Neexecutarea obligatiei de a face

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
paul_2008

Neexecutarea obligatiei de a face

Post by paul_2008 » 08 May 2009, 08:51

Buna ziua,
Chiar daca avem contract valabil incheiat, vanzatorul unor bunuri (scule) nu si-a indeplinit obligatia de predare de peste 30 de zile. L-am instiintat in repetate randuri, fara a primi nici un raspuns. Am gasit acelasi tip de scule la un alt comerciant, dar la un pret mai mare. As vrea sa le achizitionez pe acelea care sunt la un pret mai mare, deoarece am mare nevoie de ele. Ce pot face in acest caz, pot aplica art. 1077 Cod Civil, urmand a recupera diferenta de la cocontractantul meu. Ce actiune in instanta voi intenta? Fr. Deak precizeaza ca in cazul nerespectarii obligatiei de predare, cumparatorul are posibilitatea procurarii lucrurilor de gen(scule in cazul meu) de la terti pe seama vanzatorului conform art 1077 Cod Civil. Cum pun in practica acest lucru?
Vamultumesc.

Jimmy

Post by Jimmy » 08 May 2009, 08:59

cerere de chemare in judecata prin care soliciti rezolutiunea contractului cu daune-interese

paul_2008

Post by paul_2008 » 08 May 2009, 11:06

stimate Domn, firma mea are mare nevoie de acele scule, iar eu am citit in Deak ca in caz de neexecutare a obligatiei de predare, cumparatorul are posiblitatea achizitionarii acelor bunuri de gen pe seama vanzatorului. De asemenea in cartea de Obligatii Statescu+Barsan se precizeaza ca pot achizitiona cantitatea de bunuri din alta parte, urmand a recupera pretul prin executarea silita asupra bunurilor vanzatorului. Eu nu stiu sa pun in practica acest lucru

machedon

Post by machedon » 08 May 2009, 12:50

o actiune in rezolutiunea contractului pe 1020-1021 C.civ si un capat de cerere distinct pe daune interese compensatorii (1073-1090 C.civ.)

paul_2008

Post by paul_2008 » 11 May 2009, 07:52

Va multumesc pt. raspunsul oferit, dar eu nu stiu sa pun in practica 1077 Cod Civil.

carmemel

Post by carmemel » 11 May 2009, 08:25

sa precizezi te rog" instiintarea "asta cum ai facut-o
puteti introduce o actiune in rezolutiunea ctr. art 1020 spune conditia rezolutorie este totdeauna subanteleasa in ctr sinalagmatice, cand una din parti nu indeplineste angajamentul, pt ca nu se poate ca una din parti sa execute obligatia ( ati platit marfa?) fara sa primeasca ceva in schimb
daca nu exista pact comisoriu in ctr introduceti actiunea in rezolutiune si cereti desfiintarea cu daune interese( prejudiciul dumneavoastra pt neexecutarea obligatiei)( asta in cazul in care nu se simte sa execute obligatia). instanta poate acorda celeilalte parti un termen de gratie ca sa execute prestatia,
aceasta actiune readuce teoretic partile in situatia de dinaintea incheierii ctr, atentie ctr este desfiintat abiadupa ce hotararea are autoritatea de lucru judecat, pana atunci paratul poate exeuta obligatia

razman

Post by razman » 11 May 2009, 08:32

Vezi ca obligatia de care spui este de a da, ca obligatia de a face se executa intotdeauna prin echivalent, iar in speta, nu poti face altceva decat ce au zis colegii, iar pt a pune in practica, cupara-ti o cartulie cu modele de actiuni si cereri ca nu costa ft mult, ca motivarea de drept o stii deja , iar in fapt povestesti efectiv ce sa intamplat

paul_2008

Post by paul_2008 » 11 May 2009, 10:54

Va multumesc tuturor pt. sfaturi. Daunele interese pot fi diferenta intre pretul contractat si pretul platit celeilalte fime care este cu 12% mai mult?

carmemel

Post by carmemel » 11 May 2009, 11:20

daune interese-se refera la prejudiciul suferit, adica puteti spune ca utilizand acele echipamente ati fi putut castiga o suma mare, daunele interese pot fi si mai mari decat diferenta aia

scar

Post by scar » 11 May 2009, 11:26

prietene...fa ti singur actiunea! si lasa ne cu vrajeala. esti in domeniu si ceri niste informatii gratis. Macar puteai sa spui de la inceput.
Intreaba pe cine trebuie sa intrebi. Pe maestru. Sau pune mana si cumpara ti cartile care ti trebuie.

auzi "firma mea", Deak, Statescu ... ne lasi?

Post Reply