Executorii bancari functioneaza legal?

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
stefy

Executorii bancari functioneaza legal?

Post by stefy » 19 Aug 2009, 18:24

Corpul executorilor bancari a fost infiintat prin Legea 58/1998 art.88 (numerotarea initiala). Se spune acolo ca acestia functioneaza in baza Legii 58/1998 si a Statutului aprobat de catre Ministerul Justitiei prin Ordin al ministrului.
Pe pagina oficiala a Ministerului Justitiei apare ca Statutul a fost aprobat prin ordinul Ministrului 2628/08.11.1999. La art.1 din Statut, se mentioneaza ca acesta este adoptat in temeiul art.88 dinLegea 58/1998.
Legea 58/1998 a fost abrogata prin OUG 99/2006 (art.422 alin.1 litera a). De asemenea, tot aici, la art.418 se arata ca bancile pot infiinta corpuri ale executorilor bancari care vor functiona in baza OUG 99/2006 si a Statutului aprobat prin Ordin al Ministrului Justitiei.
NU s-a mai emis un astfel de ordin si NU s-a adoptat un nou statut in baza OUG 99/2006.
Eu consider ca Statutul adoptat in baza legii 58/1998 este caduc iar executorii bancari nu au un cadru legal in acest moment.
Ce parere aveti?

stefy

Post by stefy » 24 Aug 2009, 03:50

La ora asta vad ca "scorul" este de 4-3 in favoarea celor care vad problema ca mine. Din pacate cei trei care au votat contra nu au expus si un minim de motive. Zau ca mi-ar fi fost de ajutor, mai ales pentru ca intentionez sa ridic aceasta problema in instanta.
Poate chiar am gandit gresit dar am nevoie si de un punct de vedere argumentat care sa combata ideea mea.

ama

Post by ama » 24 Aug 2009, 13:44

A incercat cineva sa anuleze actele unui executor bancar pe motivele de mai sus ?

Irsido

Post by Irsido » 26 Aug 2009, 09:54

Ce sa mai anuleze. ...Pai daca tu ca debitor nu iti indeplinesti obligatiile asumate printr-un contract cu titlu executoriu, ce pretentii mai ai sa ne pasuiasca un creditor? Dupa ce ii aduci prejudicii grave si este obligat sa faca niste cheltuieli subsantiale cu provizioane?
Sa te mai astepte, pentru ce? Ai semnat un angajament, respecta-l! Din punct de vedere al propriilor interese, trebuie sa existe cineva care sa le apere.

Melinda

Post by Melinda » 29 Aug 2009, 16:49

Interesant subiect, stefi daca invoci asta in instanta te rog sa ne scrii ce s-a intamplat in contiunuare.

ama, inca nu e tarziu.

Irsido , nu se dicuta fondul, ci executarea silita, si daca executorii bancari nu au calitate, este clar ca executarea isesi este lovita de nulitate.

Viorel Mihai Ciobanu explica "Nu e european ca o parte aflată în conflict, în faza executării silite, să facă şi executarea".

razman

Post by razman » 29 Aug 2009, 17:36

Oricum sfefy, de la mine ai o :cafea: , sau o bere sau ce vrei tu. Mai nou astia zic si ca lor nici nu li se adreseaza necesitatea incuviintarii de catre instanta a executarii silite, pentru ca ei nu sunt executori judecatoresti, ci executori bancari ....din clanu lu Mc laud 8).... . Iete drace!

stefy

Post by stefy » 30 Aug 2009, 20:56

Momentan - in cel mai scurt timp - am in vedere obtinerea unui punct de vedere al UNEJ si (poate) al Avocatului poporului.
Voi ridica is in instanta aceasta exceptie sa vad reactia.
Va tin la curent pentru ca in caz de admitere.......consecintele sunt destul de violente.

Melinda

Post by Melinda » 30 Aug 2009, 22:15

Poate ar merge si o exceptie de neconstitutionalitate.

Din auzite: conform noului cod de procedura civila, doar executorii judecatoresti au drept de executare. Iar executorii bancari se vor reprofila pe "recuperari daune."

Irsido

Post by Irsido » 31 Aug 2009, 16:17

Daca nu ma insel, conf hotararii din 31.03.2009 Nr 48, intrata in vigoare la 17.04.2009, exec bancari vor trebui sa obtina incuviintarea executarii silite, si apoi sa urmeze procedura ca pana acum.

stefy

Post by stefy » 31 Aug 2009, 17:38

Melinda wrote:Poate ar merge si o exceptie de neconstitutionalitate.

Din auzite: conform noului cod de procedura civila, doar executorii judecatoresti au drept de executare. Iar executorii bancari se vor reprofila pe "recuperari daune."
1. pana intra in vigoare noul Cod de procedura pierd eu procesul
2. nu poate fi vorba de exceptie de neconstitutionalitate pentru ca nu seincalca niciun articol din constitutie. pur si simplu nu au un cadru legal

Post Reply