Asimilarea stagiului de consilier jur cu cea de avocat

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
caiusarad

Asimilarea stagiului de consilier jur cu cea de avocat

Post by caiusarad » 07 Oct 2009, 15:18

Doresc un sfat si poate chiar se gaseste cineva in situatia mea.
Sunt consilier juridic de 4 ani. In urma cu doi ani am promovat examenul de primire in profesia de avocat dupa care am devenit consilier juridic definitiv.
Am solicitat baroului sa ma inscrie pe tabloul avocatilor definitivi dar mi-au respins cererea pe motiv ca trebuia sa fiu definitivat in functia de consilier juridic inainte de examenul de primire in profesia de avocat.
Am contestat decizia baroului la UNBR care la randul ei mi-a respins-o.
La ora actuala ma judec cu baroul si cu UNBR.

tfg1973

Post by tfg1973 » 11 Oct 2009, 12:08

Lege 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata in 2001 e clara in acest sens
"...Art. 16
(1) Dreptul de primire in profesie se obtine pe baza unui examen, organizat conform prevederilor prezentei legi si statutului profesiei.
(2) La cerere, poate fi primit in profesie, cu scutire de examen:
a) titularul diplomei de doctor in drept;
b) cel care, anterior sau la data primirii in profesia de avocat, a indeplinit functia de judecator, procuror, notar, consilier juridic sau jurisconsult timp de cel putin 10 ani.

Art. 17
(1) La inceputul exercitarii profesiei avocatul efectueaza in mod obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, timp in care are calitatea de avocat stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, drepturile si obligatiile avocatului stagiar, precum si ale baroului fata de acesta sunt reglementate prin statut.
(3) Stagiul se suspenda pe timpul serviciului militar sau al concentrarii, in caz de lipsa motivata din profesie ori in caz de incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar. Perioada de stagiu anterior efectuata se socoteste pentru indeplinirea stagiului.
(4) Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare.
(5) Avocatul stagiar respins de doua ori la examenul de definitivare va fi exclus din profesie.

Art. 18
Pot indruma activitatea unui avocat stagiar numai avocatii definitivi care au dreptul sa puna concluzii la Curtea Suprema de Justitie.

Art. 19
(1) Dobandeste calitatea de avocat definitiv, in conditiile art. 16, cel care inainte de primirea in profesie a indeplinit functii juridice timp de cel putin 5 ani.
(2) Fostii magistrati nu pot pune concluzii la instantele unde au functionat, iar fostii procurori si cadre de politie nu pot acorda asistenta juridica la organele de urmarire penala din localitate timp de 2 ani de la incetarea functiei respective. "

Post Reply