desfacere CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
shoarecu

desfacere CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului

Post by shoarecu » 03 Dec 2008, 11:24

Mi-a fost desfacut CIM pe motiv de "dificultati economice si restructurarea firmei" fara a primi o notificare scrisa in prealabil si fara a mi se oferi alt post asa cum prevede Ctr colectiv de munca la nivel national.
Ca detalii pot sa va spun ca eram sef contabil, in departament mai erau 2 economiste dintre care una angajata dupa mine. In aceeasi ordine de idei eu am copil in intretinere, in timp ce nici una din cele 2 colege nu are copii.
In aceeasi perioada cand mi-a fost comunicata decizia, altor 2 angajati li s-a aprobat cererea de participare la cursuri CODECS pe banii firmei. Nu era normal ca in conditiile in care firma este fortata sa concedieze angajati, altii sa nu beneficieze de plata unor cursuri care nu sunt obligatorii?
Pot sa am castig de cauza daca actionez in instanta?

kinga

Post by kinga » 03 Dec 2008, 11:58

hmmmm
cam da...
acu vorba vine.. disponibilizarile nu incep cu sefu de birou..

sunt anumite criterii care trebuiesc avute in vedere...

drept.. angajatorul este singurul in masura sa decida cu cine vrea sa lucreze... dar.. macar praf in ochi.. trebuia sa te schimbe din functia de sef.. sa fiti toti 3 economisiti si dupa sa inceapa cu disponibilizarile...

loc de munca vacant.. acu ce sa spun.. scria pe decizie ca nu mai exista .. nu potrivit studiilor pe care le ai..

PS
acu.. asta cu cursurile.. s-ar putea sustine ca e formare profesionala :razz: :razz: :razz:

incerca.. de pierdut nu ai nimic...

shoarecu

Post by shoarecu » 03 Dec 2008, 16:17

multumesc de raspuns.
eu am mizat si pe art.80 si art 81 alin 2 din Ctr colectiv de munca la nivel national.

kinga

Post by kinga » 03 Dec 2008, 18:15

:razz: :razz: :razz:

daaaa
cam la asta m-am gandit si io cand am afirmat " sunt anumite criterii care trebuiesc avute in vedere" :razz:

succes....

shoarecu

Post by shoarecu » 22 Jan 2009, 16:00

am demarat actiunea in instanta, azi fiind primul termen. din partea firmei parate nu s-a prezentat nimeni nici macar avocatul ,dar au depus intampinare la dosar in care printre altele spun ca daunele morale pe care le-am cerut nu se justifica intrucat nu am facut dovada ca am suferit pagube morale.
nu stiu cum sa interpretez asta- trebuie justificate daunele morale? si daca da, cum se pot cuantifica?

kinga

Post by kinga » 22 Jan 2009, 18:30

cu daunele morale... cam da...
trebuiesc justificate.. si e cam .. greu :lol: :lol:

pentru a evita abuzurile din partea fostilor salariati.. care pentru "tratarea orgoliului ranit" cateodata cereau sume astronomice drept daune morale... s-a cam conturat in praftica niste criterii pentru acordarea daunelor..

"...... poate fi angajata raspunderea angajatorului pentru prejudicii morale in cazul in care prestigiul, demnitatea, onoarea sau imaginea publica a angajatului au fost afectate profund in urma unei conduite ilicite sau abuzive."

simplul fapt ca se anuleaza decizia de desfacere nu e suficient pentru a obtine daune..

so..
daca angajatorul sa zacem ca a firmat la locul de munca.. ca tre sa scape de tine ca esti incompetent.. gresesti..etc.... ar fi ceva ( da nu vad cine va depune marturie :lol: :lol: :lol: )

daca desfacerea CIM a declansat o boala a sistemului nervos..
daca salariatul dovedeste ca nu gaseste loc de munca.. ( aci se poate pretinde salariul .. e dauna certa...)

jojo

Post by jojo » 24 Jan 2009, 13:54

Daunele morale pot fi acordate salariatilor numai in cazul in care legea, ccm sau cim cuprinde clauze exprese in acest sens.

kinga

Post by kinga » 25 Jan 2009, 09:32

unde scrie??

Art. 269. Codul civil
(1) Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.
(2) În cazul în care angajatorul refuză să îl despăgubească pe salariat, acesta se poate adresa cu plângere instanţelor judecătoreşti competente.
(3) Angajatorul care a plătit despăgubirea îşi va recupera suma aferentă de la salariatul vinovat de producerea pagubei, în condiţiile art. 270 şi următoarele.

ioos

Post by ioos » 27 Jan 2009, 16:44

269 Codul Muncii !!!

kinga

Post by kinga » 27 Jan 2009, 22:21

:-D :-D :-D

ioai... scuze.. Codul muncii... eram cu gandul in alta parte.. :lol: :lol: :lol: da ce bien ca avem printre noi si corectori de text.. :lol: :lol: :lol:

ignite

Post by ignite » 27 Jan 2009, 22:58

concedierea abuziva...nu justifica si prin ea insusi aceste daune morale?

pe langa faptul ca esti prejudiciat material...prin lipsirea de salariu...nu este si o chstiune de natura psihica...atat timp cat iti pui problema existentei zilnice? Exista un stress din cauza concedierii care nu este facuta oricum, ci abuziv...tocmai asta este...zic eu. Mie mi se pare evident ca se vor acorda daune morale...cuantumul incuviintat va sta la aprecierea judecatorului...

ignite

Post by ignite » 27 Jan 2009, 23:11

si daca nu exista un temei pe lege speciala, pe dreptul comun dintr un oarecare domeniu...intotdeauna se poate aplica dreptul comun general civil dat de art. 998 C.civ.

ignite

Post by ignite » 27 Jan 2009, 23:16

si inca ceva...

am citit pe undeva... insa nu mai am la indemana cartea ...unul dintre autori era C. Furtuna...ca exista si opinia ca daunele morale nici macar nu ar trebui solicitate...judecatorul ar trebui sa le acorde din oficiu...insa critica este ca se contravine principilului disponibilitatii civile ...art. 129 al. ultim CPC.

Insa, datorita imprejurarii ca un astfel de prejudiciu (moral) nu poate fi evaluat direct in bani si ca legiuitorul nu a fixat niste limite sau criterii orientative, in practica judecatorul nu poate recurge la la probe, astfel incat va trebui sa acorde victimei o anumita suma globala, care sa compenseze prejudiciul moral suferit.

kinga

Post by kinga » 28 Jan 2009, 07:04

nu e chiar asa....
nu califici orice concediere ca fiind abuziva....
foarte multe decizii se anuleaza pentru nerespectarea conditiilor de forma.. ca doar pe taramul dreptului muncii cam totul se sanctioneaza cu nulitatea absoluta...

deci.. chiar daca angajatorul pe fond ar vea dreptate.. nu se ajunge la cercetarea fondului ...

in speta de fata putem vorbii de abuz.. pararea mea... dar oricum..
daunele morele trebuiesc justificate..

si vezi ca totusi in practica s-au conturat opinii cand se acorda daune morale.. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

am mai discutat despre asta aci pe for..
dar atunci inca nu era modificat codul muncii

si eu intr-un proces unde salariatu era mama am invocat exceptia de neconstitutionalitate a art. 269 .... :lol: :lol: :lol: :lol:
trageam procesu....si aveam offff ca nu se acorda daune morale..

dar ulterior s-a modificat codu in sensul acordarii daunelor morale..

Post Reply