iresponsabilitatea

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
str

iresponsabilitatea

Post by str » 24 Aug 2008, 19:07

O persoana care a savarsit o infractiune poate fi declarata iresponsabila daca este indeplinita doar una dintre cele 2 conditii din Codul penal si nu amandoua? Adica daca se constata, in urma expertizei psihiatrice, ca putea sa isi dea seama de actiunile sale la momentul comiterii infractiunii (deci avea capacitate psihica intelectiva), dar nu putea sa fie stapan pe ele (deci nu avea capacitate psihica volitiva) mai poate fi declarata iresponsabila ?
In Codul penal zice ca : “Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, în momentul savârsirii faptei, fie din cauza alienatiei mintale, fie din alte cauze, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale, ORI nu putea fi stapân pe ele.”
Acel “ori” nu inseamna ca e de ajuns o singura conditie? In multe articole de pe internet se spune ca trebuie sa nu aiba nici capacitate intelectiva, nici volitiva. Si ca trebuie ca discernamantul sa fie abolit. Dar in codul penal nu se face nici o referire la discernamant. Si nici nu zice ca ar trebui indeplinite obligatoriu amandoua conditiile.

amitza

Post by amitza » 24 Aug 2008, 21:17

Pentru a se inlatura caracterul penal al faptei este suficient sa fie indeplinita una din cele doua variante prevazute de art 48 C Pen.Daca se stabileste pe baza de expertiza medicala ca nu a fost stapan pe actele sale in momentul savarsirii faptei, respectivul nu va raspunde ptr fapta savarsita.
Doar de curiozitate , de ce boala sufera respectiva persoana , pentru ca niciodata nu mi-am putut imagina despre ce e vorba in acea teza a articolului respectiv?

str

Post by str » 25 Aug 2008, 02:47

amitza wrote: Doar de curiozitate , de ce boala sufera respectiva persoana , pentru ca niciodata nu mi-am putut imagina despre ce e vorba in acea teza a articolului respectiv?
Sunt unele boli in care ai discernamant, iti poti da seama ca faci ceva rau, dar nu poti sa te controlezi. De exemplu, tulburari ale impulsului, ca tulburarea exploziv intermitenta (se caracterizeaza prin prezenta unor episoade de agresivitate incontrolabila, care se soldeaza cu atacarea unor persoane sau distrugerea proprietatii acestora), cleptomania(are ca trasatura de baza incapacitatea de a-si controla impulsul de a fura obiecte de care individul nu are nevoie pentru uzul personal sau valoarea lor monetara), piromania(se caracterizeaza prin tendinta de incendiere intentionata a diferitelor obiecte, in scopul detensionarii sau a obtinerii placerii). Retinerea de la aceste comportamente duce la cresterea tensiunii. Astfel de acte ar mai putea aparea in cazul tulburarilor obsesiv compulsive(in cazul in care fenomenele compulsive mintale se exteriorizeaza ca act), dar de obicei aceste persoane pot sa se abtina, deci probabilitatea e mica sa faca vreo infractiune. Si ar mai fi tulburarea de personalitate borderline (desi aici s-ar putea sa nu aiba nici discernamant, nu sunt sigur).

Post Reply