Situatie inedita

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
CapitanuPICARD

Situatie inedita

Post by CapitanuPICARD » 27 Jan 2005, 14:57

Buna ziua,
Dupa cum se vede, sunt nou pe acest forum. Am ajuns aici cautand raspuns/solutii la o situatie... inedita. Imi cer scuze anticipat pentru postul putin mai lung si am sa incerc sa prezint starea de fapt cat mai concis.

Pana acum vreo doua luni, am lucrat la o agentie de publicitate. De mai bine de 3 ani. Faceam tot ceea ce tine de partea de grafica dar si activitati legate de intretinerea retelei de calculatoare, imbunatatirea calculatoarelor, instalare programe, up-date pagina de net. Nu a existat deloc nici o fisa a postului. Activitatile legate de grafica + intretinerea calculatoarelor si a retelei sunt mentionate in contractul individual de munca, dar nu si cele legate de achizitionarea de componente precum si cele legate de pagina de net.
Din pacate pentru mine, mi-am obisnuit sefii cu statul gratuit peste program, cu efectuarea unor munci neprevazute in contract si evident neplatite (deplasari la clienti - pe cheltuiala proprie - , creatie grafica) si, tot din pacate, am lasat impresia unui tip pe care il poti calari cum vrei pentru ca nu reactioneaza.
Asta s-a si intamplat, ajungandu-se la situatii de-a dreptul penibile. De exemplu, la 17.50 mi se spune ca pot pleca pentru ca nu mai este nimic de facut, iar la 17.55 se tipa la mine ca trebuie sa stau pana la ora x (de regula x = peste 20.00) deoarece a venit ceva urgent de lucrat. Evident, pentru timpul lucrat peste program nu am fost platit niciodata. As aminti aici si de faptul ca ajunsesem sa nu ma misc din fata calculatorului mai mult de 9 ore/zi. Cei care lucreaza grafica stiu ce inseamna asta pentru ochi.
Am incercat sa port discutii cu cei din conducerea agentiei dar in afara de vorbe goale nu am capatat nimic. Abia dupa cateva luni, datorita unor insistente repetate din partea mea, am capatat o marire de salariu de 1 milion de lei. Asta s-a intamplat cam in iunie 2004 si astfel am ajuns ca, intr-o agentie de publicitate, sa castig ... 9.200.000 lei net, in conditiile statului cvasi-permanent peste program si a efectuarii unor activitati precum DTP, creatie grafica, admin de retea, inginer de sistem.
Veti spune ca fiecare patron este liber sa plateasca cu cat vrea angajatii si ca puteam pleca daca eram nemultumit. Intr-o oarecare masura ati avea dreptate numai ca atunci cand ai niste rate de platit, nu faci gesturi negandite si te astepti, pe de alta parte, ca munca si efortul tau sa fie rasplatite in mod firesc.
Din pacate, administratorul agentiei (o ea) era (si este) genul de om care printr-o intamplare fericita a dat de foarte multi bani, relativ brusc si care, asa cum se intampla mai mereu, a fost modificat in caracter, daca imi este permisa exprimarea, de acesti bani.
Am incercat sa nu dau importanta acestui aspect desi eram zilnic confruntat cu situatii mai mult decat dificile.
Cu toate acestea am plusat tot eu, realizand, pe un site free, un proiect de site pentru agentie, un fel de prezentare a produselor.
Deoarece am citit legea drepturilor de autor, am evitat utilizarea unor imagini originale si a siglelor clientilor. Ceea ce am reprodus a fost layout-ul, grafica propriu-zisa a obiectului (pliante, flyere, agende, calendare etc.), utilizand alte poze si culori asemanatoare. Am realizat site-ul sub sigla firmei tatalui meu, care firma insa este fara activitate si, oricum, nu are si nu a avut niciodata ca obiect de activitate productia publicitara. Evident, nu am cedat acestei firme dreptul de utilizare al imaginilor respective deoarece, asa cum am spus, am citit legea drepturilor de autor si stiam ca nu am voie.

In mod cu totul si cu totul surprinzator, conducerea societatii a reactionat violent, cerandu-mi in scris explicatii pentru acel site. Fac o paranteza si mentionez ca imediat ce administratorul a vazut pagina, am sters-o, la cererea lui/ei. Astfel, pagina a stat on-line nici macar 24 de ore.
La seria de intrebari puse de conducere, in scris, am specificat ca:
- am realizat site-ul in timpul liber
- am folosit calculatorul din dotarea proprie si nu calc. firmei
- nu am stiut ca trebuie sa cer aprobare pentru a realiza reproduceri dupa propriile mele creatii (legea 8/1996 completata cu legea 285/2004, art. 44 alin. 1)
- actiunea mea nu incalca cu nimic nici contractul individual de munca, nici reg de ordine interioara si nici legislatia in vigoare

Nota expicativa a fost insa de forma, deoarece decizia era deja luata. De ce cred asta? Pentru ca niciodata nu am vazut nicaieri (si in 35 de ani de viata am vazut cate ceva) mai mult pupincurism decat in acea firma. Pentru ca nu m-am aliniat... urma sa fiu pedepsit.
Peste ceva timp, conducerea a prezentat tuturor angajatilor o completare laregulamentul de ordine interioara pe care nu am vrut sa o semnez.

