drepturi design ambalaj .. factura neachitata.. help!

Discutii privind alte teme decat cele pentru care exista un forum
Post Reply
aquariusrpro

drepturi design ambalaj .. factura neachitata.. help!

Post by aquariusrpro » 04 Mar 2006, 17:54

Avem la firma un mic caz cu un client mare si tare pe piata, client care defileaza pe rafturi cu design de ambalaj creat de noi dar nu a platit factura.

Probleme:
1. nu exista contract din varii motive care tin de actuala directoare comerciala de la "client"
2. factura a fost trimisa in iunie 2005 cu confirmare de primire dar nu a fost contestata, avem confirmarea de primire.
3. avem inregistrarile electronice ca ceea ce am facut noi este ceea ce este si pe raft
4. avem niste procese verbale de predare primire a CD-urilor cu design-urile respective , unele semnate de reprezentant al clientului, altele direct de reprezentantul tipografiei care a tiparit ambalajele.
5. avem cd-uri cu design-urile ( inclusiv variantele intermediare ), salvate mail-urile etc.

Ce putem face ? Avocatul cu care am discutat ne abureste de 6 luni, nu s-a facut nici o hartie, nimic, nimic. Suma e mica dar nici nu-mi place sa vad pe raft ceva neplatit. Firma Client are un istoric de prost platnic si cred ca daca dau sfoara in zona noastra de activitate mai gasesc cel putin 2-3 care au patit-o.

Nu atat banii ne intereseaza ( factura din iunie este de 30 si un pic de milioane ROL ), ci sa pot opri o firma care isi bate joc de furnizori pentru ca are "spate" ; daca le-am putea cere mai multi bani ar fi super ... si next day ii donam pe toti dar Clientul sa se invete minte si sa nu mai faca asa ceva nimanui, niciodata! Firma client in cauza este Mandy, patroni arabi, aceeasi care au si Trimf Construct, Spring Time, lantul Majestic si multe altele!

Daca nu am postat bine mesajul, rog adminul sa mute mesajul unde trebuie .. dar sa ne anunte unde sa cautam!

Multumim anticipat pentru idei / sfaturi!

florian267

Post by florian267 » 04 Mar 2006, 20:14

Schimba avocatul.

luc4s

Post by luc4s » 04 Mar 2006, 20:15

aquariusrpro, daca aveti inregistrat designul la OSIM, puteti face plangere la Politie pentru savarsirea infractiunilor de "concurenta neloiala" si "punerea in circulatie, fara drept, de produse purtind marci identice sau similare cu cele inregistrate", prev de art 5 din Lg 11/91 si art 83 lit b din Lg 84/98.
asata in conditiile in care modelul de ambalaj e inregistrat iar contractul dintre voi si firma client a expirat.
Sper sa nu fi inteles eu gresit ce ai vrut sa spui. :)

aquariusrpro

Post by aquariusrpro » 06 Mar 2006, 10:51

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Schimbarea avocatului este sigur necesara :mad: dar greu de facut , greu de gasit un nou avocat si greu de controlat daca doar povesteste cate in luna si stele sau si face treaba.

Design-urile nu sunt inregistrate la OSIM si nici nu se poate lucra cu inregistrari la OSIM. In mod normal o firma ca noi realizeaza design-ul si clientul plateste, ulterior isi inregistreaza el design-ul ... daca vrea. Sau inregistreaza anumite elemente. Hmm... nu prea stiu cum sa explic modul in care se lucreaza. In mod normal greseala noastra a fost ca am dat fisierele finale inainte de plata si de semnarea contractului. Ceea ce vedeti ca design Coca Cola, Pepsi sau Elmiplant ( :lol: ) etc etc etc sunt facute de companii specializate dar inregsitrate de clienti nu de companiile care le-au facut.

luc4s

Post by luc4s » 08 Mar 2006, 22:02

Pe viitor inregistrati-le pe numele vostru si apoi le vindeti drepturile de autor. :)

cyclop

Post by cyclop » 09 Mar 2006, 09:38

Inteleg ca factura e trimisa si acceptata. Creanta e certa, lichida si exigibila. Care e problema?
Somatie de plata.

