti daune, nu trebuie sa va faceti probleme intrucat v-ati depus demisia iar conform 79(2) CM aveti scrisoarea refuzata plus martori (banuiesc). Cu extrasul de cont puteti dovedi neindeplinirea la termen a obligatiei de plata a salariului. Sincer, intreaga poveste nu ma face decat sa sper ca nu va voi avea angajat la mine in firma.
Re: Concediere disciplinara abuziva

Nu as vrea sa atrag mai multa antipatie asupra mea, decat atrag de obicei, insa urmatoarea fraza:
nu cred sa convina vreodata vreunui angajator. Din punctul meu de vedere, nu se cade sa te duci acasa hotarat sa divortezi, daca nu te asteapta sotia cu ciorba calda.elvisdumitrascu wrote: Am venit la serviciu si a doua zi hotarat sa imi dau demisia daca nu imi este inmanat salariul.
Din toata povestea relatata, mi s-a parut ca am de-a face cu un angajat problema. Imi cer scuze daca am gresit.
Off topic: Intre timp am citit si regulamentul forumului, care a fost putin ignorat cu ocazia raspunsului anterior.

Cat despre angajatii informati, de regula ii bagam in carantina (pentru a evita contaminarea) , dupa care gasim modalitati de a scapa de ei (le refuzam plata salariului in cazul in care invoca la intrarea in medical.. dupa care asteptam sa vina hotarati a doua zi sa-si dea demisia).[JOKE]