Tribunalele de minori si famile

Familiei
Post Reply
parmygrec

Tribunalele de minori si famile

Post by parmygrec » 25 Jan 2005, 13:08

Curiozitatea mea este urmatoarea:
Cum interpretati dispozitiile tranzitorii ale art 130 alin 4 din Legea 304/2004? Altfel spus, pana la infiintarea tribunalelor de minori si familie, sectiile sau completele specializate din cadrul tribunalelor comune vor prelua si competenta de prima instanta prev. la art 41 42 sin lege?
Cunoasteti cum au fost aplicate prin tara dispozitiile astea?
Dupa cunostinta mea la Iasi deja judecatoria isi declina competenta in cauze cum ar fi divortul ori litigiile privind pensiile de intretinere.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 25 Jan 2005, 15:50

la Bucuresti nici o miscare insa la Brasov am vazut la judecatorie complet separat minori si familie care judeca divorturile, pensiile de intretinere, incredintari, etc

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 25 Jan 2005, 15:50

la Bucuresti nici o miscare insa la Brasov am vazut la judecatorie complet separat minori si familie care judeca divorturile, pensiile de intretinere, incredintari, etc

wittmann

Post by wittmann » 25 Jan 2005, 18:46

La Galati Curtea de Apel si-a infiintat deja sectiile specializate; la Tribunal insa nici o miscare

alexv

Post by alexv » 31 Jan 2005, 12:24

este o miscare si la bucuresti; dc. depuneti la tribunal cereri dintre cele prev de art.41 din lg.304/2004 ele vor fi primite; si cica se si judeca

norocel

Post by norocel » 11 Feb 2005, 11:42

Pana in 2008 se respecta competenta stabilita prin Codul de pr.civ.

myado

Re: Tribunalele de minori si famile

Post by myado » 11 Feb 2005, 14:18

Dupa cunostinta mea la Iasi deja judecatoria isi declina competenta in cauze cum ar fi divortul ori litigiile privind pensiile de intretinere.[/quote]

ultima data cand am fost la Judecatoria Iasi se judecau divorturi....
este edevarat ca am vazut complet separat pt. cauzele cu minori...

norocel

Post by norocel » 12 Feb 2005, 09:56

Art. 130 din Legea nr. 304/2004 are urmatoarea formulare:

"(3) Tribunalele pentru minori si familie, care se vor infiinta pana la 1 ianuarie 2008, vor judeca numai cauzele prevazute la art. 41 si art. 42 care sunt in competenta de prima instanta a tribunalului.
(4) Pana la infiintarea tribunalelor specializate in toate judetele si in municipiul Bucuresti, in cadrul tribunalelor de drept comun vor functiona sectii sau complete specializate."

Concluzia care se impune este ca si daca se infiinteaza tribunale pentru minori si familie inainte de 1 ianuarie 2008, numai dupa aceasta data vor avea in competenta judecarea cererilor care in prezent sunt de competenta judecatoriei si nu a tribunalelor.

Din ceea ce spuneti inteleg ca instantele declina competenta in favoarea tribunalelor care ar urma sa judece in complete specializate, dar daca se merge pe intrepretarea asta atunci intrebarea mea este cine va judeca dupa infiintarea trinunalelor de minori, cand, asa cum spune legea, nu vor mai functiona completele specializate ?

Raspunsul ar urma se fie: judecatoriile!

Vi se pare corecta declinarea competentei?

Post Reply