Starea de nervi mi-a provocat (si nu era prima oara) niste dureri abdominale cumplite. Dupa cateva zile de concediu medical m-am reintors la serviciu dar, stupoare! Calculatorul mi-a fost parolat si nu am avut voie sa ma ating de el. Mi s-a sugerat insistent sa imi iau concediu de odihna. Am refuzat. O saptamana intreaga m-am dus la serviciu si am stat pur si simplu singur, intr-o incapere la demisol, fara sa fac nimic. Ba chiar, la remarca mea privitoare la ceea ce se intampla (am spui unui tip, fost senator, ca ceea ce se petrece percep ca pe o hartuire), mi s-a spus, citez: "asta e hartuire? nuuu baiete, ai sa vezi de acum inainte hartuire!"
Din pacate dialogul a fost intre 4 ochi si nu am inregistrat... pentru ca, siner, as fi facut publice si inregistrarea si numele persoanei.

Dupa cele 5 zile ale acelei saptamani, am primit o hartie prin care eram anuntat ca realizarea site-ului respectiv constituie o incalcare a reg de ordine interioara si ca pentru asta eram suspendat 10 zile lucratoare. In suspendare erau mentionate foarte clar motivele suspendarii. Nici unul nu era nici adevarat si, evident, nici dovedit. Eu insa eram un parlit de angajat care ridicase vocea contra unui senator (era inca senator, nu mai este acum, dupa alegeri) si a unei persoane mult mai bogate decat mine (administratorul agentiei).
Suspendarea a venit chiar inainte de sarbatori si m-a pus in imposibilitatea de a-mi mai plati ratele/datoriile si mai ales de a stabili cu banca un alt grafic de plata. De ce? Pentru ca cineva din firma a scapat porumbelul din gura si am aflat ca dupa suspendare urmeaza datul afara.

Mi-am prezentat singur demisia si... am facut o contestatie la suspendarea cu pricina.

Am luat punct cu punct motivele suspendarii si le-am "demolat" pe fiecare. De altfel, citind legislatia muncii, am remarcat faptul ca angajatorul trebuie ca pana la prima infatisare, sa prezinte dovezile in sprijinul suspendarii.
Prima infatisare a avut loc dar, asa cum ma asteptam, nu au venit la proces ci si-au trimis doar avocatul, o femeie mai in varsta. Respectiva a inceput sa prezinte instantei tot felul de fapte (la fel de nedovedite) pe care le-am facut eu in cei 3 ani lucrati acolo si care, chipurile, cumulate, au dus la suspendarea mea.
Dar in decizia de suspendare se prezinta extrem de clar motivele suspendarii.

......
Am scris cam mult si va rog sa ma scuzati pentru asta.
As vrea niste sfaturi in legatura cu desfasurarea procesului de conflict de munca dar si un urmator proces pe care tot eu il voi intenta societatii, privitor la remuneratia drepturilor de autor.

Celor care se pricep, le stau la dispozitie cu orice fel de informatii. Daca, intamplator, postul este citit de un avocat specializat in proprietate intelectuala / drepturi de autor si doreste detalii pentru a prelua eventual cazul ar fi si mai bine.

Va multumesc.

minodora

Post by minodora » 27 Jan 2005, 15:28

Ai cumva in contractul individual de munca o clauza de neconcurenta? Ai primit indemnizatie pentru ea?

adviser45

Post by adviser45 » 27 Jan 2005, 15:59

Pentru a putea da in judecata ptr. drepturi de autor, trebuie ca acele desene sau grafice sa fie inregistrate la O.S.I.M. pe numele tau. Astept un raspuns si atunci mai vorbim

CapitanuPICARD

Post by CapitanuPICARD » 27 Jan 2005, 18:21

nu, nu am nici un fel de clauza specifica in contract. de altfel, daca e necesar o sa postez continutul contractului.

adviser, uite:

Art. 43. — (1) Remuneratia cuvenita in temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileste prin acordul partilor. Cuantumul remuneratiei se calculeaza fie proportional cu incasarile provenite din utilizarea operei, fie in suma fixa sau in orice alt mod.
(2) Cand remuneratia nu a fost stabilita prin contract, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente, potrivit legii, stabilirea remuneratiei. Aceasta se va face avandu-se in vedere sumele platite uzual pentru aceeasi categorie de opere, destinatia si durata utilizarii, precum si alte circumstante ale cazului.
(3) In cazul unei disproportii evidente intre remuneratia autorului operei si beneficiile celui care a obtinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei.

