Filiatia implica custodia ?

Familiei
Post Reply
cta

Filiatia implica custodia ?

Post by cta » 10 Jul 2009, 17:25

Introducere
Sunt mama unui minor de 3 ani rezultat in afara casatoriei si al carui tata nu l-a recunoscut.
Am deschis proces cu 3 capete de acuzare; stabilie paternitate, nume copil si pensie alimentara.
Dupa binecunoscutele tergiversari ale justitiei romane, am castigat la toate cele 3 puncte, mai ales datorita faptului ca tatal copilului si-a manifestat in instanta opozitia intr-un mod care a determinat-o pe judecatoare sa considere ca este cel mai bine ca minorul sa stea cat mai departe de el.
Precizez ca in sentinta finala se spune ca este recunoscuta filiatia, este dispusa purtarea numelui tatalui si ca minorul sa locuiasca la mama, urmand sa primesc pensie alimentara.

Intrebari

1) Custodia copilului mai trebuie revendicata printr-un alt act de justitie ? Ma refer la toate situatiile care ar necesita si acordul tatalui. Intentia mea este de a avea certitudinea ca am custodie 100% nerevendicabila. Nu-mi face nici o placere sa mai cer acordul tatalui daca vreau sa plec cu copilul la mare in strainatate sau pentru alte cauze similare si vreau sa scap de aceasta problema care ma macina.

2) Cu privire la numele minorului: cred ca m-am pripit atunci cand am cerut ca minorul sa poarte numele tatalui, deoarece acum constat ca nu merita nici acest drept, judecand dupa totala neimplicare (ba chiar aversiune) fata de copil. De aceea ma intereseaza cum se poate proceda pentru a reveni la numele meu de familie.

Va rog sa ma ajutati cu o solutie care sa implice cat mai putine acte judecatoresti si costuri deoarece situatia mea financiara nu este tocmai buna.

Va multumesc si astept raspunsurile dv.[/u]

kynes

Post by kynes » 10 Jul 2009, 17:42

scrie in hotarare "incredinteaza pe minor spre crestere si educare mamei", inainte de stabilirea pensiei?
daca scrie, inseamna ca ai "custodia"... cu precizarea ca nu exista termenul asta in legislatia romana, pe care banuiesc ca l-ai luat din filmele americane...

poti sa pleci cu copilul in strainatate fara sa ai nevoie de semnatura tatalui, pentru ca tu exerciti drepturile parintesti, daca ti-a fost incredintat tie copilul...

dar si tatal are drepturi cu privire la copil... de a fi implicat in unele decizii privind viitorul copilului, de a-l vizita, daca va dori...

cu privire la nume, nu cred ca mai poti face ceva, decat eventual pe cale administrativa...

Post Reply