sper sa ma poata ajuta cineva
Am o problema destul de grava si am sa incerc sa o explic cat pot de bine.Este vorba de o casa. Mama mea si cu sora ei sunt surori doar dupa mama( mama mea este sora mai mica). Contractul de cumparare a casei a fost facut pe numele ambilor parinti. Moare tatal, se face succesiune, se imparte jumatatea tatei intre cele doua surori in proportie de 3/1 ( 3 mama mea si 1 bunica). Moare bunica, se face succesiune si se imparte bunul ramas in doua jumatati egale intre surori. La 2 ani de la moartea bunicii ( implicit dupa a doua succesiune) apare sora mai mare cu un testament prin care bunica ( proprietarul initial) o desemna pe ea legatar universal pe toate bunurile ei( bunicii).
Intrebarea mea este daca testamentul aparut ulterior celei de-a doua succesiune poate fi atacat in instanta si pe ce baze?
Tin sa precizez ca sora cea mare a dezvaluit testamentul dupa succesiune dar el a fost facut inainte de moartea bunicii si ea a fost in posesia acestui testament si l-a "gasit" si folosit abia dupa ce primele discutii de vanzare a casei nu au dus nicaieri.
Investitii in casa au fost facute de catre sora cea mica , iar sora cea mare vrea sa imparta bunul in doua.
Multumesc anticipat.
Probleme testamentare
Se cere reductiunea actului de liberalitate facut de catre bunica in favoarea fiicei mai mari in detrimentul fiicei mai mici, pana la cota legala si, ramaneti in aceeasi situatie, dinaintea "gasirii" testamentului.
Sora mai mare nu se poate folosi de testament decat daca deschide actiune in justitie pentru anularea ultimului certificat de mostenitor.
In aceasta actiune o sa aveti calitatea de parat si o sa va opuneti cerand, ceea ce v-am spus mai inainte, reductiunea testamentului la cota legala.
Daca sora mamei doar flutura acel testament si nu cere modificarea certificatului de mostenitor, dreptul de proprietate al mamei dvs. asupra casei ramane acelasi care a fost confirmat prin certificatul de mostenitor, si nu aveti motiv sa cereti reductiunea testamentului.
Numai pe cale de cerere reconventionala, in cadrul actiunii in justitie pentru anularea certificatului de mostenitor deschisa de sora mai mare, puteti cere reductiunea testamentului, si pastrarea certificatului de mostenitor ca si fiind valabil incheiat.

Sora mai mare nu se poate folosi de testament decat daca deschide actiune in justitie pentru anularea ultimului certificat de mostenitor.
In aceasta actiune o sa aveti calitatea de parat si o sa va opuneti cerand, ceea ce v-am spus mai inainte, reductiunea testamentului la cota legala.
Daca sora mamei doar flutura acel testament si nu cere modificarea certificatului de mostenitor, dreptul de proprietate al mamei dvs. asupra casei ramane acelasi care a fost confirmat prin certificatul de mostenitor, si nu aveti motiv sa cereti reductiunea testamentului.
Numai pe cale de cerere reconventionala, in cadrul actiunii in justitie pentru anularea certificatului de mostenitor deschisa de sora mai mare, puteti cere reductiunea testamentului, si pastrarea certificatului de mostenitor ca si fiind valabil incheiat.

Adica ce zice art. 847 Cod civil:
"Liberalitatile prin act sau intre vii sau prin testament, cand vor trece peste partea disponibila, vor fi reduse la aceasta parte".
Adica, poate fi redusa mostenirea lasata prin testament surorii mai mari, la cota legala pe care aceasta avea dreptul de a o mosteni in lipsa testamentului, adica doar la 50% din masa succesorala ramasa dupa bunica, asa cum a si fost intocmit certificatul de mostenitor.

"Liberalitatile prin act sau intre vii sau prin testament, cand vor trece peste partea disponibila, vor fi reduse la aceasta parte".
Adica, poate fi redusa mostenirea lasata prin testament surorii mai mari, la cota legala pe care aceasta avea dreptul de a o mosteni in lipsa testamentului, adica doar la 50% din masa succesorala ramasa dupa bunica, asa cum a si fost intocmit certificatul de mostenitor.