Accident auto

Discutii privind Codul Rutier, contraventii si probleme conexe, Dreptul Transporturilor, etc
Post Reply
andrei80

Accident auto

Post by andrei80 » 14 Nov 2008, 13:36

In urma cu mai mult de o luna am avut un accident de care am fost responsabil. Am iesit cu masina de pe carosabil iar in urma accidentului au rezultat avarierea masinii si vatamarea corporala a pasagerului din dreapta. Pasagerul nu purta centura de siguranta si a avut o fisura usoara a unei vertebre, ceea ce a necesitat 4 zile de spitalizare si si 2 saptamani repaus la pat. Din cele 2 saptamani, victima a stat 8-9 zile in pat dupa care a inceput sa iasa din casa, sa se plimbe prin oras si cam dupa 12-13 zile a inceput sa si lucreze. In urma cu putin timp a facut niste analize amanuntite pe cheltuiala mea cu toate ca avea ca alternative CAS-ul si RCA-ul meu. In urma analizelor, medicul i-a spus ca trebuia sa beneficieze de aproximativ 60 de zile de ingrijiri medicale. In momentul de fata, pasagerul doreste sa ma dea in judecata pentru plata anazilezor si a unui eventual tratament (cu toate ca stie ca acestea sunt suportate de catre asiguratorul meu in cazul in care isi face un dosar de daune) si pentru daune morale. Mentionez ca persoana in cazua a fost prietena mea timp de 3 ani jumatate dar acum s-au rupt legaturile de prietenie.
Care este scenariul cem mai rau pentru mine in cazul acestui proces? Cat de mult conteaza ca nu purta centura de siguranta. Eu purtam si nu am avut decat o simpla lovitura care nu s-a mai cunoscut in 4-5 zile fara niciun fel de ingrijiri medicale.

MAXINE

Post by MAXINE » 17 Nov 2008, 18:06

In legatura cu centura, este obligatia pasagerului sa o poarte. Deci nu aveai vreo obligatie sa ii impui sa o poarte.
Daca medicul a prescris repaus si nu a fost respectat, poti incerca in proces sa dovedesti ca agravarea traumatismului este rezultatul faptei victimei, nu direct rezultatul accidentului.
Recomandarea mea este sa incerci o discutie cu victima si asiguratorul RCA, care de obicei duce la stabilirea prin acord a despagubirii RCA. Asiguratorii au mai multa experienta si vor avea tot interesul sa reduca cuantumul despagubirii, deci il vor trimite la cabinete agreate de ei, pe cheltuiala lor, pentru a determina cauzele vatamarii si cauzalitatea. Ai gresit de la bun inceput ca ai dat bani pt analize, trebuie sa fii ferm chiar daca e vorba despre prieteni. In principiu nu vad de ce asiguratorul nu ar despagubi, iar in caz ca "prietenul" e nemultumit, in instanta lasa-i tot pe ei sa se zbata, pentru ca, repet, au tot interesul.
Cat despre daune morale... practica nu prea ii da sanse amicului, la o vatamare asa usoara.

andrei80

Post by andrei80 » 17 Nov 2008, 22:27

Multumesc frumos pentru rapsuns, MAXINE. Am fost impreuna cu victima la asigurator in urma cu ceva timp. Ei au fost de acord sa plateasca cheltuielile medicale dar pentru asta erau necesare cateva acte care sa dovedeasca necesitatea analizelor si a tratamentului. Victima a ales varianta cea mai simpla: sa platesc eu analizele intr-o clinica particulara.
In situatia in care nu se vor schimba lucrurile si voi ajunge in instanta iar medicul legist va acorda mai mult de 10 zile de ingrijiri medicale, ce sanse am sa nu ma aleg cu un dosar penal?

MAXINE

Post by MAXINE » 22 Nov 2008, 01:20

Pentru mai mult de 10 zile, e nevoie de plangerea prealabila a victimei. Dar din ce stiu eu, practica este ca daca nu ai fost sub influenta bauturilor alcoolice si nu aveai probleme cu permisul sau orice alta problema pe OUG 195, de regula Parchetul da neincepere pe lipsa pericolului social. Oricum, "prietenul" daca e destept nu va merge in penal, pentru ca dureaza ceva la Parchet si orice avocat ii va spune ca solutia predilecta este cea de mai sus, iar banii tot nu ii vede. Daca e destept, te da in judecata in civil, alaturi de asigurator, deci nu se pune problema dosarului penal.

Din ce stiu eu, daca asiguratorul nu face figuri, ar putea plati fara proces si poate nu se mai pune problema plangerii prealabile. Oricum ar fi pacat, e o pierdere de timp si de omenie, pentru ca solutia nu poate fi alta si nu castiga nimic decat, poate, satisfactia bolnava ca ti se deschide dosar penal (ceea ce nu duce la consecinte imediate, acelea apar numai la inceperea urmaririi penale, dar, repet, nu cred ca va fi cazul, data fiind practica).

Ce sa zic, ideal e sa convingi asiguratorul sa plateasca amiabil, oricum e bun de plata pe RCA, iar in ceea ce priveste victima sa speram ca vrea doar banii, nu si satisfactii sadice :( .
Eu sper totusi ca exista o cale prin care sa nu ajungi sa treci prin emotiile unei anchete penale si ca va fi totul bine. Daca mai ai nelamuriri intreaba,poate nu m-am exprimat clar, sunt cam obosita.

Bafta! Poate ne spui si cum s-a terminat!

andrei80

Post by andrei80 » 26 Nov 2008, 12:32

multumesc frumos pentru raspuns si pentru sfaturi. Sa speram ca lucrurile se vor termina cu bine. Oricum, in momentul in care o sa am vesti o sa postez

Post Reply