neachitare obligatii de catre angajator
neachitare obligatii de catre angajator
Buna, am lucrat la o societate comerciala timp de un an de zile si incepand cu luna mai, anul curent, nu mi-au fost platite in totalitate orele suplimentare pe care le-am efectuat. In afara de aceasta problema, cand m-am dus sa-mi depun cererea de demisie, m-am trezit ca patronul a emis deja o decizie de incetare a contractului de munca, cu acordul partilor(art. 55b C. Muncii), fara sa ma anunte, astfel ca nu am semnat nici un fel de cerere catre societate.
As dori sa-l actionez in justitie ca sa-mi recuperez sumele de bani pe care m-i le datoreaza si as vrea sa stiu cum sa procedez si unde sa ma adresez/
Mai doresc sa adaug faptul ca patronul societatii nu mi-a platit orele suplimentare falsificand fisele de pontaj.
Ma puteti ajuta/
As dori sa-l actionez in justitie ca sa-mi recuperez sumele de bani pe care m-i le datoreaza si as vrea sa stiu cum sa procedez si unde sa ma adresez/
Mai doresc sa adaug faptul ca patronul societatii nu mi-a platit orele suplimentare falsificand fisele de pontaj.
Ma puteti ajuta/
Re: neachitare obligatii de catre angajator
cel mai bine este sa iei legatura cu un avocatsergiu84 wrote:As dori sa-l actionez in justitie ca sa-mi recuperez sumele de bani pe care m-i le datoreaza si as vrea sa stiu cum sa procedez si unde sa ma adresez/
................ patronul societatii nu mi-a platit orele suplimentare falsificand fisele de pontaj.
nu cred ca patronul a falsificat fisele de pontaj, ci cel in subordinea caruia ai fost pe timpul cat ai lucrat, cel care a intocmit acele fise (seful de echipa, maistrul...)
atunci este posibil ca cineva de la contabilitate, cel mai probabil cel care se ocupa cu salarizarea, sa fi schimbat pontajul .. la cererea cuiva care te-a vrut dat afara din SC. Daca introduci actiune, sa ceri instantei si o expertiza contabila, sa se stabileasca clar cate ore tb sa-ti plateasca fostul angajator. 
p.s. seful de echipa are intotdeauna xerocopii dupa pontaje. poti face dovada cu ele in instanta.

p.s. seful de echipa are intotdeauna xerocopii dupa pontaje. poti face dovada cu ele in instanta.
formuleaza o plangere la Inspectoratul teritorial de munca din circumscriptia domiciliul tau si solicita un control care sa verifice aspectele invocate de tine. sunt obligati sa iti comunice un raspuns la finalizarea acelui control, iar cu aceasta ocazie iti produci si probe; in cazul in care ici asa nu-ti sunt achitate drepturile salariale, poti formula cerere de chemare in judecata la Tribunalul din judetul tau in care sa soliciti contravalarea relor suplimentare, indici un cuantum al acestora in functie de orele lucrate suplimentar si raportat la salariul avut; depui in aparare comunicarea ITM despre constatarile controlului, copie contract de munca, fisa post (daca o ai), copie carnet de munca, soliciti prin actiune sa fie obligata parata (angajatorul tau) sa depuna copii ale pontajelor pe lunile vizate in original si in copie precum si copii ale statelor de plata; daca poti, solicita prin actiune si proba cu martori (colegi sau fosti colegi de serviciu care sa cunoasca aspectele sustinute de tine); daca ai copii ale adreselor prin care ai solicitat contravaloarea orelor suplimentare (in cazul in care ai formulat asemenea cereri) depune-le si pe acelea;
in litigiile de munca sarcina probei cade in sarcina societatii angajatoare, iar cererile de chemare in judecata sunt scutite de taxa de timbru; in cazul in care actiune va fi admisa de tribunal, hotararea este definitiva si poate fi executata (silit); succes
in litigiile de munca sarcina probei cade in sarcina societatii angajatoare, iar cererile de chemare in judecata sunt scutite de taxa de timbru; in cazul in care actiune va fi admisa de tribunal, hotararea este definitiva si poate fi executata (silit); succes
n-am vazut partea cu anularea deciziei de incetare prin acordul partilor - ai 30 de zile termen sa faci contestatia, ce se calculeaza de la comunicare; in cadrul aceleiasi contestatii poti avea capat de cerere separat si cu drepturile salariale; ideea e ca daca contesti decizia de incetare trebuie sa ceri si reintegrarea, deci si toate drepturile salariale cuvenite de la data incetarii CIM si pana la reintegrarea efetiva = cum ziceam, orele suplimentare