Avocat constitutional
Avocat constitutional
Aceste persoane au dreptul de a incheia contracte emite chitante in temeiul contractelor de avocat?
Un amic de-al meu a incheiat un contr cu un avocat constitutional, i-a achitat 1500 lei pt reprezentare intr-un proces, i-a luat actele in original, nu-i mai raspunde la telefin la mailuri. Omu a facut plangere la politie ca a fost inselat si ca i-a fost prezentat o legitimatie de avocat cu toate ca la baroul Bihor nu apare ca avocat.
Politia de cca 10 luni nu l-a mai contactat. Exercita omu o profesie fara sa aiba drept ori ba? e valabila chitanta redactata la computer si semnata si stampilata de "avocat"? Cum isi poate recupera suma si nu numai despagubiri ca a pierdut procesul?
Un amic de-al meu a incheiat un contr cu un avocat constitutional, i-a achitat 1500 lei pt reprezentare intr-un proces, i-a luat actele in original, nu-i mai raspunde la telefin la mailuri. Omu a facut plangere la politie ca a fost inselat si ca i-a fost prezentat o legitimatie de avocat cu toate ca la baroul Bihor nu apare ca avocat.
Politia de cca 10 luni nu l-a mai contactat. Exercita omu o profesie fara sa aiba drept ori ba? e valabila chitanta redactata la computer si semnata si stampilata de "avocat"? Cum isi poate recupera suma si nu numai despagubiri ca a pierdut procesul?
Competenţă după calitatea persoanei. Infracţiuni săvârşite de avocaţi
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generală. Competenţa. Competenţa după materie şi după calitatea persoanei
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- competenţă după calitatea persoanei
- infracţiuni săvârşite de avocaţi
C. proc. pen., art. 281
În conformitate cu prevederile art. 281 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., curtea de apel judecă în primă instanţă, între altele, infracţiunile săvârşite de avocaţi. Competenţa curţii de apel, în acest caz, a fost consacrată legislativ în considerarea calităţii persoanei ce exercită profesia de avocat, care, potrivit art. 1 din Legea nr. 51/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Prin urmare, dacă o persoană exercită profesia de avocat în afara acestui cadrul legal, iar obiectul judecăţii îl constituie exercitarea, fără drept, a profesiei de avocat sau plângerea împotriva soluţiei de netrimitere în judecată pentru această infracţiune, prevăzută în art. 281 C. pen., competenţa revine judecătoriei, în temeiul art. 25 alin. (1) C. proc. pen., iar nu curţii de apel.
I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 1063 din 24 martie 2008
in concluzie nu ar avea dreptul sa exercite profesia de av
Cuprins pe materii: Drept procesual penal. Partea generală. Competenţa. Competenţa după materie şi după calitatea persoanei
Indice alfabetic: Drept procesual penal
- competenţă după calitatea persoanei
- infracţiuni săvârşite de avocaţi
C. proc. pen., art. 281
În conformitate cu prevederile art. 281 pct. 1 lit. b) C. proc. pen., curtea de apel judecă în primă instanţă, între altele, infracţiunile săvârşite de avocaţi. Competenţa curţii de apel, în acest caz, a fost consacrată legislativ în considerarea calităţii persoanei ce exercită profesia de avocat, care, potrivit art. 1 din Legea nr. 51/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Prin urmare, dacă o persoană exercită profesia de avocat în afara acestui cadrul legal, iar obiectul judecăţii îl constituie exercitarea, fără drept, a profesiei de avocat sau plângerea împotriva soluţiei de netrimitere în judecată pentru această infracţiune, prevăzută în art. 281 C. pen., competenţa revine judecătoriei, în temeiul art. 25 alin. (1) C. proc. pen., iar nu curţii de apel.
I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 1063 din 24 martie 2008
in concluzie nu ar avea dreptul sa exercite profesia de av
De anul trecut dupa ce a depus la politie plingere s-a adresat pe mail si la bariul bihor care i-a raspuns anul asta ca respectivul nu e avocat inregistrat in cadrul baroului si ca daca a perfectat contract de avocat atunci sa anuntam organele de cercetare si i-a dat ca temie legea 51. La si sunat cineva de la barou si i s-a spus ca pe numele acestei persoane s-au mai facut sesizari dar ca are pe cineva tare - cica-i si revolutionar si autoritatile il cam lasa in pace. O fi sau nu adevarat, tot ce pot sa spun e ca am verificat personal pe site-ul finantelor si este inregistrat sub urmatoarea titulatura Cabinet avocat,expert insolventa Xulescu cu sediul in..., nu are J si e declarat la fisct in februarie 2007. Contractele le emite pe legea 51/1995
Din cate stiu eu, contractele ca si imputernicirile avocatiale de altfel,nu sunt redactate la pc. Ele au un format tipizat si sigla Baroului din care face respectivul avocat parte.Ca sa se inscrie la finante sub titulatura "cabinet individula de avocat"avea nevoie de decizia BarouluiDaca nu este membru al unui Barou cine i-a dat-o?sau cum s-a inregistrat? Imi miroase a 215 curat.Daca stie vreun coleg daca exista si alta forma legala decat cea clasica....sa ne raspunda.Ceva de genul facturilor fiscale cu program personalizat,care se emit direct de la pc,de catre societatile comerciale.
La noi în Focşani-VN cazul "avocaţilor" filiala Bota este un caz celebru şi mediatizat. Ne-am judecat cu ei, am făcut delegaţii tipizate de anul acesta, am făcut grevă, judecătorilor li s-a impus să-i mai primească fără delegaţie, şi multe alte probleme şi discuţii. S-a mers chiar şi la CSM, Ministerul Justiţiei, etc, acum ei nu mai vin la instanşele din Focşani, s-au mutat la Panciu şi Adjud, acolo judecătorii îi acceptă cu procuri îmbrăcaţi în robă, cu toate că există o modificare a Statutului care prevede cine poartă şi cine nu, dar degeaba. Ba mai mult , anul trecut o judecătoare le-a admis o acţiune ţi a stabilit că aceştia au dreptul de a profesa. Totul este o bătaie de joc, personal nu am nimic cu ei, dar să se hotărască odată de la Bucureşti cine are dreptate, cine poate profesa şi cine nu. Nouă mai de curând ne-a trimis un comunicat prin care ne obligă să punem la dispoziţie Dilomele şi Foile matricole legalizate, în urma scandalului cu diplomele false existente în ţară, dar lor, nu le cere nimeni nimic. Ţara lui Papură Vodă, oricum cred că sigur la nivel înalt interesele sunt mult mai mari.