Cum scap de o clauza de fidelitate de 10 ani?

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
Deea_Is

Cum scap de o clauza de fidelitate de 10 ani?

Post by Deea_Is » 24 Sep 2008, 12:46

Va rog din suflet sa ma ajutati cu citeva sfaturi, intrucit sint disperata. In urma cu 3 ani am cistigat prin concurs o functie intr-o institutie publica.
In primul an am fost scolarizata, pe cheltuiala angajatorului, intr-o institutie de invatamint, cursul cuprinzind 3 luni studiu, 6 luni practica si inca 3 luni studiu. Inainte de inceperea cursurilor, eu si colegii mei am fost siliti sa semnam un angajament prin care ne obligam sa nu parasim instituia timp de 10 ani. Fisa postului, prin care ni se aduceau la cunostinta conditiile de munca si programul, am primit-o pentru a o semna abia in prima luna de practica (si ne-am pus cu totii miinile in cap cind am vazut unde am ajuns). Pina in acel moment nu am avut habar despre ce aveam efectiv de facut in postul respectiv.
Recent am aflat despre prevederea din Codul Muncii care permite angajatorului sa tina angajatul "legat" maxim 3 ani.

Din discutiile avute cu colegii am inteles ca termenul de 10 ani din angajamentul nostru a fost stabilit intrucit exista un ordin de ministru care prevede ca cei care au fost angajati si scolarizati ca noi sa fie obligati sa nu poata parasi instituia pe o perioada cuprinsa intre 3 si 10 ani. Si, pe plan local, s-a stabilit ca angajamentele noastre sa fie pe termenul maxim de 10 ani.

Intrucit conditiile de munca sint aproape inumane, nu ni se asigura echipament corespunzator, nu beneficiem de conditii minime de igiena vreau sa imi gasesc un alt loc de munca.

Prin intermediul unei cunostinte am apelat la un avocat care mi-a spus ca pot obtine anularea angajamentului, insa doar in urma unei actiuni in contecios administrativ, actiune despre care mi-a spus ca este deosebit de greoaie si de lunga durata si al carei rezultat in favoarea mea nu este garantat (?!!?!?!? pai cum sa nu fie garantat daca angajatorul a depasit limitele permise de Codul Muncii??!?!). Acelasi avocat mi-a mai spus ca ar fi mai bine sa-mi dau demisia si, dupa ce ministerul imi va comunica suma pe care trebuie sa o restitui, sa incerc o reesalonare de plata cu Ministerul Finantelor. Problema este ca am citiva colegi care si-au dat demisia si le-a fost stabilita suma de plata la valoarea de 140 de milioane de lei vechi, fara a li se lua in calcul perioada lucrata, in care se presupune ca s-au amortizat o parte din investitiile facute in angajat.

Va rog din suflet sa ma lamuriti ce este de facut pentru ca situatia mi se pare mai mult decit aberanta si nici nu e normal ca, dupa ce mi-am distrus sanatatea in cei 2 ani de munca efectiva, sa fiu (TOT EU) cea care sa plateasca. Va multumesc.

nicusor2006

Post by nicusor2006 » 02 Oct 2008, 14:06

intai trebuie sa-ti prezinti demisia.

Deea_Is

Post by Deea_Is » 02 Oct 2008, 16:10

:-( Asta stiu si eu. Problema este ca ma intereseaza ce fac dupa aia. Unii colegi de ai mei s-au trezit ca li s-a cerut inapoi suma de 140 de milioane de lei, dupa ce au plecat prin demisie. Ori trebuie sa existe o solutie pentru a nu fi nevoita sa dau inapoi acesti bani. Recent am aflat de o hotarire de guvern din septembrie 2008, care specifica faptul ca functionarilor publici formati pe cheltuiala statului li se poate impune sa ramina in sistem intre 2 si 5 ani. Insa in nici un caz 10 ani. Sper ca sindicatul sa vrea si sa reusesca diminuarea acestui termen. Astfel se reduce si suma de plata in caz de demisie. Insa nu stiu daca se aplica si retroactiv aceasta hotarire de guvern. Normal ar fi sa beneficiem de ea si noi cei care ne aflam in situatia angajamentelor pe 10 ani.

