Programele TV abunda in difuzarea de filme americane cu avocati, procurori s.a. care de care mai chipesi, mai ‘ncoolnn, mai persuasivi, mai de succes si mai cum mai vreti dvs. &...
Realitatea e insa departe de cea sugerata in filme, insa cati oare, indiferent de sex, nu s-au lasat, nu se lasa si nu se vor mai lasa in continuare amagiti de perspectiva unei nnvieti artisticenn, unei cariere in genul celei creionate de show-bizz-ul american&... Cati oare dintre cei care se indreapta catre o cariera juridica stiu cel putin faptul ca a fi avocat, de ex., nu inseamna neaparat sa ai si multi bani, pentru ca mult mai plauzibila e varianta sa nu ai activitate defel, mai ales la inceput si, mai ales, in conditiile in care, numai in Bucuresti, nr avocatilor e mai mare decat cel al cauzelor/clientilor si, astfel, chiar cei cu state vechi in bransa ajung sa nnsomeze cu successnn. Cati dintre fostii, actualii si viitorii studenti la Drept constientizeaza faptul ca succesul absolut, care in filmele americane pare atat de la indemana oricui, este, de fapt, o pasare extrem de rara, vanata, cu argumente cel putin la fel de solide, de inca vreo cateva mii sau zeci de mii de absolventi de Drept, din diferite epoci&... Cati au idee de stressul, de partea ingrata a muncii de avocat, de procuror etc, adica de acea parte cenusie, dar reala, nevazuta si nesurprinsa in mod deliberat de filmele americane, in care a fi in bransa aceasta, a avocatilor, a justitiabililor, e intotdeauna acelasi lucru cu fericirea pe pamant&...
Filmele cu avocati = Iluzia optica a fericirii pe pamant
Multi cred ca a fi avocat insemna a a aparea intr-un proces de renume, iar toata sala, impreuna cu mass-media nationala sa fie cu ochii pe tine. A fi avocat insemna in primul rand sa pierzi mult timp degeaba, asteptand sa-ti fie luat dosarul, insemna sa te trezesti si la 3 dimineata pentru ca clientul tau s-a incaierat intr-un bar si a fost retinut, sa stai pana la 10 sau 11 seara nemancat si dai in ulcer, asteptand o pronuntare la o arestare, pentru a face recurs la incheiere, sa alergi o ora numai pentru a obtine o copie legalizata de pe o hotarare, sa explici clientului ca nu e vina ta ca a pierdut procesul, ci a judecatorului care e un cap patrat si nu a vrut pur si simplu si sa te asculte.... etc, etc. Mult succes, viitori avocati!!!

Croc
Nu are intr-adevar importanta ca stai in sedinta de la 8.30 la 2.00 ca sa spui 10 vorbe pe un dosar cata vreme te bucuri de faptul ca Dumnezeu ti-a dat sansa de a-ti face meseria cu bucuria pe care o aveai in copilarie cand te lasa mama la joaca.
Si nici munca judelui nu-i mai usoara.
Dar de aia cred ca aspirantii la titlul de avocat sau magistrat ar trebui sa se gandeasca bine inainte de "a da" la drept ca daca nu le place.....

Nu are intr-adevar importanta ca stai in sedinta de la 8.30 la 2.00 ca sa spui 10 vorbe pe un dosar cata vreme te bucuri de faptul ca Dumnezeu ti-a dat sansa de a-ti face meseria cu bucuria pe care o aveai in copilarie cand te lasa mama la joaca.
Si nici munca judelui nu-i mai usoara.
Dar de aia cred ca aspirantii la titlul de avocat sau magistrat ar trebui sa se gandeasca bine inainte de "a da" la drept ca daca nu le place.....
Cred ca partea cea mai frumoasa a profesiei este faptul ca lucrezi cu oamenii, chiar daca uneori simti ca innebunesti din varii motive. Si acest lucru te face sa iubesti pana la urma aceasta profesie si sa treci peste acea parte cenusie, ascunsa celor din afara. Mie personal imi place faptul ca solicita multe resurse, ca "te obliga" sa apelezi la cunostinte si abilitati pe care nu credeai ca le ai, te forteaza sa fii actor, sa fii psiholog, sa fii chiar duhovnic. Poate unii sunt speriati de competitie, dar mie imi place adrenalina pe care o descatuseaza. Dar aveti si voi dreptate, mai trebuie sa mai si mananci si sa-ti platesti intretinerea.