Stimati domni avocati, va rog sa-mi spuneti care sunt etapele cronologice ale dezbaterii succesiuni in urmatoarea situatie; Ca unic copil al familiei , am inceput dezbatera succesiunii, pe cale judecatoreasca, in anul 2007, dupa decesul mamei mele. Actiunea se afla pe rolul Tribunalului care nu s-a pronuntat asupra apelului solicitat fata de sentinta data de judecatorie, timp in care a decedat si tatal meu cu care ma aflam in proces pentru sucesiune dupa decesul mamei mele.
Cum va fi impartita masa sucesorala detinuta de mama mea si respectiv de tatal meu in conditiile in care pe langa mine, ca unic copil al familiei ,acum dupa decesul tatalui meu ,a aparut si un testament facut de tatal meu unui cetatean din localitate? Posesorul testamentului are dreptul sa fie parte in procesul deschis pentru succesiune dupa decesul mamei mele? Beneficiaza acesta si din masa sucesorala detinuta de mama mea?
Va multumesc
Succesiune
In succesiunea dupa mama ai cota de 3/4 si tatal tau 1/4 din masa succesorala ramasa dupa aceasta.
Conform art. 841 Cod civil prin testament tatal tau nu avea voie sa-i lase acestuia mai mult decat jumatate din masa succesorala a lui, din care, implicit face parte si cota de 1/4 din masa succesoarala dupa mama.
Nefiind iesire din indiviziunea succesiunii dupa tata, atunci legatarul are un interes legitim sa continue judecata.
Ca sfat, trebuie deschisa imediat o actiune privind succesiunea dupa tata, prin care trebuie ceruta reductiunea testamentului, daca acesta depaseste 1/2 din masa succesorala, precum si iesirea din indiviziune.
Cu certificatul de deces al tatalui si cu un certificat de grefa atasat, privind existenta acestei actiuni pe rolul instantelor, se poate cere, printr-o cerere scrisa, suspendarea judecarii apelului, chiar si a pronuntarii deciziei, pana la solutionarea actiunii privind succesiunea dupa tata, si stabilirea faptului daca mai exista o parte care sa aibe calitate procesuala pasiva, cu care sa te judeci in contradictoriu.

Conform art. 841 Cod civil prin testament tatal tau nu avea voie sa-i lase acestuia mai mult decat jumatate din masa succesorala a lui, din care, implicit face parte si cota de 1/4 din masa succesoarala dupa mama.
Nefiind iesire din indiviziunea succesiunii dupa tata, atunci legatarul are un interes legitim sa continue judecata.
Ca sfat, trebuie deschisa imediat o actiune privind succesiunea dupa tata, prin care trebuie ceruta reductiunea testamentului, daca acesta depaseste 1/2 din masa succesorala, precum si iesirea din indiviziune.
Cu certificatul de deces al tatalui si cu un certificat de grefa atasat, privind existenta acestei actiuni pe rolul instantelor, se poate cere, printr-o cerere scrisa, suspendarea judecarii apelului, chiar si a pronuntarii deciziei, pana la solutionarea actiunii privind succesiunea dupa tata, si stabilirea faptului daca mai exista o parte care sa aibe calitate procesuala pasiva, cu care sa te judeci in contradictoriu.