lipsa calitatii procesuale pasive

Discutii privind procedura civila
Post Reply
luminel

lipsa calitatii procesuale pasive

Post by luminel » 05 Oct 2008, 21:59

Buna seara tuturor!
O speta: Un angajat, X, produce un accident de circulatie cu masina patonului,Y, in timpul orelor de program. Partea vatamata, Z, sufera pagube la masina sa si leziuni minore.
In timpul cercetarilor se constata ca patronul, Y, a pus in circulatie acea masina neinmatriculata ( i-a atasat numerele de la alta masina).
Partea vatamata, Z, se adreseaza cu cerere Fondului de Protectie a Victimelor Strazii si este despagubit.
In urma cercetarii penale se scoate de sub urmarire penala angajatul X pentru infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat si cu numar fals de inmatriculare, si patronul Y este scos de sub urmarire penala, insa i se aplica o amenda administrativa si se decide disjungerea cauzei pentru fapta de fals material in inscrisuri oficiale ( in ce priveste certificatul de inmatriculare).
Ulterior, FPVS se indreapta cu actiune in regres impotriva angajatului X, pentru a recupera contravaloarea daunelor achitate partii vatamate Z.
Intrucat in cursul cercetarii penale s-a stabilit ca vinovat este patronul Y pentru ca i-a oferit angajatului o masina neinmatriculata si implicit care nu avea RCA, care va fi atitudinea procesuala a lui X:
-va invoca lipsa calitatii procesual pasive?
-va formula cerere de chemare in garantie a patronului?
Va multumesc

florian267

Post by florian267 » 06 Oct 2008, 10:06

Ce o sa faca X nimeni nu stie, insa mi se pare mai corecta a doua varianta.

paisie

Post by paisie » 06 Oct 2008, 16:41

e simplu x va invoca eroarea de fapt si va scapa, iar tu vei lua de la x un onorariu foarte bun :D

gavril

Post by gavril » 06 Oct 2008, 17:19

exceptia lipsei calitatii procesuale pasive i-o va respinge instanta cu urlaturi!
mai mult, daca e in toane bune instanta respinge pe loc, in aceeasi sedinta.

nici a 2-a optiune nu merge. garantie ? pe ce temei?

concluzie: respinge ambele cereri.

luminel

Post by luminel » 07 Oct 2008, 01:36

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
In concluzie: am sa invoc exceptia si am sa vad ce iese.
Am sa va comunic solutia.

gavril

Post by gavril » 07 Oct 2008, 08:02

in procesul tau nu are relevanta de unde provine masina, daca era furata sau nu, daca era inmatriculata sau nu, daca era in stare buna sau nu.
- fapta ilicita este incalcarea unei reguli de circulatii.
- vinovatia exista.
- prejudiciu exista.
- cauzalitate exista.

observer

Post by observer » 07 Oct 2008, 15:05

Mai repede ar chema in garantie societatea patronului. Raspunderea comitentului pentru fapta prepusului.

Gavril, unde ai intalnit o instanta care iti respinge exceptiile cu urlaturi?

gavril

Post by gavril » 07 Oct 2008, 16:08

e o expresie pt. a intari afirmatia. :)

NesCafe

Post by NesCafe » 15 Oct 2008, 19:31

observer wrote:Gavril, unde ai intalnit o instanta care iti respinge exceptiile cu urlaturi?
sa-ti raspund eu in locul lui Gavril ?
la judecatoria sect. 1 :grin: unde doamna judecator, pe langa faptul ca a facut militarie "nu vorbiti, nu miscati, nu respirati .." s-a grabit azi sa judece aprox. 70-80 de dosare..iar in 2 ore le-a terminat pe toate. la ora 8:30 a inceput sedinta iar la 10 juma eram deja la o cafea :mrgreen:

probabil pierdea avionul de s-a grabit asa :cafea:

aaaaaa.....si sa ma scuzati ca-s offtopic

misa

Post by misa » 16 Oct 2008, 11:08

Se numeşte eficienţă :grin: nu militărie... şi priveşte partea bună a lucrului. O a doua cafea e întotdeauna binevenită. Intuiesc ca prima cafea era deja băută...:-P

elle_cv

Post by elle_cv » 16 Oct 2008, 13:33

poate se grabea ca nu a apucat sa bea cafea...intra in sevraj :grin:

misa

Post by misa » 16 Oct 2008, 14:06

Neeehh....a fost doar operativa :grin:

Post Reply