succesiune,partaj
succesiune,partaj
Buna ziua.Va rog sa-mi dati o mana de ajutor in calcularea corecta a cotei parti din mostenire survenita in urma decesului tatalui meu si ulterior al mamei mele. In ambele cazuri nu s-a dezbatut succesiunea ,asfel ca in urma decesului tatalui ,sotia supravietuitoare si cei 4(patru) copii au continuat sa foloseasca in comun bunurile (loc de vatra 0,900mp, 10,34ha de teren arabil,casa parinteasca construita.)Aflat in colectivitate terenul a fost exploatat agricol de catre C.A.P din acea vreme. In acest timp sotia supravietuitoare dispune acordarea a 2,5 ha de fiecare in evidente C.A.P si registrului agricol ,catre doua din surorile care s-au casatorit(terenuri pentru care, dupa anul 1991,se emit titluri de propietate in baza legii18.).In anul 1983 locul de casa este inregistrat in evidentele consiliului local inj dreptul sotului uneia din copii,platind impozit pana in momentul actual, restul din cele trei fete primind de la acesta sume de bani in contrapartida. In anul 1997 se reconstituie dreptul de propietate pentru suprafata de 5.340 ha sotiei supravietuitoare (mamei), eliberandu-se titlu de propietate. In anul 2004 sotia supravietuitoare(mama celor 4 copii in viata),vinde cu act de vanzare cumparare (notarial)suprafata de 2,8 ha catre una din fiice( care primise in urma cu multi ani 2,5 ha spre folosinta,la casatorie).In anul 2005 intrevine decesul mamei si prima incercare de dezbatere a succesiunii intre mostenitori(4 surori) ,Intrucat nu s-a ajuns la un partaj amiabil , am hotarat sa deschid un partaj judiciar pentru iesire din indiviziune ,dar si pentru stabilirea corecta a cotei parti din mostenire, tinand seama de actele (libertatile) dispuse de catre mama in urma decesului tatalui meu. Astfel la aceasta data a ramas suprafata de 2,54 ha, suprafata de care se foloseste sora a carei loc de casa si casa i s-a dat (0,900mp curti ). Va rog sa-mi dati un ajutor in a stabilii corect daca razerva succesorala a fost depasita ,producand un dezavantaj celorlalti mostenitori rezervatari,daca se poate solicita nulitatea absoluta a actului de vanzare cumparare ca fiiind un act oneros, daca instanta poate dispune refacerea masei sucesorale in urma analizei documentelor prezentate. Va multumesc!
Re: succesiune,partaj
Sa inteleg ca sunteti 4 mostenitori din Grupa I, descendenti de gradul I. cu defunctul.
Sa zicem: A,B,C,D
Cui i-sa facut liberalitati si in ce valoare, ca in materia dp. succesoral valoarea imobilelor/mobilelor conteaza, nu suprafata.
In cazul imobilelor valoarea de la data deshiderii mostenirii (din care se poate scade valoarea imbunatatirilor aduse de persoana gratificata).
Te rog sa-mi scrii valoarea totala a masei succesorala, si valoarea liberalitatilor.
Sa zicem: A,B,C,D
Cui i-sa facut liberalitati si in ce valoare, ca in materia dp. succesoral valoarea imobilelor/mobilelor conteaza, nu suprafata.
In cazul imobilelor valoarea de la data deshiderii mostenirii (din care se poate scade valoarea imbunatatirilor aduse de persoana gratificata).
Te rog sa-mi scrii valoarea totala a masei succesorala, si valoarea liberalitatilor.