instiintare urmarire penala

Discutii privind procedura penala
florian267

Post by florian267 » 10 Nov 2008, 09:48

Ca sa reiau discutia: urmarirea penala se desfasoara si in personam. Daca nu ar fi asa, nu am aveam invinuiti, ci numai inculpati... nu?

ignite

Post by ignite » 10 Nov 2008, 14:04

Da. Corect era sa spun ca up se poate si numai in rem si ca invinuitul nu este parte in procesul penal. Dar asta era alta balarie...dar ai dreptate.

ursu

Post by ursu » 12 Nov 2008, 08:49

IGNITE wrote:Da. Dar asta era alta balarie....
da, dar "balariile" fac...diferenta !

offtopic:
@ IGNITE: incearca, daca tot mi te adresezi fara sa-ti dau voie, sa-mi spui simplu :URSU. crede-ma, nu te doare!
si nu, nu m-am suparat deloc! trebuia?

Bahar

Post by Bahar » 12 Nov 2008, 11:32

observer wrote:Art. 228. - (1) Organul de urmărire penală sesizat în vreunul din modurile prevăzute în art. 221 dispune prin rezoluţie începerea urmăririi penale, când din cuprinsul actului de sesizare sau al actelor premergătoare efectuate nu rezultă vreunul din cazurile de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzute în art. 10, cu excepţia celui de la lit. b1).
(11) Rezoluţia de începere a urmăririi penale va cuprinde data şi ora la care s-a dispus începerea urmăririi penale şi va fi înregistrată într-un registru special.
(2) În cazul arătat în art. 10 lit. b1), organul de urmărire penală înaintează dosarul procurorului cu propunerea de a dispune scoaterea de sub urmărire penală.
(3) Abrogat.
(31) Rezoluţia de începere a urmăririi penale, emisă de organul de cercetare penală, se supune confirmării motivate a procurorului care exercită supravegherea activităţii de cercetare penală, în termen de cel mult 48 de ore de la data începerii urmăririi penale, organele de cercetare penală fiind obligate să prezinte totodată şi dosarul cauzei.

(6) În cazul în care procurorul este de acord cu propunerea, o confirmă prin rezoluţie motivată. Copie de pe rezoluţie se comunică persoanei care a făcut sesizarea, precum şi, după caz, persoanei faţă de care s-au efectuat acte premergătoare.
Fac abstractie de discutiile contradictorii si pentru a nu face un alt post cu acelasi subiect, extind intrebarea.

Intr-un dosar, in urma plingerii penale a partii civile s-a inceput urmarirea penala impotriva invinuitului in baza art. 215 alin.1,2,3, si art. 291 la data de 15 Ianuarie 2008.
Invinuitul este disparut, rezolutia de incepere a urmaririi penale nu i s-a comunicat cu siguranta, pentru ca adresa din buletin se refera la un domiciliu unde nu mai locuieste de 4 ani.
Se pune in miscare actiunea penala?
Fara audierea invinuitului se poate considera ca au fost probe pentru punerea in miscare a actiunii penale?
Cit dureaza urmarirea penala?
Care este termenul in care ar fi trebuit sa se puna in miscare actiunea penala. Pentru ca 11 luni mai tirziu, nu exista nici o dovada in acest sens.

Baltazar

Post by Baltazar » 12 Nov 2008, 19:40

Nu exista (inca :)) astfel de termene.

Exista si varianta ca invinuitul sa fie trimis in judecata in lipsa, caz in care actiunea penala va fi pusa in miscare prin rechizitoriu, daca nu mai devreme, chiar daca invinuitul nu este de gasit :P

Bahar

Post by Bahar » 12 Nov 2008, 22:02

@Baltazar
Multumesc. Bine, nu-mi convine chestia cu inexistenta termenelor, dar...
Si nu pt. ca as fi prea grea de cap, ci in necunostiinta de cauza, insist:

Organele de cercetare penala au decis inceperea urmaririi penale, o inainteaza procurorului in 48 de ore, depun intregul dosar procurorului.

Din practica, care ar fi un termen sa spunem...nacceptabiln in care procurorul poate considera motivata inceperea urmaririi penale?
Mai precis, la cit timp dupa primirea dosarului raspunde procurorul organelor de cercetare prin rezolutie?
O luna, 3, 5...?

ursu

Post by ursu » 12 Nov 2008, 22:28

De ex, am avut un dosar cu mai multi faptuitori - ulterior invinuiti...ulterior inculpati...- (experti, executor - cand competenta pt executori o avea Parchetul dpl Jud.) interese destul de mari, urgente nu mai spun (era vb despre o executare silita, p-v de licitatie, ..greu tare!).
Ce crezi ca am facut: cu partea vatamata de mana, am fost la organ (la pol.) am stat langa agentul sef adjunct care a facut propunerea de incepere a up, a scris-o frumos, a semnat-o comandatul de la sectia respectiva, apoi l-am luat cu masina pe agentul respectiv, am ajuns f repede la Parchet si tot atunci procurorul de caz a si redactat si semnat Ordonanta de incepere a up (confirmata de Prim, ofcourse).
Am luat repede o copie dupa Ordonanta si cu ea in dinti ne-am dus peste executor care, cand a vazut-o s-a albit la fata...a intocmit pe loc un p-v impediment prin care s-a oprit efectiv din a mai face vreun act de executare silita.

Aaaa, si mai era si o zi minuntata dar...scurta (cand ai multa treaba!): vineri!
Am cam...alergat dar....cu folos!

Bahar

Post by Bahar » 13 Nov 2008, 00:06

@ Ursu

Multumesc pentru promptitudine.
Da...superba solutia ta si cred ca a fost o zi minunata. Scurta-lunga este irelevant. Ai un punct de referinta.
Si sa nu crezi ca nu as urma nmodelul taun, doar ca eu nu sint parte in dosarul penal.
Cu cele 2 parti din dosarul penal sint reclamanta intr-un dosar civil, in care eu sint reclamanta, am cistigat fondul si nne plimbamn in apel din Mai.
Ma intereseaza sa stiu ce se intimpla in dosarul penal, pt. ca partea civila din dosarul penal cere suspendarea dosarului civil pe 244.
Nefiind parte in dosarul penal nu pot urma modelul tau, nu?
In ce calitate ma prezint la organele de cercetare sa-mi comunice stadiul lucrarilor dosarului penal? Sa ma constitui parte civila nici vorba.
Si-atunci ce fac?
Am alta solutie decit sa astept sa vina la instanta civila adresa solicitata de instanta privind stadiul dosarului penal?

ursu

Post by ursu » 13 Nov 2008, 08:43

"Minunata" era de fapt cu ...ghilimelele de rigoare, dar...viteza...
Si nu era un "model" ci doar un exemplu despre cat am alergat intro ora sa pot obtine o Ordonanta sa opresc ceva...ireparabil: o vanzare la licitatie!
In fine...
Pai ce era mai imp nu ai spus, faptul ca nu esti parte in acest dosar penal!
Nu, tu nu poti obtine nicio informatie privind stadiul cercetarilor in acest dosar... doar daca cere instanta.

Post Reply