fanna

Post by fanna » 10 Mar 2006, 12:47

Pe viitor inregistrati-le pe numele vostru si apoi le vindeti drepturile de autor. icon_smile.gif
Luc4s astfel de inregistrari dureaza pina la 1 an.Si ele nu pot fi facute decat de catre consilieri in dreptur de autor, atestati de OSIM.
Deci, pentru o firma de design care creeaza pe baza de brief ( comanda a cleintului) ar fi o mareeeee pierdere de timp sa astepte un an sa dea acea comanda executata, ca astfel sa isi inregistreze dreptul de autor si apoi sa il cedeze.Si unde mai pun si problemele costurilor de inregistrare, care in speta de fata ar depasi cu mult factura de achitat ( 30 milioane-n.n.)
aquariusrpro: pe viitor contract in care sa prevezi ca cedati drepturile de autor !!!!!
Si in speta eu propun asa cum a facut si Cyclop, somatie de plata , chiar daca nu ai contract.Ajunge ca ai facutra, acceptata.

indian

Post by indian » 19 Mar 2006, 22:31

Este procedura incorecta, dar uzitata, ca abia dupa ce beneficiarul vede desenul si ii place, atunci sa se semneze contractul.
Nicidecum nu poti inregistra desenul inainte de a-l vinde... nu !
Incearca pe somatia de plata in care expui situatia reala, depui discheta cu desenele respective, aduci toate dovezile.
Eu as incerca si o actiune pe dr de autor in care le-as pretinde daune consistente (nu se timbreaza la valoare, asa ca nu ai ce pierde)

cyclop

Post by cyclop » 20 Mar 2006, 09:00

indian wrote:
Incearca pe somatia de plata in care expui situatia reala, depui discheta cu desenele respective, aduci toate dovezile.
Eu as incerca si o actiune pe dr de autor in care le-as pretinde daune consistente (nu se timbreaza la valoare, asa ca nu ai ce pierde)
N-ai cum sa folosesti, ca proba, discheta sau desenele in procedura somatiei de plata. Dealtfel, nici nu e necesar, atata timp cat ai factura acceptata.

florian267

Post by florian267 » 20 Mar 2006, 12:15

Factura nu e acceptata, ci doar "necontestata"....

cyclop

Post by cyclop » 20 Mar 2006, 12:27

florian267 wrote:Factura nu e acceptata, ci doar "necontestata"....
De vreme ce s-a primit factura, fara a fi contestata, deci fara a fi returnata, se considera acceptata.
In momentul in care primesti o factura, ai doua posibilitati: fie o refuzi, o trimiti inapoi, fie pastrezi, si implicit o accepti, avand totodata obligatia de a o introduce in evidentele contabile... si esti bun de plata.

Se considera ca termen limita de returnare a unei facturi neacceptate data la care factura respectiva trebuia introdusa in evidentele contabile (inchiderea de luna - 25 ale lunii urmatoare lunii in care a fost emisa factura).

Nu stiu daca m-am exprimat prea bine, ca nu sunt contabil :lol: .

LUY84

problema de livrare

Post by LUY84 » 06 Nov 2008, 21:00

Imi cer scuze in primul rand daca cumva am gresit topicul. Am o problema, am dat un avans pentru achizitia de fier beton fasonat cu chitanta, asta se intampla intr-o vineri, luni am dat si restul de bani urmand ca marti dimineata sa am fierul necesar pentru a ma apuca de casuta mea, prostia mea fost ca am semnat o noua chitanta si factura pe intreaga suma, da stiu prostie, dar il cunosc bine pe inginerul firmei care mi-a spus ca patronul firmei ca-i om serios. Au trecut 2 saptamani de la avans si omul "serios" ma tot amana pe azi pe maine ca-mi da fierul. Intre timp am reusit sa anulez factura care am inteles ca poate fi folosita drept dovada ca as fi primit marfa. Intrebarea este urmatoarea ce pot face sa grabesc lucrurile ca din cate vad eu omul "serios" nu prea are de gand sa imi dea fierul. am depus si o plangere zilele astea la parchet dar perca nu as vrea sa ajung in instanta. Sunt presat si de timp pentru a am alte contracte pe care trebuie sa le respect. Ms

ursu

Post by ursu » 07 Nov 2008, 09:01

Actiune civila: rezolutiunea contractului cu repunrerea partilor in situatia anterioara....penal nu prea este!

Post Reply