agenda wrote:seiza nu am inteles ce ai vrut sa spui cu dovedirea donatiei simulate...
nu stiu...mie mi se pare cum am zis ca este o donatie catre ambii soti...chiar daca sotul nu este parte in contract...
adica ce s-a donat aici poate fi suma de bani sau cota din apartament (depinde de momentul efectuarii platii catre vanzator)
interesant este si cum s-a facut plata... (prin transfer bancar? din contul cui? o parte cash o parte transfer?)...sunt curioasa si ce scrie in contract si cum apare in cf...
oricum pana mai primim detalii ... fratele a semnat contractul cu sora casatorita cu x. apoi sora si x se muta in casa cu acordul fratelui. x contribuie la achizitionare mobila...chiar si de aici rezulta pare ca fratele a intentionat sa ii gratifice pe amandoi
deocamdata eu raman la donatie catre ambii sotii.
Mie mi se pare ca ar trebui mai intai sa se dovedeasca existenta unei donatii din partea fratelui sotiei si apoi sa se puna problema daca intentia a fost de a gratifica doar sora sau pe ambii soti.
La urma urmei, apartamentul putea fi cumparat din banii stransi de ambii soti in decursul timpului, fara a fi necesar un credit pt achizitionarea noii locuinte. Iar faptul ca fratele si-a vandut imobilul la scurt timp inainte, nu reprezinta neaparat o dovada a faptului ca sora sa a primit de la acesta bani pentru jumatatea aceea de apartament. De aceea am mentionat ca , mai inainte de a se pune problema daca banii au fost dati ambilor soti sau numai unuia dintre acestia, ar trebui sa se dovedeasca donatia. Cum donatia nu s-a facut printr-un act autentic numit contract de donatie, putem vorbi de o donatie simulata printr-un contract de vanzare cumparare in privinta jumatatii sotiei.
Discutia asta se poarta in vederea acordarii unui ajutor pt obtinerea partii din apartament numai pentru ea in situatia partajului. Sincer, pana la dovada faptului ca sotia a cumparat cu bani luati de la frate, eu consider ca suntem in prezenta unei proprietati in devalmasie si la iesirea din indiviziune, partea ce se cuvine celor 2 soti se va imparti intre ei.
Cum dovedesc 2 soti cu venituri aproximativ egale, fara a face imprumuturi, ca nu au contribuit impreuna? Sotia sustine ca i-a dat bani fratele, sotul sustine ca i-a dat bani mama. Cui ii dai dreptate? Vine si sotul cu o hartie din care reise ca mama sa a vandut anterior un teren. Cuvantul sotului impotriva sotiei. Martori care declara fiecare ca a dat bani celor doi soti.
Nu mi se pare ca exista neaparat o legatura de cauzalitate intre faptul ca fratele vinde un imobil si celalalt isi achizitioneaza o casa.
In ce priveste dovada gratificarii doar a sotiei, mie mi se pare ca e mai simplu de dovedit acest lucru decat faptul ca banii pe care sotia i-a dat pe partea ei de apartament ar putea veni dintr-un fond de economii comun al sotilor.
PS: nu sepune problema ca se putea dona parte din apartament. Nu poti dona ceea ce nu ai . Pana la achizitionarea lui, fratele nu ar fi putut dona cota sa din apartament. Ulterior nu a existat un astfel de act de donatie.
I-a donat banii cu conditia ca din acestia sa cumpere o parte din apartament. Dar cred ca ne indepartam de subiect...
Pe scurt: fratele detine 1/2, sora si sotul ei detin 1/2.
In privinta acestei jumatati:
- daca sotia dovedeste ca a cumparat jumatatea de apartament cu banii fratelui (bani dati cu titlu de gratificare), in urma partajului ramane cu ea. Prezumtia opereaza, pt ca sunt trecuti doar ei in contractul de achizitionare. Daca fratele ar fi vrut sa faca gratificare catre ambii, erau trecuti amandoi sotii. Mi se pare mai simplu de dovedit.
- daca nu, acea jumatate se imparte.
Daca se dovedeste ca banii i-a luat de la frate, se pune problema cu ce titlu: donatie, imprumut, etc. Cred ca speta e ceva mai compexa si nu sepoate rezolva doar pe cateva informatii. Sepune problema unei sume mari de bani, deci partajul va fi unul "cu cantare".