Sunt consiler jur la o soc com. cu contract de munca de aprox. un an si jumatate. La inceput am avut un salariu mic dar ulterior cam dupa vreo 6 luni brusc fara sa negociez salariul mi s-a triplat, intelegand de aici ca oamenii sunt multumitii de seviciile mele si am considerat aceasta marire ca pe un lucru normal . Acum cand majoritatea salariilor in Romania au mai crescut iar in soc. nu s-au mai negociat salariile de vreo 2 ani , au aparut tensiuni la nivelul angajatilor acestia solicitand frecvent majorari salariale . Solutia aleasa de patroni? Micsorarea salariului meu ! Pe un fond de nemultumire bilaterala s-a ajuns la concluzia ca salariul este totusi prea mare dar nu am fost chemat sa discutam aceasta problema. Lucrurile se decid si se discuta in spate , prin departamente se cauta solutii legale, in taina ,incercand o portita prin care sa-mi fie micsorat salariul. In consecinta am ajuns persoana cea mai blamata in firma . Se gaseste si o "portita" ! Organizarea unui concurs in vederea angajarii a inca 3-4 consilieri jur. unde eu sunt "invitat" sa particip pentru o evaluare a cunostiintelor jur ( au numit-o ATESTARE PE POST) . Specific faptul ca in departamentul juridic numai eu sunt angajat si volumul de munca este imens.Inca 3-4 colegi ar fi bine veniti dar cred ca totul este o mascarada iar tinta sunt eu.
Salariul majorat il am trecut atat in cartea de munca cat si in actul aditional la CIM. Am raspuns in scris opinia mea in legatura cu legalitatea organizarii concursului si ca nu voi participa la acesta ATESTARE .
Ce credeti , neparticiparea la un asfel de concurs poate fi considerata abatere disciplinara si daca da, care ar fi sanctiunile?
ATESTARE PE POST?
depinde ce proceduri aveti voi;
ma gandesc la faptul ca nu cumva sa fie obligatorie participarea conform regulamentului intern, sau altor acte interne;
nu prea am inteles totusi ce anume se urmareste;
sa fii evaluat o data cu cei noi, sa fii mai slab si sa-ti inceteze contractul?
adica zi-mi exact ce ti s-a cerut si sub ce forma!
ma gandesc la faptul ca nu cumva sa fie obligatorie participarea conform regulamentului intern, sau altor acte interne;
nu prea am inteles totusi ce anume se urmareste;
sa fii evaluat o data cu cei noi, sa fii mai slab si sa-ti inceteze contractul?
adica zi-mi exact ce ti s-a cerut si sub ce forma!
O evaluare juridica, facuta probabil de un ing. sau economist?(fara atingere adusa unora din "functiile" amintite).
1 Am o curiozitate: cum va putea constata "incompetenta" ta juridica, o eventuala comisie formata din cei de mai sus.
2 Ce efect ar putea avea un eventual raport negativ.
Eu nu cred ca acestea vor avea putere juridica, intr-o eventuala diminuare a salariului.
Referitor la participarea ta la evaluare, eu cred ca este necesara, pentru ca este dispozitie de servici, iar nerespectarea.............................atrage sanctiuni.
Nu uita sa mentionezi sefilor tai faptul ca legea 514/2003, coroborata cu legea 51/1995, incuba consilierului juridic obligatii de diligenta nu si de rezultat.
1 Am o curiozitate: cum va putea constata "incompetenta" ta juridica, o eventuala comisie formata din cei de mai sus.
2 Ce efect ar putea avea un eventual raport negativ.
Eu nu cred ca acestea vor avea putere juridica, intr-o eventuala diminuare a salariului.
Referitor la participarea ta la evaluare, eu cred ca este necesara, pentru ca este dispozitie de servici, iar nerespectarea.............................atrage sanctiuni.
Nu uita sa mentionezi sefilor tai faptul ca legea 514/2003, coroborata cu legea 51/1995, incuba consilierului juridic obligatii de diligenta nu si de rezultat.
Cel mai simplu ar fi sa le explici sefilor tai ca vei participa la o evaluare a cunostintelor profesionale dar nu in cadrul unei proceduri de recrutare asa cum inteleg ca ti s-a cerut. O asemenea pozitie nu are de ce sa te dezavantajeze.
Totodata explica-le ca salariul din contractul de munca ii este opozabil angajatorului si ca nu ti-l pot micsora fara acceptul tau expres.
Neparticiparea ta la aceasta "forma de evaluare" poate constitui abatere disciplinara numai in situatia in care exista proceduri interne in firma care sa prevada expres consecintele unei asemenea neparticipari.
Succes.
Totodata explica-le ca salariul din contractul de munca ii este opozabil angajatorului si ca nu ti-l pot micsora fara acceptul tau expres.
Neparticiparea ta la aceasta "forma de evaluare" poate constitui abatere disciplinara numai in situatia in care exista proceduri interne in firma care sa prevada expres consecintele unei asemenea neparticipari.
Succes.

Multumesc pt raspunsuri !
Nu exista in regulamentul de ordine interioara nimic referitor la evaluarea personalului prin concursuri de atestarea profesionala sau ceva asemanator. Iar Adviser45 a pus punctul pe"I" , din comisia de evaluare face parte directorul care este economist si cu care am avut cele mai multe probleme.
ATRIBUTIUNEA MEA DE SERVICI ESTE PARTICIPAREA LA EVALUARI PROFESIONALE ? PENTRU CE?
EU TOT NU MA DUC LA PORCARIA ASTA !
BAFTA TUTUROR!
Nu exista in regulamentul de ordine interioara nimic referitor la evaluarea personalului prin concursuri de atestarea profesionala sau ceva asemanator. Iar Adviser45 a pus punctul pe"I" , din comisia de evaluare face parte directorul care este economist si cu care am avut cele mai multe probleme.
ATRIBUTIUNEA MEA DE SERVICI ESTE PARTICIPAREA LA EVALUARI PROFESIONALE ? PENTRU CE?
EU TOT NU MA DUC LA PORCARIA ASTA !
BAFTA TUTUROR!