Chemare in garantie in cadrul contestatiei la poprire

Discutii privind procedura civila
Post Reply
teodor

Chemare in garantie in cadrul contestatiei la poprire

Post by teodor » 21 Oct 2008, 15:33

Propun urmatoarea speta, cu multumiri anticipate pentru raspunsuri.
Adjudecatarul unui imobil vandut la licitatie prin executare silita obtine ulterior adjudecarii si hotarare judecatoreasca prin care instanta dispune evacuarea debitorului din imobil si obligarea acestuia la plata de cheltuieli de judecata.
Contestatia la executare silita formulata de debitor este solutionata, prin admiterea acesteia, dupa ce a fost solutionata cererea avand ca obiect evacuarea.
Pentru recuperarea cheltuielilor de judecata din procesul privind evacuarea, adjudecatarul se adreseaza unui executor solicitand poprirea veniturilor debitorului.
Debitorul formuleaza contestatie la poprire si cerere de chemare in garantie a creditorului la cererea caruia a fost vandut prin executare silita nelegala imobilul, invocand hotararea pronuntata in dosarul privind contestatia initiala la executare silita, solutionata asa cum am precizat prin admiterea ei.
Instanta de fond respinge contestatia la poprire ca nefondata si respinge si cererea de chemare in garantie a creditorului ca inadmisibila.
Ce parere aveti despre modul cum a solutionat instanta de fond cererea de chemare in garantie a creditorului?

ursu

Re: Chemare in garantie in cadrul contestatiei la poprire

Post by ursu » 21 Oct 2008, 21:33

Teodor wrote:Contestatia la executare silita formulata de debitor este solutionata, prin admiterea acesteia, dupa ce a fost solutionata cererea avand ca obiect evacuarea.
Spune-mi te rog, ce a cerut debitorul instantei de executare, prin contestatia la executare formulata (si admisa de instanta)?
Ce a dispus exact instanta prin dispozitivul sentintei privind solutionarea contestatiei la executare formulata de catre debitor?

teodor

Post by teodor » 22 Oct 2008, 09:45

Debitorul a solicitat constatarea nulitatii titlului executoriu in baza caruia a fost intreprinsa executarea silita si anularea actelor de executare, printre care si actul de adjudecare.
Instanta a admis contestatia, a constatat nulitatea absoluta a titlului executoriu si a anulat actele de executare, inclusiv actul de adjudecare.

ursu

Post by ursu » 22 Oct 2008, 13:08

Parerea mea este ca instanta de executare a pronuntat o hotarare legala si temeinica, atat in privinta contestatiei la poprire cat si in privinta cererii de chemare in garantie a creditorului.
De ce spun asta: la momentul promovarii actiunii in evacuare, adjudecatarul avea un act perfect valabil - actul de adjudecare- in baza caruia a promovat actiunea in evacuare. Instanta a admis cererea de evacuare cu cheltuieli de judecata.
Abia ulterior acestei actiuni in evacuare, adjudecatarul a ramas fara actul de ajudecare deoarece instanta de executare a desfiintat pe contestatia promovata de catre debitor toate actele de executare, inclusiv titlul executoriu si actul de adjudecare.
Dar la momentul promovarii actiunii in evacuare, adjudecatarul a actionat in baza unui titlu perfect valabil, facand in acest sens cheltuieli cu timbrajul actiuni, cheltuieli cu reprezentarea in fata instantei, etc.

Ar fi fost mai bine ca in momentul in care a fost promovata actiunea in evacuare, debitorul sa incerce suspendarea acestei actiuni, folosind acea contestatie la executare promovata de catre el.

In privinta chemarii in garantie a creditorului: pentru a vedea daca cererea a fost admisibila, trebuie sa inteleg de ce instanta a anulat titlul executoriu ! Din vina cui s-a ajuns a se executa un titlu nevalabil ? A gresit creditorul prin formularea unei cereri de executare nelegala sau executorul judecatoresc, care era obligat sa verifice titlul executoriu si abia apoi sa inceapa executarea silita.
Daca actele de executare silita au fost anulate ca fiind intocmite cu nerespectarea dispozitiilor legale de catre executor, atunci, mai degraba ar trebui sa te indrepti cu o actiune in raspundere civila impotriva executorului judecatoresc.

teodor

Post by teodor » 23 Oct 2008, 09:04

Titlul executoriu este constituit dintr-un contract de credit si contract de ipoteca, titlu ce a fost anulat de instanta prin hotararea prin care a fost solutionata contestatia la executare, instanta retinand in expunerea de motive ca creditul acordat de banca in baza contractului de credit respectiv a fost garantat de alte persoane.
Acest titlu executoriu a fost pus in executare de catre executorul propriu al bancii, nu de executorul judecatoresc.
Cat priveste hotararea prin care instanta a dispus evacuarea debitorului si obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata, aceasta nu poate fi revizuita pe baza unei hotarari prin care instanta dispune intoarcerea executarii si repunerea partilor in situatia anterioara?

ursu

Post by ursu » 23 Oct 2008, 12:36

Da, poate.
Merge pe art.322 al.5 cpc...doar sa mai fii in termen.

teodor

Post by teodor » 26 Nov 2008, 13:38

Multumesc mult pentru raspunsuri!
Mai am totusi o intrebare,sigur merge o revizuire in temeiul art.322 al.5 cpc pe baza hotararii prin care instanta a admis cererea privind intoarcerea executarii, restabilirea situatiei anterioare si repunerea partilor in situatiatia anterioara sau revizuirea trebuia ceruta in baza hotararii prin care instanta a admis contestatia la executare si prin care a anulat si actul de adjudecare?
:cafea: :cafea: :cafea:

ursu

Post by ursu » 26 Nov 2008, 14:15

Eu cred ca pe tine te intereseaza acel act care i-a permis adjudecatarului sa promoveze actiunea in evacuare si anume actul de adjudecare,... act de adjudecare care a fost anulat de catre instanta de executare in cadrul contestatiei la executare pe care ai promovat-o!
Daca vei citi cu atentie si termenele de revizuire instituite de art.324 (1 cpc , vei obs. ca la pct.4 legiuitorul zice clar: "...din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea desfiintata...pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere."
Or, instanta a admis actiunea in evacuare in baza actului de adjudecare .

ursu

Post by ursu » 26 Nov 2008, 14:26

Desi...cred ca merge si in baza hotararii privind restabilirea si repunerea partilor in situatia anterioara.
De regula, prin promovarea contestatiei la executare se cere pa langa anularea actelor nelegal intocmite si intoarcerea executarii silite prin restabilirea situatiei anterioare.
Da, sunt convinsa ca merge revizuita hotararea din actiunea in evacuare si in baza ultimei hotarari pronuntata de catre instanta de executare!

teodor

Post by teodor » 26 Nov 2008, 14:29

:cafea: :floare: :cafea: :floare:

ursu

Post by ursu » 27 Nov 2008, 08:25

:)

Teodor, ti-am urmarit speta mai demult. Stiu cat te-ai straduit cu anularea actului de adjudecare.
Daca doresti, te rog sa postezi cum se termina toata problema ta.(inclusiv cu reviz.hot.de evacuare).
Succes!

Post Reply