Poate cineva sa detalieze cum mai exact se calculeaza pedeapsa in cazul unei recidive postcondamnatorii, cand al doilea termen al recidivei il constituie mai multe infractiuni in concurs?
In tratatul Dlui Bulai scrie ca "daca cel de-al doilea termen al recidivei dupa condamnare este multiplu, la stabilirea si aplicarea pedepsei se vor aplica mai intai dispozitiile privitoare la starea de recidiva si apoi dispozitiile priv la concursul de infractiuni. La stabilirea pedepsei pt infractiunile savarsite din nou se verifica existenta starii de recidiva in cazul fiecarei infractiuni concurente, iar acolo unde exista, se vor aplica regulile privind pedepsirea recidivei postcondamnatorii. Daca, in raport cu unele infractiuni nu se realizeaza starea de recidiva, se vor aplica regulile de la concurs. In final, pedepsele stabilite se contopoesc potrivit regulilor privitoare la concursul de infractiuni".
Ce ma intereseaza: daca ipotetic vorbind, al primul termen al recidivei este o condamnare la 3 ani inchisoare cu executare, iar al doilea este format din 3 infractiuni concurente ( o infractiune sav din culpa - deci nu se retine recidiva, si 2 infractiuni intentionate pt care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de 1 an, deci se retine recidiva in ambele situatii), cum se calculeaza? Pentru cine stie si are rabdare sa posteze modul de calcul, poate sa stabileasca el singur pedepsele aplicate de instanta pt infractiunile concurente.
Logic, asa cum spune Bulai, pt fiecare dintre ele se verifica daca in raport cu primul termen, este vorba despre o recidiva sau un concurs.
In primul caz, infract din culpa, nu exista recidiva, deci se aplica regulile privitoare la concurs. Adica se contopesc si se poate ajunge pana la maxim + 5 ani.
In celelalte cazuri, la fel, doar ca se duce pedeapsa pana la maximul prevazut de lege pt infract cea mai grea, la care se adauga spor de 7.
Apoi se contopesc iarasi toate pedepsele astfel stabilite si se mai adauga sporul sau nu???
Calculul pedepsei recidiva - concurs
Se iau ultimele 3 fapte (aflate în concurs) pe rând, şi se aplică la fiecare regulile pt recidivă, raportându-se la primul termen. Practic, fiecare dintre cele 3 fapte aflate în concurs e analizată separat, făcându-se abstracţie de celelate două. Se stabilesc, astfel, 3 pedepse, după regulile de la recidivă.
Astea 3 pedepse se contopesc apoi, după regulile de la concurs. Ce rezultă e de executat.
Sună ca o reţetă de prăjituri, da cam aşa se face.
Astea 3 pedepse se contopesc apoi, după regulile de la concurs. Ce rezultă e de executat.
Sună ca o reţetă de prăjituri, da cam aşa se face.

Mersi, dar asta am inteles-o, fara a fi asa o buna gospodina
Nu fac prajituri
Ceea ce nu inteleg eu este cum se aplica acele sporuri de la concurs si recidiva. Se aplica de fiecare data? Adica si cand se calculeaza in raport cu primul termen al recidivei si la final, cand se aplica regulile de la concurs pt ce rezulta?
Multumesc inca o data.

Multumesc inca o data.
Mersi inca o data. Stiu ca pot fi enervanta daca insist prea mult, dar vreau sa mai clarific ceva. Dupa cum am inteles, ipotetic vorbind (nu cred ca se intampla vreodata in relitate, insa vreau sa stiuCyclop wrote:Da. Când aplici regulile de la recidivă, le aplici cu totul, deci şi cu privire la spor. După care, când contopeşti pedepsele pe baza regulilor de la concurs, poţi aplica sporul pt concurs.

Nu intamplator am ales in intrebarea mea ca una din faptele ulterioare sa fie o fapta savarsita din culpa. In cazul acesta nu mai avem recidiva. Ce se intampla cu ea? Se contopeste cu fapta din primul termen, putandu-se aplica si un spor pentru concurs, iar la urma , dupa ce se stabileste pedeapsa rezultanta pentru recidiva pentru fiecare din celelalte infractiuni (cu sporul pt recidiva), acestea toate se contopesc potrivit 34-35 , aplicandu-se din nou sporul? Ma intreb este normal sa se aplice de 2 ori sporul de consurs pentru acea infractiune savarsita din culpa?
Stiu ca in realitate nu se aplica astfel, ca s-ar ajunge la niste pedepse ingrozitor de mari, insa ma intereseaza pur teoretic, pentru a-mi clarifica notiunile.
Am inteles bine procedura sau imi scapa ceva?
Mersi inca o data Cyclop.
Ps: daca poti, explica tot ca pt retetele de prajituri, ca e buna metoda