Bun comun

Familiei
Post Reply
GherghinaP

Bun comun

Post by GherghinaP » 16 Sep 2009, 10:08

Cu deosebit respect, va rog a-mi comunica daca imobilul (casa de locuit si anexe gospodaresti) constituie bun comun al tatalui meu si respectiv al mamei mele, in urmatoarea situatie:
Parintii mei s-au casatorit in anul 1949. In anul 1959 in baza unei decizii a Consiliului Popular local, tatal meu a fost improprietarit, in conformitate cu prevederile HCM 968/1956, cu un teren (loc de casa)viran, in intravilan, care a fost inscris in CF pe numele tatalui meu. In anul 1960 pe acest teren tatal meu impreuna (conform consemnarii facute ,de Consiliul Populuar , in adeverinta in baza careia a fost efectuata intabularea imobilului in CF) cu mama mea au construit o casa de locuit si anexe gospodaresti .Aceste immobile (casa de locuit si grajd) au fost intabulate in CF, in anul 1976, tot pe numele tatalui meu.

Are mama mea dreptul , cota parte, din aceste bunuri, daca au fost realizate impreuna, cu tatal meu, in timpul casatoriei?

Cu multa recunostinta

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 10:19

Da, decretul 32/1954 prevazand
Art. 4. - Sotii vor fi supusi, de la data intrarii in vigoare a Codului Familiei, dispozitiunilor acestui Cod in privinta relatiilor lor patrimoniale, indiferent de data casatoriei si oricare ar fi fost regimul lor matrimonial legal sau conventional, de mai inainte.
Bunurile ce sotii au la data intrarii in vigoare a Codului Familiei devin comune sau proprii, potrivit dispozitiunilor acestui Cod.
Calitatea de bun comun, dobindita in temeiul dispozitiunilor de mai sus, nu poate fi opusa celor de al treilea care, la data intrarii in vigoare a Codului Familiei, sint titulari ai vreunui drept real asupra acelui bun.

GherghinaP

Post by GherghinaP » 16 Sep 2009, 10:24

Dar in cazul meu concret, imobilul, casa de locuit si grajd construite impreuna de parintii mei dar inscrise in CF doar pe numele tatalui meu, este bun comun sau nu?

Va multumesc!

razman

Post by razman » 16 Sep 2009, 10:30

Este, chiar daca a fost inscris numai pe numele unuia, se bucura de prezumtia legala de bun comun, dobandit prin construire de soti, in timpul casatoriei

Post Reply