Partaj pt executare

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
Cathie

Partaj pt executare

Post by Cathie » 28 May 2009, 11:40

Buna ziua

Vin de data asta cu alt gen de problema :lol:

Imobil -bun comun , cumparat in timpul casatoriei. Ipoteca de rang I in favoarea unei banci (inscrisa la CF, cu mentiunea ca nu se poate inchiria, greva, instraina.....), ipoteca semnata de ambii soti. Unul dintre soti semneaza un contract de imprumutla notariat (el este debitor, iar sotia NU a semnat acel contract de imprumut...deci este o datorie personala a sotului). Creditorul incepe executarea silita pe acest imobil, bun comun. Primeste somatia de plata. Sotia NU face contestatie la executare (fara comentarii :lol: ). Se face expertiza la imobil. Acum, creditorul deschide proces pt "partaj bunuri comune"...dar separat...nu in cadru contestatiei la executare.
1. Poate cere creditorul partajul separat, NU in cadrul unei contestatii la executare?
2. Se poate partaja un bun ipotecat in favoarea bancii?

Va multumesc

razman

Post by razman » 28 May 2009, 13:23

Dupa parerea mea,
1. Da,creditorul poate cere imparteala unui imobil bun comun, atat pe calea unei actiuni de drept comun, cat si in cadreul contestatiei la executare (Art.493 comb. cu art 400 cu ind.1)
2. Se poate partaja, insa ipoteca va trebui platita cu intaietate si integral din partea de imobil vanduta prin executare silita.
Referitor la neintroducerea contestatiei de catre sotie,cf art.401 alin 2 cpc, sotia, tert fiind, inca este in termen sa introduca CE, aratand ca sotul are alte bunuri proprii ce pot fi urmarite (televizor, caruta,bicicleta, scaune, frigider, etc) care insumate pot satisface creanta, astfel ca, creditorii personali ai acestuia trebuie sa urmareasca mai intai aceste bunuri, iar numai pe urma bunurile comune (cf Codului Fam.). Tot pt aceleasi motive, prin intampinare, poate solicita si respingerea actiunii de partajare introdusa de catre creditor.

observer

Post by observer » 28 May 2009, 19:21

Te pot invata si o prostie. La mine a tinut. Partaj cum spui tu. Instanta atribuie sotiei apartamentul si o obliga la plata sultei catre sotul debitor.

Sentinta ramane irevocabila.

Se face poprire si sotia nu plateste. Se cere validarea popririi.
La primum termen se depune un act sub semnatura privata denumit chitanta care atesta ca sotia a primit sulta si o declaratie la notar a celor doi cum ca s-a platit respectiv primit sulta.

Respins validarea ramas cu ochii in soare creditorul.

Cathie

Post by Cathie » 28 May 2009, 19:51

Va multumesc pt raspunsuri

Observer, probabil ca ar merge ce spui tu, doar daca instanta atribuie sotiei imobilul. Eu am patit personal anul trecut, caz identic ca cel aratat mai sus, doar ca ...instanta a decis atribuirea imobilului sotului debitor pe motiv ca ..si acum vine idiotenia dupa parerea mea...ca sotul debitor are datorii mari, iar creditorii trebuie sa aiba din ce sa se indestuleze :-D

ca sa nu mai spun ca, desi am probat cu inscrisuri si martori ca am avut o contributie mai mare in cumpararea imobilului, mi s-a respins cererea mea de cota majoritara...
dar probabil ca am dat peste o judecatoare mai stresata care s-a intimidat :?

Post Reply