Buna ziua,
As vrea sa ma ajutati. Am luat avans la un teren si se pare ca voi fi pus in intarziere, deoarece actele (cadastru, urbanism) nu vor fi gata la timp ci abia la 1 luna de la data mentionata in antecontract.
Peste cateva zile expira si i-am trimis cumparatorului o notificare prin executor prin care il anunt ca din motive independente de vointa mea termenul de perfectare va fi depasit.
Cu toate acestea cumparatorul este foarte strict si ma ameninta ca ma va da in judecata si va recupera dublul avansului pe care mi l-a dat.
Ce solutii imi puteti oferi?
Multumesc. Marius
Antecontract pus in intarziere
Antecontract la notariat, avans de 5.000 euro cu clauza alternativa de razgandire, ori dublu avansului inapoi ori confirmare (dar eu cred ca vrea dublu inapoi)razman wrote:Dar acea suma era prevazuta in contract ca arvuna, sau era pur si simplu un avans, sau o suma pentru imobilizare?
Daca era aruna era cu rol confirmatoriu sau cu rol de dezicere?
Nu, doar obligatia de a perfecta actele in forma autentica pana la data de 1 septembrie.kinga wrote:si inca ceva .. in antecontract era stipulat obligatia de a intabula in termen de???
si cam ce termen era prevazut???
acum sincer.. cei care mai lucreaza in domeniu stiu ca o intabulare cam dureaza.. un termen de bun simt.. este de vreo 4 luni..
As vrea doar sa stiu daca exista vreo actiune sau ceva prin care sa demonstrez instantei ca sunt de buna vointa, dar independent de vointa mea perfectarea actelor se poate realiza o luna mai tarziu decat cel prevazut in antecontract (in cel mai rau caz 2 luni).
Pai astepti sa te dea el in judecata si acolo te aperi aratandu-ti lipsa de culpa.
Eu tot n-am inteles ce clauza era aia... ar trebui sa o reproduci in formularea ei exacta...
Daca e de dezicere, omul se poate razgandi indiferent de ce faci tu... are un drept potestativ... dar el pierde acea suma...
Daca e doar o clauza penala, neexecutarea din partea ta trebuie sa fie culpabila... e drept ca culpa ta se prezuma, dar poti dovedi ca tu ai facut toate demersurile pt ca actele sa fie gata la timp, dar din motive obiective - birocratie etc. - nu s-a putut...
Eu tot n-am inteles ce clauza era aia... ar trebui sa o reproduci in formularea ei exacta...
Daca e de dezicere, omul se poate razgandi indiferent de ce faci tu... are un drept potestativ... dar el pierde acea suma...
Daca e doar o clauza penala, neexecutarea din partea ta trebuie sa fie culpabila... e drept ca culpa ta se prezuma, dar poti dovedi ca tu ai facut toate demersurile pt ca actele sa fie gata la timp, dar din motive obiective - birocratie etc. - nu s-a putut...

Io simt ca e din aia confirmatorie din cod civil art 12...si ceva,....bla, bla... dublu avand o primita.... daca partea care nu i in culpa nu alege sa ceara executarea contractului.
Dupa mine ,poate sa zica onoratei si alba ca zapada, de alalalt e tare in clanta. Obligatia si o asumat o sub termen nu sub conditie....urmand ca c/v sa fie perfectat in momentul in care intabularea este finalizata......., asa ca la indeplinirea termenului se face uz de optiune.
Dupa mine ,poate sa zica onoratei si alba ca zapada, de alalalt e tare in clanta. Obligatia si o asumat o sub termen nu sub conditie....urmand ca c/v sa fie perfectat in momentul in care intabularea este finalizata......., asa ca la indeplinirea termenului se face uz de optiune.