Salutare.
Postez pentru prima data pe acest forum. Am si eu niste nelamuriri legate de contractele de colaborare (conventii de prestari servicii - nu stiu exact denumirea corecta).
Sunt absolvent al unei facultati de profil informatic si nu sunt persoana fizica autorizata. In aceste conditii pot incheia un astfel de contract cu o firma in domeniu ?
Am citit pe internet despre acest tip de contract si sunt oarecum confuz. Din cate am inteles contractele de colaborare se realizeaza in cazul unor prestari de servicii cu caracter neregulat, altfel ar fi de fapt munca la negru.
De asemenea, nefigurand serviciile pe cartea de munca si neavand contract de munca , nu dispun de o serie de drepturi cum ar fi diferite tipuri de asigurari, dreptul la concediu, pensie, etc. (mentionate in codul muncii). La fel nu se ia in calcul vechimea si alte sporuri. Nefiind contract de munca, dispare relatia de angajat(subaltern) si angajator. Programul de lucru este altul decat cel de 8 ore, etc.
As dori sa aflu mai multe detalii legate de acest subiect (contractele de colaborare), in special legate de desfasurarea legala a activitatilor si a indatoririlor respectiv drepturilor (in cazul meu si al firmei la/cu care as putea lucra).
Daca sunt multe de spus, v-as ruga sa faceti referinta la diferite legi pe care as putea sa le gasesc pe internet (link-uri) si care ar putea sa ma lamureasca mai mult.
Va multumesc frumos.
O zi buna!
contract de colaborare
Nu puteti incheia un contract de colaborare daca nu sunteti autorizat in vreuna din formele prevazute de OUG 44/2008.
Prin autorizare, obtineti automat un cod de identificare, fiind astfel inregistrat si din punnct de vedere fiscal, veniturile obtinute din activitatea respectiva fiind venituri impozabile, reglementate in Cap.II Titlul III al Codului Fiscal.
Puteti deasemenea sa constituiti o societate comerciala, dar nu va recomand pentru ceea ce doriti sa desfasurati.
Amanunte pt autorizare la onrc.ro
Prin autorizare, obtineti automat un cod de identificare, fiind astfel inregistrat si din punnct de vedere fiscal, veniturile obtinute din activitatea respectiva fiind venituri impozabile, reglementate in Cap.II Titlul III al Codului Fiscal.
Puteti deasemenea sa constituiti o societate comerciala, dar nu va recomand pentru ceea ce doriti sa desfasurati.
Amanunte pt autorizare la onrc.ro
In domeniul dumneavoastra si in situatia de fapt ( nu sunteti PFA, societate, etc.) ati putea incheia cu un angajator (sau cu mai multi) un contract individual de munca cu munca la domiciliu, reglementat de Codul muncii in cap. IX, art. 105-107. Este un contract avantajos pentru dumneavoastra deoarece va puteti desfasura activitatile principale la domiciliu, in cadrul unui program de lucru convenit cu angajatorul, beneficiati de toate drepturile care decurg dintr-un raport de munca respectiv va bucurati de toate drepturile recunoscute de lege unui salariat al carui loc de munca se afla la sediul angajatorului. Mai puteti negocia si cateva clauze favorabile.
Succes!

Va multumesc frumos pentru raspuns.
As mai avea si alte intrebari pe care ma gandesc ca as putea sa le pun, pe parcurs, tot aici, ca sa nu mai deschid alte topic-uri pentru fiecare.
Am o nelamurire in legatura cu dreptul de a beneficia de somaj. Ar putea sa beneficieze de somaj persoanele care lucreaza cu contract de munca dar cu program redus (4, 2 ore pe zi, in loc de 8 ) ?
Daca "au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii" conteaza cu ce fel de norma (intreaga sau nu) au lucrat in acele 12 luni ?
As mai avea si alte intrebari pe care ma gandesc ca as putea sa le pun, pe parcurs, tot aici, ca sa nu mai deschid alte topic-uri pentru fiecare.
Am o nelamurire in legatura cu dreptul de a beneficia de somaj. Ar putea sa beneficieze de somaj persoanele care lucreaza cu contract de munca dar cu program redus (4, 2 ore pe zi, in loc de 8 ) ?
Daca "au un stagiu de cotizare de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii" conteaza cu ce fel de norma (intreaga sau nu) au lucrat in acele 12 luni ?