Plangere la instanta

Discutii privind procedura penala
Post Reply
adnonses

Plangere la instanta

Post by adnonses » 09 Dec 2008, 11:28

Am depus o plangere la prim-procuror impotriva ordonantei de scoatere de sub urmarire in data de 2.12.2008,pot sa depun la instanta plangere incepand cu data de 24.......pana la expirarea celor 20 de zile?

ursu

Post by ursu » 09 Dec 2008, 16:32

Nu, deoarece plangerea in fata instantei de judecata este conditionata de respingerea in prealabil de catre conducatorul parchetului sau de catre procurorul ierarhic superior a plangerii facute cf. 275-278 cpp impotriva rezolutiei de nup, de sup, etc.
Rezolvarea prin respingere de catre conducatorul parchetului ori de catre procurorul ierarhic superior a plangerii initiale ce le-a fost adresata constituie o procedura prealabila care conditioneaza esential posibilitatea formularii plangerii la instanta de judecata.

giovanni

Post by giovanni » 10 Dec 2008, 00:19

Eu zic ca poate. Nimic nu il opreste sa o faca, iar instanta nu o poate considera ca fiind prematura, cu toate ca termenul de 20+20 este de recomandare, iar nu de decadere.
Eu zic ca asta trebuia sa ne intrebi cu precadere. Oricum si daca vei ramane pasiv pana la primirea raspunsului, chiar daca ar veni dupa 3 luni sa zicem, si vei depune plangerea in 20 de zile de la comunicare, va fi ok.
Eu in locul tau as depune-o dupa 24 decembrie, ca sa nu existe discutii legate de asa-zisa depasire a termenului, urmand sa o precizez eventual in fata instantei in functie de raspunsul pe care mi-l va da prim-procurorul, care oricum va trebui sa motiveze pana la primul termen de judecata, ca dosarul sa fie complet. Iar daca primul procuror ti-ar admite prin absurd plangerea, infirmand solutia colegului, vei renunta la ea in fata instantei, la primul termen. Vezi ca e si RIL pe renuntarea la plangerea contra solutiei.
Sper ca nu te-am ametit prea tare cu raspunsul asta incalcit.

ursu

Post by ursu » 10 Dec 2008, 08:46

Raspunsul meu viza mai mult obligativitatea indeplinirii procedurii prealabile, prin formularea plangerii mai intai la procurorul ierarhic superior si abia apoi in instanta.

Am avut doua situatii cu solutii diferite :
1. am depus plangerea la instanta inaintea expirarii celor 20 de zile, parchetul a invocat prematuritatea...instanta a admis-o(exceptia, bineinteles)!
2. am depus plangerea exact la expirarea celor 20 de zile, parchetul a invocat iar prematuritatea, instanta mi-a admis plangerea.

Plus ca, nu inteleg de ce te grabesti asa. Oricum nu mai iei termen anul asta!

adnonses

...

Post by adnonses » 14 Dec 2008, 19:39

Mersi........nu ma grabesc,si la noi practica este foarte ciudata...prmaturitate,tardivitate nici ei cred ca nu mai stiu cand este tardiva.

Post Reply