Si mai aberant mi se pare faptul ca ei ne-au silit sa semnam aceste angajamente, iar fisa postului ne-au dat-o sa o semnam abia dupa 4 luni. Ori, practic, abia dupa 4 luni am aflat exact ce avem de facut si in ce conditii vom munci. Pina atunci nu aveam decit imaginea reflectata in mass-media despre institutie, imagine pe care ei si-au creat-o fara sa corespunda nici pe departe realitatii.

nicusor2006

Post by nicusor2006 » 03 Oct 2008, 08:11

deci: intai iti prezinti demisia
dupa aceea ei te vor actiona in instanta pentru a-si recupera banii ce pretind ca i-au investit in tine

acolo, in instanta, ai sanse de vreo 80% sa le fie respinsa actiunea.
daca vrei amanunte, articole codul muncii, etc, spete, revino.

N.

Deea_Is

Post by Deea_Is » 03 Oct 2008, 13:28

Eu din ce am auzit la Financiar la noi, dupa ce se stabileste suma de plata, este trimisa hirtia la Finante, iar datoria se constitituie datorie la bugetul de stat. De fapt, am inteles ca astfel s-a intimplat in cazul unei colege de la Vaslui, care a plecat anul trecut. Si ca, daca nu platesti sau nu te intelegi cu cei de la Finante, te executa imediat.
Stiu ca nimeni nu are dreptul sa iti ia bunurile fara o hotarire judecatoreasca...insa mi s-a explicat ca aici e altfel. Nu garantez ca e asa, spun si eu ce am auzit.
Bineinteles ca ma intereseaza absolut orice legat de caz. Pai si instanta pe ce motive sa nu le admita actiunea?

nicusor2006

Post by nicusor2006 » 03 Oct 2008, 14:39

ce au facut ex-colegii tai, aceia care nu mai lucreaza in sistemul vostru, la solicitarea angajatorului de a-i returna 14000 RON? Ai intrebat pe cineva care s-a lovit de aceeasi problema?

Deea_Is

Post by Deea_Is » 03 Oct 2008, 15:17

Singurul lucru pe care l-am gasit cumva in favoarea mea este acea HG din sept anul acesta care prevede ca pentru formare profesioanala mai mare de 90 de zile angajatorul poate obliga angajatul sa nu paraseasca institutia pe o perioada cuprinsa intre 2 si 5 ani.
Cursul meu a durat un an (desi timp de 6 luni ne-au exploatat ca pe niste sclavi si ne-au platit in bataie de joc, pe motiv ca eram considerati cursanti in practica) Eu am angajament pe 10 ani si am rugat sindicatul sa vada ce este de facut pentru reducerea angajamentelor la 5 ani, intrucit puterea sindicatului nu se compara cu puterea unui singur om. Angajamentul a fost semnat de toata lumea. CIM nu avem, pt ca la noi nu e cazul.
Culmea este ca meseria pe care am obtinut-o prin acest curs de formare care imi ucide creierii n-o voi mai putea profesa in veci daca imi dau demisia (ca in alta parte n-am unde) si nici nu ma mai pot intoarce vreodata in sistem, ca asa sint dispozitiile.
Despre colegii care au plecat...am inteles ca o fata de la Vaslui a incheiat intelegere cu Finantele sa returneze o suma mica lunar, timp de 30 de ani parca. Tot din auzite, am inteles ca cineva de la Mures ar fi obtinut in instanta aceasta esalonare. Un coleg de la Iasi abia a primit hirtia cu suma pe care o are de platit si urma sa mearga la un avocat, inca nu stiu daca a fost si ce i-a spus avocatul.
Mie mi se pare insa ca nu e normal sa aduci la cunostinta angajatului conditiile de munca, prin fisa postului, abia la 4 luni de cind l-ai obligat sa semneze angajamentul. Si nici nu cred ca e normal ca angajatorul sa incalce nestingherit drepturile prevazute de art 39 al 1 lit. e) dreptul la demnitate în muncă si lit. f) dreptul la securitate şi sănătate în muncă, din Codul Muncii. Iar incalcarea dreptului la sanatate in munca il pot proba cu fisa medicala de la unitate, care arata repetate imbolnaviri cauzate de expunere la frig ori la temperaturi foarte mari, fara asigurarea unui echipament corespunzator.

Post Reply