Buna,
Speta este urmatoarea.
Contestatie la executare. Se cere judecata in lipsa.
Intimata invoca exceptia tardivitatii.
Se raspunde in scris la exceptia tardivitatii.
Pe citatia la urmatorul termen se precizeaza: " A se prezenta personal pentru a raspunde la exceptia tardivitatii".
Intrebarile mele sunt urmatoarele: De ce este chemata partea sa raspunda personal, daca s-a raspuns deja in scris la aceasta exceptie?
Poate partea sa raspunda in scris si sa nu se prezinte personal?
Poate fi asimilata aceasta convocare cu chemarea la interogatoriu?
intrebare
1. Probabil ca este un jude tanar care nu vrea sa greseasca! :)
Practic, principiul contradictorialitatii a fost respectat prin acel raspuns in scris asupra exceptiei ridicate de intimata, cu atat mai mult cu cat s-a cerut judecarea cauzei in lipsa.
2. Da, partea poate raspunde in scris atat timp cat s-a cerut judecarea in lipsa, deci nu este nevoie sa se prezinte personal pentru a raspunde la o exceptie.
3. Nu, nu se poate confunda interogatoriul cu discutia in contradictoriu pe o exceptie.
Practic, principiul contradictorialitatii a fost respectat prin acel raspuns in scris asupra exceptiei ridicate de intimata, cu atat mai mult cu cat s-a cerut judecarea cauzei in lipsa.
2. Da, partea poate raspunde in scris atat timp cat s-a cerut judecarea in lipsa, deci nu este nevoie sa se prezinte personal pentru a raspunde la o exceptie.
3. Nu, nu se poate confunda interogatoriul cu discutia in contradictoriu pe o exceptie.
ARt. 129 (4) Codul de procedura civila prevede ca : "cu privire la situatia de fapt si motivarea in drept pe care partile le invoca in sustinerea pretentiilor si apararilor lor, judecatorul este in drept sa le ceara acestora sa prezinte explicatii, ORAL sau in scris, precum si sa puna in dezbaterea lor orice imprejurari de fapt ori de drept, chiar daca nu sunt mentionate in crere sau in intampinare".
Adica in virtutea rolului activ al instantei de judecata, aceasta poate chema o parte sau alta in instanta, adica partea poate fi citata cu aceasta mentiune in instanta: personal pentru a sustine exceptia X.
Si asta, chiar daca a fost ceruta judecata in lipsa. judecata in lipsa se solicita prin cererea de chemare in judecata, de regula, iar art. 112 este inaintea lui 129 din cod, asta pe de o parte, iar pe de alta parte, fiind vorba despre rolul activ al instantei de judecata...
Ceea ce nu a facut instanta sau mai bine zis grefierul este aceea ca nu a mentionat temeiul de drept pe citatie si sanctiunea. Dar asta o poate face grefierul daca si numai daca instanta ii dispune.
Eu nu am facut decat sa ofer temeiul de drept pentru masura dispusa de catre instanta de judecata.
Si asta, chiar daca a fost ceruta judecata in lipsa. judecata in lipsa se solicita prin cererea de chemare in judecata, de regula, iar art. 112 este inaintea lui 129 din cod, asta pe de o parte, iar pe de alta parte, fiind vorba despre rolul activ al instantei de judecata...
Ceea ce nu a facut instanta sau mai bine zis grefierul este aceea ca nu a mentionat temeiul de drept pe citatie si sanctiunea. Dar asta o poate face grefierul daca si numai daca instanta ii dispune.
Eu nu am facut decat sa ofer temeiul de drept pentru masura dispusa de catre instanta de judecata.