drepturi asociat retras

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
sweet

drepturi asociat retras

Post by sweet » 31 Aug 2009, 18:17

Buna ziua, sunt asociat intr-un SRL cu 50 %. Vreau sa ma retrag si as dori sa stiu ce drepturi am din patrimoniul societatii, avand in vedere ca societatea a luat 2 credite pe 20 de ani, pentru un teren si apartament in care locuieste celalat asociat care e si administrator.
Daca plec am obligatii pe viitor pentru aceste credite, mi se scad din drepturile care mi se cuvine la plecare?

mariav

Post by mariav » 01 Sep 2009, 13:37

Art. 226 Legea 31/1990 priv SOCIETATILE Comerciale
(1) Asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru partile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociatilor ori de un expert desemnat de acestia sau, in caz de neintelegere, de tribunal."

trebuie studiat si actul constitutiv al societati si vazut acolo ce se prevede daca se prevede ceva cu privire la retragea unui asociat (drepturi, obligatii).
avand in vedere ca exista niste credite ale sc, parerea mea este sa se ajunga la o intelegere cu privire la retragerea unui asociat, in care sa se prevada drepturile acestuia in functie de numarul partilor sociale detinute sau nu neaparat. vointa partilor este lege.

Post Reply