Temeiul de drept al actiunii. Rolul activ al instantei.

Discutii privind procedura civila
razman

Post by razman » 23 Jun 2009, 10:46

Bun, hai sa o luam altfel.

Promovez o actiune in constatare prin care se constata prescriptia....si ? O pun in rama?

Creditorul incepe executarea silita, ca scrie pixu de vrea, ca nu i taie mainile actiunea in constatare. De nu scrie, ...nu scrie si gata. Tot trebuie sa fac contestatie la executare in care opun hot data in actiunea in constatare care arata ca dreptul de a cere executarea sa prescris, lucru care puteam sa l opun pe cale de exceptie direct in cadrul CE cu acelasi efect. Deci ce am rezolvat cheltuind 19 lei TT, 0,3 lei TJ si ceva onorariu?

Ce doresc eu totusi...doresc sa radiez.
Subsemnatul x ,chem pe y, solicitand ca prin hotararea ce o ve ti pronunta sa dispuneti radierea din cf nr....nr.top, nr.cad......deoarece
sa perimat aia din dosar executional nr......., nu a mai inceput alta , deci dreptul de a cere sa prescris, asa ca ipoteca sa stins.
CU ASTA, devenita irevocabila, ma duc la cadastru,.... si CER.
Orice persoana interesata poate CERE rectificarea inscrierilor din CF daca printr o hotarare ......., adica chestia cu hotararea irevocabila este pt cadastru nu pentru instanta. Cine opereaza cererile de rectificare, judecatorul?. Ma duc la el si i zic ca am o hotarare irevocabila, el se duce, cauta coala si scrie?.
Sau ma duc la jude si i zic sa deie o hotarare prin care sa dispuna radierea deoarece eu am o hatarare irevocabila care constata, astept ca hotararea data in baza hotararii in constatare irevocabila sa devina la randu i irevocabila si dupa aia, cu doua hotarari , una care constata si una care dispune....constatarea......ma duc si cer? Chiar nu pricep.

cristal

Post by cristal » 23 Jun 2009, 15:57

Repet, eu am in vedere cererea privind radierea comandamentului, nu a unei ipoteci conventionale!

Si daca creditorul nu va mai face acte de executare niciodata, de ce sa astept sa fac o eventuala CE ? Fiindca creditorul stie bine ca dreptul lui este prescris!
Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca niciun executor nu ii va face dosar de executare pe cerere, atat timp cat se vede din titlu ca creditorul nu mai este in termen!
Si daca a fost parte in judecarea cererii in constatare, de ce sa mai promoveze o noua executare atat timp cat stie bine ca tocmai s-a pronuntat o instanta ca dreptul i s-a prescris! Iar daca ar proceda altfel...se poate sanctiona exercitarea abuziva a dr. proc.,nu?

Raz , dear..tu stii ce e o cerere pt radierea unui comandament? Ai facut asa ceva vreodata?
Probabil ca nu, ca alfel nu i-ai da in continuare cu actiunea aia cu mai multe capete de cerere!
In judecarea unei astfel de cereri instanta verifica daca sunt indeplinite conditiile pentru a putea dispune radierea comandamentului. Si nu, asa ceva nu se poate rezolva direct la CF...fiind nevoie obligatoriu de o hotarare pt radierea comandamentului.
Facand o actiune de care zici tu, cu doua capete de cerere, din care primul ref. la constatarea prescriptie...iti dai seama ca instanta nu are cum sa-ti admita si al doialea capat de cerere...intrucat partea adversa va recura sentinta..sperand ca poate instanta de recurs va constata ca de fapt dreptul de a executa nu s-a prescris!
In speta lui radu, nu ii poti cere instantei...asa..in treacat, sa constate ca...daca tot s-a perimat prima executare...iar creditorul nu mai face acte de urmarire intrun nou dosar de executare...."deci dreptul de a cere s-a prescris, asa ca ipoteca s-a stins" !
Cum spuneam, pentru ca instanta sa poate dispune radierea comandamentului trebuie sa fie SIGURA ca dr. creditorului nu mai exista, ca s-a prescris..abia apoi se poate pronunta si pe radiere!
:cafea:

ursu

Post by ursu » 13 Jul 2009, 08:19

Corect..cristal...draga :) ,
Cu precizarea ca, prin actiunea in constatare cf.art. 111 cpc, nu ceri instantei sa se constate ca a intervenit prescriptia dr. de a cere si obtine executarea silita.
Vei merge pe art.111 prim al.teza finala .."constatarea..neexistentei unui drept" si vei cere instantei sa pronunte o hotarare prin care sa constate inexistenta dreptului de creanta a creditoarei pentru suma de....deoarece a interenit prescriptia dr. de a cere ex.sil.
De asemenea, nu uita sa-ti precizezi interesul (legitim, actual, personal..).

Si da, nu merge capatul doi de cerere prin aceeasi actiune! (din motivele pe care le-ai expus ..corect!).

Post Reply