In baza acestui articol doresc sa imi capat drepturile de autor; mentionez ca in toti cei 3 ani si ceva cat am lucrat la ei, am fost singurul angajat pentru grafica, asadar nu se poate spune ca le-a conceput altcineva. Doar din vara lui 2004 incoace a mai venit cineva tot pentru grafica, dar de conceput, eu am conceput layout-ul paginilor de calendar si al paginilor de agenda.
Lucrarile mele nu au o valoare artistica deosebita dar pentru ca au fost vandute in foarte multe exemplare, valoarea lor materiala a crescut foarte mult.

CapitanuPICARD

Post by CapitanuPICARD » 27 Jan 2005, 18:22

nu, nu am nici un fel de clauza specifica in contract. de altfel, daca e necesar o sa postez continutul contractului.

adviser, uite:

Art. 43. — (1) Remuneratia cuvenita in temeiul unui contract de cesiune a drepturilor patrimoniale se stabileste prin acordul partilor. Cuantumul remuneratiei se calculeaza fie proportional cu incasarile provenite din utilizarea operei, fie in suma fixa sau in orice alt mod.
(2) Cand remuneratia nu a fost stabilita prin contract, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente, potrivit legii, stabilirea remuneratiei. Aceasta se va face avandu-se in vedere sumele platite uzual pentru aceeasi categorie de opere, destinatia si durata utilizarii, precum si alte circumstante ale cazului.
(3) In cazul unei disproportii evidente intre remuneratia autorului operei si beneficiile celui care a obtinut cesiunea drepturilor patrimoniale, autorul poate solicita organelor jurisdictionale competente revizuirea contractului sau marirea convenabila a remuneratiei.

In baza acestui articol doresc sa imi capat drepturile de autor; mentionez ca in toti cei 3 ani si ceva cat am lucrat la ei, am fost singurul angajat pentru grafica, asadar nu se poate spune ca le-a conceput altcineva. Doar din vara lui 2004 incoace a mai venit cineva tot pentru grafica, dar de conceput, eu am conceput layout-ul paginilor de calendar si al paginilor de agenda.
Lucrarile mele nu au o valoare artistica deosebita dar pentru ca au fost vandute in foarte multe exemplare, valoarea lor materiala a crescut foarte mult.

CapitanuPICARD

Post by CapitanuPICARD » 27 Jan 2005, 18:27

adviser, uite:

adviser45

Post by adviser45 » 04 Feb 2005, 12:03

Vrea sa stiu daca cele 9 milioane erau salariu sau salariu+prime, eventual bonusuri. Sau daca ai beneficiat de o remuneratie suplimentara, pe parcursul realizarii acestor sarcini. Deasemeni nu tin minte sa fi precizat daca exista vreun aditional la contractul de munca, sau cum spune minodora, o clauza de neconcurenta. Apropo art. 43 de unde?

CapitanuPICARD

Post by CapitanuPICARD » 09 Feb 2005, 21:32

adviser45, scuze ca nu am raspuns atatea zile dar am avut niste probleme de rezolvat.

1) era doar salariu
2) nu am primit nimic altceva
3) nu exista nici un act aditional la contractul individual de munca, in care contract nu exista nici un fel de clauza de neconcurenta
4) art. 43 din legea 8/1996 completata si modificata cu legea 285/2004 privind dreptul de autor si drepturile conexe

elemente noi:
Am fost la fostul angajator sa imi iau cartea de munca. Unul dintre motivele pentru care am cerut despagubiri (pentru ca am cerut asa ceva in contestatie) a fost faptul ca am ajuns in imposibilitate de a mai plati rate la BCR si alte imprumuturi. Lumea fiind mica, am aflat ca girantul meu, fost consilier la primaria sect. 1, este amic cu actualul director general al firmei unde am fost angajat. In virtutea acestui fapt, respectivul girant a fost chemat si el acolo, la sediu si, de la simplul gest de luare a cartii de munca, m-am pomenit amenintat cu ruptul gatului si picioarelor, pentru ca el are bani si poate sa faca asta!
Ameninarile au avut loc in sediul firmei, in prezenta directorului general care nu a facut nimic pentru ca acele amenintari sa inceteze.

Post Reply