vreau sa divortez

Familiei
Post Reply
carmen

vreau sa divortez

Post by carmen » 09 Oct 2008, 00:33

Buna ziua! M-am casatorit cu cetatean neamt din 2003, in 2004 ne-am despartit in fapt. Eu m-am intors in Romania si nu am mai tinut legatura cu el. Acum vreau sa ma recasatoresc dar mai intai trebuie sa divortez de neamt. Ce trebuie sa fac mai exact? Mentionez faptul ca nu am inregistrat casatoria in Romania. Va rog mult ajutati-ma, astept un bb si nu vreau sa am probleme la declararea lui. Mii de multumiri anticipat.

johei

Post by johei » 09 Oct 2008, 09:43

Se poate cere divortul in Germania sau chiar in Romania...
In rest... cred ca n-o sa fie nici un fel de probleme.. poate doar durata.

In privinta copilului...
Conform dreptului romanesc, sotul va fi tatal copilului chiar daca acesta a fost nascut dupa incetarea casatoriei, daca a fost conceput in timpul casatoriei... Asta ar putea aduce anumite probleme... prima data trebuie inlaturata paternitatea sotului si ulterior se poate face o recunoastere de paternitate

Strict teoretic divortul in Romania ar fi mai rapid si probabil mai ieftin, daca sotul este de acord... Totusi, tinand cont ca sotul lcouieste in strainatate... procesul o sa se lungeasca...

Un divort in Germania ar avea alte avantaje ... Astfel, copilul nascut dupa depunerea cererii de divort nu mai este copilul sotului mamei, daca un alt barbat a recunoscut copilul... Asta inseamna ca daca depuneti cererea de divort inainte de nastere, iar tatal copilului il recunoaste n-o sa mai existe probleme cu paternitatea...
Insa procesul probabil ca va dura mai mult si va fi si mai scump...

Eu personal spun, chiar daca divortul se cere in Romania tot legea germana ar trebui sa se aplice... Totusi este posibil ca judecatorul sa va divorteze dupa legea romana fara sa-si bata prea mult capul... desii mai avantajos ar fi un divort dupa legea germana...

geop

Post by geop » 13 Oct 2008, 13:25

Daca nu faci transcrierea nu ai cum sa divortezi in Romania unde, practic, casatoria ta nu exista.
Cred ca mai rapid divortezi in Germania. Procedura de transcriere, apoi divortul de un cetatean strain dureaza destul de mult.

johei

Post by johei » 14 Oct 2008, 12:19

Transcrierea casatoriei in Romania nu mai are absolut nimic de-a face cu instanta competenta!

Competenta instantei este reglementata exclusiv de Regulamentul 2201/2003, iar in cazul de fata instantele romanesti ar fi competente potrivit art 3 alin 1 lit a, al cincilea punct (instantele de la locul in care reclamantul are domiciliul de cel putin 1 an!). Instantele germane ar fi competente potrivit primelor patru puncte ale art 3, alin 1 lit a.

De cand Romania a devenit membra EU se aplica regulamentul 2201, iar competenta este, asa cum am spus mai sus, exclusiva (Art 7 din Regulament) asta inseamna ca instantele romanesti pot fi comptetente doar potrivit regulamentului, si nu potrivit art 148 etc din legea 105!

Dreptul material aplicabil este reglementat de dreptul international privat al instantei competente, respectiv Legea 105 daca cererea de divort este introdusa in Romania. Potrivit art 20 din lege, legea aplicabila (legea materiala aplicabila, si nu cea formala, procesuala) este legea de la ultimul domicliu comun al sotilor... adica cea germana pare-se!

Deci... alegerea va apartine... inca!

PS. Faptul ca o casatorie nu este inregistrata in Romania nu inseamna deloc ca aceasta casatorie nu exista, ci doar ca certificatul de casatorie nu are forta probanta in Romania (atentie la bigamie! 8) )! Discutabil... :-P
Conf. art 162 din legea 105 actele oficiale intocmite de o autoritate straina (de ex. certificatul de casatorie) pot fi folosite daca au supralegalizarea necesara (apostila)

Pe de o parte nu au forta probanta in Romania conform art 43 alin 3 din legea 119/1996, insa pot fi folosite in fata instantelor romanesti conform art 162 din legea 105! :grin:

Cine castiga aici?
Legea 105?
Sau legea 119 deroga de la legea 105?

Post Reply