salriu gresit

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
tonia73

salriu gresit

Post by tonia73 » 19 Sep 2009, 12:52

Vă rog sa ma sfătuiti într-o problemă destul de spinoasă. Din 01.09.2006 mi s-a greşit salariul de încadrare (lucrez în învăţământ) şi, ca urmare am primit timp de trei ani mai mulţi bani decât trebuia. La 1 septembrie 2009 contabila a descoperit că a făcut o greşeală si mi s-a spus că trebuie să returnez diferenţa de salariu în termen de trei ani... Cum se corectează în cartea de muncă?Care este modalitatea de a plati corect înapoi suma care constituie diferenţa la salariu? La 1 septembrie se implinesc trei ani de la comiterea gre;elii. Se poate prescrie aceasta datorie?

Dar în cartea de muncă cum se corectează?

angel

Post by angel » 19 Sep 2009, 13:22

daca lucrati in invatamant, ma gandesc ca in cel de stat si nu privat.Consider ca se prescrie in 5 ani...in comercial prescriptia este in 3.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 19 Sep 2009, 15:24

şi cu "cât" a greşit contabila? 300 ron/lună sau 5 ron pe lună? funcţie de răspuns, vi s-ar putea da şi diferite sfaturi.

tonia73

Post by tonia73 » 19 Sep 2009, 19:09

Suma totala calculata pe salariu brut de contabila este de 9000 ron. Problema este ca si CAS si somajul etc. au primit mai multi bani. Cum esaloneaza datoria? Care este cadrul legal prin care se poate face retinerea din salariu a datoriei?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 19 Sep 2009, 22:01

Art. 164. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
(3) În cazul pluralităţii de creditori ai salariatului va fi respectată următoarea ordine:
a) obligaţiile de întreţinere, conform Codului familiei;
b) contribuţiile şi impozitele datorate către stat;
c) daunele cauzate proprietăţii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Reţinerile din salariu cumulate nu pot depăşi în fiecare lună jumătate din salariul net.

şi ar mai fi:

Art. 272. [restituirea sumelor nedatorate şi bunurilor necuvenite]
(1) Salariatul care a încasat de la angajator o sumă nedatorată este obligat să o restituie.
(2) Dacă salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau şi care nu mai pot fi restituite în natură sau dacă acestuia i s-au prestat servicii la care nu era îndreptăţit, este obligat să suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilor în cauză se stabileşte potrivit valorii acestora de la data plăţii.

adriannn

rapuns

Post by adriannn » 23 Sep 2009, 14:53

pt. suma aia cred ca ar trebui sa va adresati instantei. Legal nu va poate pune poprire pe salariu fara hotarare judecatoreasca

Post Reply